12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum s-au „evaporat“ 2.349 de angajați din Dolj

Cum s-au „evaporat“ 2.349 de angajați din Dolj

Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a spus la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV că a scăzut numărul de angajați în Dolj din cauză că mulți au ales să plece la muncă în străinătate (FOTO: Claudiu Tudor)
Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a spus la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV că a scăzut numărul de angajați în Dolj din cauză că mulți au ales să plece la muncă în străinătate (FOTO: Claudiu Tudor)

Numărul total al salariaților cu contracte individuale de muncă legale a scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut, fenomen anormal pe timpul verii. Reprezentantul ITM Dolj susține că nu este vorba despre disponibilizări masive, ci, pur și simplu, salariații au ales să plece la muncă în străinătate. În același timp, firmele din Craiova și Dolj nu mai găsesc specialiști să îi angajeze în locul celor plecați.

După o perioadă de trei ani în care a crescut numărul angajaților, în vara aceasta numărul salariaților cu acte în regulă înregistrați în Dolj a scăzut semnificativ, față de aceeași perioadă a anului trecut, deși perioada aceasta a anului era propice angajărilor. Pe 24 iulie 2016 existau, efectiv, în Dolj 146.293 de salariați, iar pe 24 iulie 2017 mai erau doar 143.944 de angajați, în scădere cu 2.349 de persoane. Statisticile de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj arată că scăderea semnificativă a numărului de angajați a început încă din luna aprilie 2017, când mai existau 143.141 de persoane salariate în tot județul, după care numărul de angajați cu contracte de muncă a fluctuat. Nici măcar valul de angajări de la Ford din această vară, de peste 1.000 de persoane, nu a reușit să salte numărul total de angajați din județ, ceea ce înseamnă că mult mai mulți au părăsit câmpul muncii în țară comparativ cu cei care s-au angajat.
În același interval analizat, numărul de contracte de muncă a crescut de la 170.379 în 2016, la 171.126 de contracte în 2017, ceea ce înseamnă că unii angajați au și mai multe contracte de muncă decât anul trecut, cel mai probabil cu 1, 2, 4 ore pe zi. Așa se explică faptul că sunt mai multe contracte înregistrate în REVISAL, în timp ce numărul efectiv de salariați a scăzut semnificativ. „Piața muncii este deosebit de fluctuantă. De ce spun asta? Pentru că de câțiva ani ne confruntăm cu o criză serioasă de forță de muncă, iar angajatorii se orientează prin diverse mijloace, metode, chiar și financiare, să își mențină angajații“, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Cum justifică autoritățile scăderea semnificativă a numărului de angajați de anul acesta, din Dolj? „Scăderea numărului de angajați este pusă pe seama crizei de forță de muncă la nivel local, cu care se confruntă angajatorii. Angajații pleacă și nu se găsesc alții competenți ca să fie înlocuiți cei care pleacă“, a explicat inspectorul-șef al ITM Dolj.

Angajații doljeni pleacă la muncă în străinătate

Scăderea numărului de angajați cu forme legale din județ este pusă pe seama migrației forței de muncă peste graniță, acolo unde condițiile salariale sunt incomparabile cu cele din țară. Nu doar persoanele fără loc de muncă își caută de lucru peste graniță, ci și cei care au deja un serviciu, dar sunt nemulțumiți de salariul primit în România. Unii își suspendă contractele de muncă pe o perioadă de câteva luni sau de un an și în acest interval muncesc în străinătate pe bani mai mulți, alții pleacă definitiv și nu se mai întorc la firma craioveană care îi angajase inițial. Acest lucru este confirmat de datele statistice prezentate de reprezentantul ITM. Într-un moment al zilei de 24 iulie 2017, de exemplu, în Dolj erau încheiate (pe luna respectivă, până la data la care s-a făcut analiza) 6.405 contracte noi de muncă, deci angajări, iar numărul contractelor încetate (demisii, încetare de comun acord sau disponibilizări) era 6.608. Contractele de muncă suspendate erau de 5.666, la data respectivă. „Sunt mult mai multe contracte încetate, decât cele nou-încheiate și decât cele suspendate. Mulți își anunță angajatorul că pleacă la muncă în străinătate și nu se mai întorc“, a explicat inspectorul-șef al ITM Dolj.

Se observă că după câțiva ani de creștere a numărului de angajați, pe finalul anului trecut și anul acesta numărul efectiv de salariați din Dolj a început să scadă (Date furnizate de ITM Dolj)
Se observă că după câțiva ani de creștere a numărului de angajați, pe finalul anului trecut și anul acesta numărul efectiv de salariați din Dolj a început să scadă (Date furnizate de ITM Dolj)

Există societăți unde 80-90% din muncitori sunt necalificați

Criza de personal, tendința angajatorilor de a plăti salarii cât mai mici și alți factori au condus la situația în care în piață au fost angajate foarte multe persoane necalificate, acestea fiind calificate de angajator ulterior, la locul de muncă. Principalele motive pentru care se angajează personal necalificat sunt, pe de o parte, pentru a-i plăti pe aceștia cu salarii mai mici decât ar încasa cei calificați, iar pe de altă parte, în anumite domenii nu se mai găsesc muncitorii calificați de care au nevoie firmele. „Avem situații în care 80% din angajații firmelor controlate sunt muncitori necalificați. Au fost situații în care peste 90% din angajații unei firme sunt necalificați. Cauzele sunt mai multe pentru care se angajează muncitori necalificați: în primul rând, angajatorii vor, astfel, să justifice salariul minim pe economie care este înregistrat în acte; există o neglijență a angajatorului, care constă în comoditatea cu care face angajarea sau există o neglijență a angajatului în a aduce actele de studii necesare la angajare, dar cele mai multe angajări de necalificați sunt pentru justificarea salariului minim pe economie (…) Muncitori necalificați se folosesc în construcții, pază, agricultură și chiar transporturi și telecomunicații. În construcții, de exemplu, sunt 90% dintre muncitori necalificați și doar maximum 10% au o calificare, au o diplomă. (…) Alt factor foarte important pentru care angajatorul încadrează în muncă necalificați este lipsa forței de muncă specializate“, a mai spus Cătălin Mohora.

Unii nu vor să muncească, deși sunt apți de muncă

Inspectorul-șef al ITM Dolj a mai precizat, la emisiunea „Economia Sudului“, că în ultima perioadă s-a acutizat criza de forță de muncă „în toate domeniile majore de activitate. De la un an la altul există o presiune financiară pe angajator să crească salariile, atâta timp cât nu există forță de muncă în domeniul respectiv“. El a mai precizat că mai există forță de muncă activă în județ, însă aceasta se află într-o formă de asistență socială din partea statului. Din cei circa 20.000 de asistați social pe legea venitului minim garantat, circa 18.000 reprezintă persoane apte de muncă, persoane care „ar trebui încurajate să muncească și să se îndrepte către mediul privat“, a conchis Cătălin Mohora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS