12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de firme, obligate de stat să plătească mai mulți bani la buget

Mii de firme, obligate de stat să plătească mai mulți bani la buget

Prin ridicarea pragului de la care o firmă este declarată microîntreprindere, 85% din firmele din Dolj au ajuns să plătească la stat impozit de 1% din venitul realizat, indiferent dacă fac sau nu profit. Prin această „manevră“ fiscală, statul colectează mai mulți bani tocmai de la IMM-uri, care sunt motorul economiei. Unele dintre ele abia rezistă pe piață, dar sunt nevoite să plătească la stat impozit pe cifra de afaceri. Un antreprenor privat povestește cum a ajuns să dea mai mult la stat decât a câștigat el din propria firmă, ca urmare a modificărilor fiscale făcute peste noapte.

De la 1 februarie 2017, printr-o modificare rapidă a legislației fiscale, statul a ridicat foarte mult pragul de la care o firmă intră în categoria microîntreprinderilor, de la o cifră de afaceri de 100.000 de euro realizată în exercițiul fiscal anterior, la 500.000 de euro. Așa se face că majoritatea firmelor active au devenit, peste noapte, microîntreprinderi. Măsura fiscală nu s-a luat doar de dragul schimbării titulaturii încadrării firmelor, ci cu intenția clară ca tot mai multe firme să plătească impozite la stat, iar unele să achite mai mult decât înainte. Astfel că, firme care înainte avuseseră profituri mici sau avuseseră pierderi și plăteau sume mici la stat sub forma impozitului pe profit sau nu plăteau deloc au ajuns în 2017 să achite mai mult decât anul trecut sub forma impozitului pe venitul realizat. Acest impozit este de 1% din cifra de afaceri a microîntreprinderii, dacă acele firme au angajați, și de 3% din venitul firmei, dacă nu are nici un angajat. La Dolj, aproximativ 85% din firmele active sunt declarate ca microîntreprinderi și trebuie să plătească obligatoriu la stat impozit pe venitul realizat (înainte de 2017, o microîntreprindere cu cifra de afaceri de până la 100.000 de euro putea să opteze pentru impozit pe profit sau impozit pe venitul microîntreprinderilor). Numai la Dolj sunt înregistrate ca microîntreprinderi mai mult cu 3.794 de firme față de anul trecut. Unele dintre ele pot să plătească mai puțin decât anul trecut sub forma impozitului, însă datele cu încasările totale ale Fiscului arată creșteri la acest impozit pe venitul microîntreprinderilor, independent de creșterea cifrei de afaceri a acestor entități plătitoare.

Cât au plătit în plus la stat microîntreprinderile din Oltenia

GdS titra în urmă cu câteva luni că după primul trimestru al anului 2017, microîntreprinderile din Dolj au plătit la stat 12.662.318 lei, în plus cu 2,857 milioane de lei față de cât plătiseră microîntreprinderile existente în Dolj în primul trimestru din 2016.
Potrivit datelor solicitate de GdS și primite de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, a crescut numărul microîntreprinderilor în toată Oltenia, ca urmare a ridicării pragului acestora, de la 1 februarie. În Dolj erau 17.943 de microîntreprinderi anul trecut, iar acum sunt 21.737 de firme încadrate în această categorie. În Gorj erau 6.827 de astfel de entități economice, iar acum sunt 8.397 de firme. În Mehedinți existau 3.982 de microîntreprinderi anul trecut, iar anul acesta sunt înregistrate 5.061 de firme. În Olt au fost 8.244 de microîntreprinderi și în 2017 numărul lor a ajuns la 10.099. În județul Vâlcea existau 8.595 de microîntreprinderi în 2016, iar acum sunt 10.221 de firme cu acest statut.
Fiind mai multe firme forțate de stat să treacă la microîntreprinderi și să achite impozit pe cifra de afaceri, în mod automat și impozitele plătite, în total, de către aceste firme sunt mai mari.
După prima jumătate a anului, iată ce impozit pe venit au plătit la stat microîntreprinderile din Oltenia, față de primul semestru din anul 2016. Conform datelor de la DGRFP Craiova, în Dolj impozitul pe venit achitat de microîntreprinderi fusese de 10,4 milioane de lei pe primul semestru din 2016, iar în aceeași perioadă din 2017 este de 13,2 milioane de lei, cu 2,8 milioane de lei mai mult decât anul trecut. În Gorj, microîntreprinderile de anul trecut au plătit la stat, pe primul semestru, 4,7 milioane de lei, iar în 2017, în aceeași perioadă analizată, s-au achitat 5,1 milioane de lei. În Mehedinți, creșterea este mai moderată, dar tot s-a înregistrat o creștere a impozitelor plătite de astfel de firme, de la 2,6 milioane de lei, la 2,9 milioane de lei. Și în Olt au plătit ceva mai mult microîntreprinderile în 2017 față de 2016, în primul semestru, sumele crescând de la 5,6 milioane de lei anul trecut, la 5,9 milioane de lei anul acesta. Și la Vâlcea a crescut impozitul pe venitul microîntreprinderilor achitat anul acesta, de la 5,7 milioane de lei în primul semestru din 2016 la circa 6,3 milioane de lei în 2017.

„Am plătit mai mult la stat decât am câștigat eu!“

Se observă că sumele cele mai mari în plus la buget au fost achitate de microîntreprinderile din Dolj, în acest județ existând și cel mai mare număr de firme care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, dublu sau chiar triplu față de alte județe.
Un antreprenor craiovean a cărui firmă a trecut obligatoriu de la impozitul pe profit la impozitul pe venitul microîntreprinderii se declară total nemulțumit de faptul că statul îi „jupoaie“ pe antreprenorii corecți. „Am plătit la stat impozit pe profit în fiecare an, de la înființare și până acum. Însă anul acesta am plătit la stat mai mult decât am câștigat eu, ca antreprenor. Lucrez în domeniul comerțului și automat cifra de afaceri este mare, iar adaosul meu este foarte mic. Sunt dezavantajat de acest sistem de impozitare. Nu mi se pare corect să schimbe sistemul de impozitare de la o lună la alta, după bunul lor plac. Doar pentru că au nevoie de mulți bani la buget, asta nu înseamnă că trebuie să jupoaie tot firmele private corecte. Nu mi se pare corect ca statul să facă o lege «pe genunchi» doar pentru a lua mai mulți bani de la firme, iar dacă ar face autostrăzi și drumuri bune cu acei bani, atunci ar însemna că acei bani se întorc în economie cumva. Dar ca să îmi mărească mie impozitele și eu să muncesc de dimineața și până seara și să știu că din banii mei luați sub formă de impozit pe venit ajung să fie plătiți bugetari care huzuresc prin birouri și pensii speciale pentru aleși, asta nu se poate!“, a spus antreprenorul craiovean, sub protecția anonimatului.

Cum să eviți legal plata impozitului pe venit

Există o singură modalitate legală prin care firmele pot evita plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor, dar aceasta nu este la îndemâna oricui. Este vorba despre posibilitatea majorării capitalului social al firmei la 40.000 de lei. În practică, puține firme din Oltenia și-au permis să majoreze capitalul social la o astfel de sumă. Conform datelor de la DGRFP Craiova, cele mai multe firme care și-au majorat capitalul social pentru a opta pentru plata impozitului pe profit au fost în județul Gorj, unde 135 de firme au luat această măsură, pentru a evita să plătească la stat impozit pe cifra de afaceri, de fapt, pentru a putea opta să plătească impozit pe profit. La polul opus, cel mai mic număr de firme la care a fost majorat capitalul social la 40.000 de lei a fost în Mehedinți, unde doar două societăți au luat această măsură. Doar 16 firme din Dolj și-au permis această măsură, în timp ce în Olt și Vâlcea și-au majorat capitalul 40, respectiv 25 de microîntreprinderi. De regulă, SRL-urile mici au un capital social de 200 de lei, minimul stabilit de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS