„Explozie“ de prețuri la apartamentele din Craiova

Autori


Unele apartamente din Craiova s-au scumpit chiar și cu 20%, informează un specialist de pe piața imobiliară, fără justificări clare, economice, ale acestor creșteri spectaculoase de prețuri. În medie, la jumătatea anului, apartamentele se scumpiseră cu 15% față de primul semestru al anului trecut, ceea ce înseamnă că proprietarii au adăugat mii de euro în plus la prețul locuințelor tranzacționate. Iată de ce consideră specialiștii că au apărut asemenea anomalii.

Apartamentele din Craiova, în special cele vechi, s-au scumpit destul de mult anul acesta, cu mult peste creșterea de prețuri înregistrată la nivel național.

Scumpirea rapidă, cu mii de euro, a apartamentelor i-a luat prin surprindere chiar și pe specialiștii de pe piața imobiliară, având în vedere că municipiul are o putere mică de cumpărare, iar economia locală nu a ieșit din tipare cu o dezvoltare mare.

Vicepreședintele ARAI, Cristian Clenciu, a participat la emisiunea Economia Sudului, de la Alege TV

Vicepreședintele ARAI, Cristian Clenciu, a participat la emisiunea Economia Sudului, de la Alege TV

„În mod normal, asistăm la creșteri de prețuri pe piața imobiliară atunci când avem influențe din zona economică spre zona persoanelor fizice, adică atunci când acestora li se măresc foarte mult veniturile, atunci când există o infuzie foarte mare de persoane pe piața muncii, atunci când există investiții foarte mari în sectorul economic. Or, în Craiova nu prea s-a întâmplat lucrul acesta și, totuși, începând cu sfârșitul anului trecut și începutul acestui an am asistat la o creștere foarte mare a prețurilor. Avem creșteri de prețuri pe segmentul apartamentelor de până la 20%. Ceea ce este colosal! Sau cel puțin pentru mine înseamnă colosal, pe o piață imobiliară cum e Craiova“, a precizat Cristian Clenciu, vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), invitat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. El nu are o explicație certă a scumpirilor, dar bănuiește că ar fi vorba de reducerea ofertei de imobiliare scoase la vânzare, față de anul trecut, coroborată cu o ușoară intensificare a cererii de locuințe, manifestată mai ales în primul trimestru al anului, ca urmare a semnelor de întrebare ridicate în spațiul public vizavi de continuitatea programului „Prima Casă“. „A fost o învolburare la finalul primului trimestru al anului, când nu se știa ce se va întâmpla cu «Prima Casă», iar cumpărătorii au fost presați să cumpere la prețurile mari ridicate de vânzători“, a spus vicepreședintele ARAI.

Dacă la nivel național creșterea de prețuri din sectorul imobiliarelor a fost de aproximativ 7%, peste nivelul de alarmare din UE, care este de 6%, la Craiova creșterile de prețuri au fost și mai mari. „Nu toate creșterile de preț au fost de 20% la Craiova, dar oricum au fost creșteri de 15%, în medie, ceea ce este absolut enorm pentru o piață imatură, cum este piața imobiliară din Craiova. Mă refer la creșterea de pe primul semestru din 2017, comparativ cu primul semestru al anului 2016“, a explicat Clenciu.

Cu alte cuvinte, dacă un apartament cu trei camere s-a vândut în Craiova cu 52.000 de euro, anul acesta s-a tranzacționat cu aproximativ 62.000 de euro, deci o creștere de preț cu 10.000 de euro. Un apartament cu două camere pe care proprietarul cerea anul trecut 44.000 de euro, anul acesta s-a vândut cu 51.000 de euro. Au fost și creșteri mai mici de prețuri, dar, în general, proprietarii au tot adăugat la prețul apartamentelor câte 4.000-6.000 de euro și chiar 8.000-10.000 de euro față de prețul afișat în prima parte a anului trecut. Iată cum a explicat, în urmă cu ceva vreme, pentru GdS, proprietarul unui apartament scos la vânzare cu un anunț în GdS: „Prețul cerut este cel care consider eu că este real. Atâta cred eu că face apartamentul meu. Nu mă grăbesc să îl vând, așa că voi sta cu el la vânzare cât va fi nevoie, până obțin prețul pe care l-am cerut“.

La finalul anului 2016, creșterile de prețuri la imobiliare au fost confirmate de către Fondul Local de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care acordă garanții pentru toate finanțările prin programul „Prima Casă“. Potrivit Fondului de Garantare, finanțarea medie pentru un credit în Dolj a crescut cu circa 3.200 de euro pe apartament, față de începutul anului 2016, respectiv față de 2015. Acest lucru înseamnă că a crescut valoarea de tranzacționare a apartamentelor cumpărate prin „Prima Casă“.


Diferențe mici de prețuri între locuin­țele noi și cele vechi

Și în ceea ce privește prețurile între apartamentele noi și cele vechi, Craiova este atipică. Dacă în alte mari orașe, prețurile la apartamentele noi sunt ceva mai mari față de cele vechi, în Craiova sunt sensibil egale. În unele cazuri, unele apartamente vechi, din zone bune ale orașului, au ajuns să coste mai mult decât locuințele noi, raportat la metrul pătrat util, mai ales dacă acel apartament este modernizat și utilat. Concret, din datele prezentate din propria analiză de piață realizată de Cristian Clenciu a reieșit că prețul mediu de tranzacționare pe Craiova a ajuns la 970-990 de euro pe metrul pătrat util sau chiar spre o medie de 1.000 de euro pe metrul pătrat. Dacă la apartamentele vechi s-a ajuns la prețuri de 960-980 de euro pe metrul pătrat util, cele noi se vând undeva la 980-1.000 de euro pe metrul pătrat, a spus specialistul imobiliar. Cu toate acestea, tranzacțiile imobiliare nu sunt foarte multe, dar s-au dezmorțit față de anii anteriori, iar locuințele nou-construite nu se vând foarte rapid, dar în cele din urmă se vând. „La o diferență așa de mică de preț, de 20-30 de euro pe metrul pătrat, între locuințele vechi și cele noi, eu cred că oricine își face calculele și poate face un efort să cumpere un apartament nou, iar în felul acesta ar evita situații, lucruri care le-ar putea inoportuna traiul de zi cu zi într-un apartament vechi. (…) Cu toate acestea, în Craiova se construiește puțin în sectorul rezidențial, față de alte orașe. Am văzut recent o analiză în care Sibiul era în coada unui clasament al marilor orașe, cu 59 de ansambluri rezidențiale, pe când în Craiova abia dacă avem zece ansambluri noi și nu intrăm în nici un clasament“, a mai spus Cristian Clenciu, la emisiunea „Economia Sudului“. În schimb, dezvoltatorii care construiesc blocuri noi în Craiova răspund cerințelor tot mai exigente ale cumpărătorilor, în special celor legate de existența locurilor de parcare, aceasta fiind și o obligație legală a dezvoltatorilor.

Cum evoluează prețul apartamentelor anul acesta

Specialiștii susțin că piața imobiliară ar putea să își mențină trendul de creștere până la finele anului, dacă oferta de locuințe scoase la vânzare se menține redusă. Specialiștii în imobiliare se feresc să mai facă „pronosticuri“ privind procentul de creștere a prețurilor, dată fiind evoluția atipică a pieței imobiliare locale în primul semestru al anului 2017, față de aceeași perioadă a anului 2016. Totuși, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat recent un fel de avertisment că scumpirea locuințelor este prea rapidă și fără fundamente economice. La unele locuințe prețurile au depășit nivelul din 2008, iar după acel an s-a instalat criza, iar prețurile apartamentelor s-au prăbușit la fel de repede cum au urcat.Comenteaza acum

Alte stiri

26 aprilie 2018

Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Roman

Echipa feminină de handbal SCM Craiova a suferit aseară a patra înfrângere din acest sezon al Ligii Florilor. Oltencele au fost depăşite, în deplasare, de CSM Roman, cu scorul de 19-18 (10-10), într-un joc restant din etapa a 22-a. Este

Sumarul ediției de joi, 22 iunie 2017

Actualitate

» MEN a publicat procedurile privind școlarizarea românilor de pretutindeni în anul de învățământ 2017 – 2018
» Gorghiu: Dacă PNL va propune un premier, acesta va fi Ludovic Orban
» Ministerul Justiției: Pe 28 iunie și 3 iulie, dezbateri asupra modificării prevederilor referitoare la abuzul în serviciu
» AFM: 391 de dosare acceptate în Rabla şi Rabla Plus. 247 de dosare au fost aprobate pentru Casa Verde
» Iohannis, înaintea consultărilor de luni de la Cotroceni: Noul premier trebuie să aibă o majoritate parlamentară în spate
» Persoanele cu dizabilități pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate
» Iohannis: Discuția despre demisiile miniștrilor este artificială; n-o să numesc miniștri pentru două zile
» Informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic, valabilă de vineri până sâmbătă dimineaţă
» ÎCCJ respinge cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare pe numele lui Ghiță în dosarul “Ponta-Blair”
» Alina Petrescu: 20 de miniștri și-au depus la Cabinetul premierului cererile de retragere a demisiei
» Ajutorul de stat pentru motorină a ajuns în conturi
» Administraţia Prezidenţială a anunţat ordinea consultărilor de la Cotroceni
» Criză diplomatică în Golf: SUA își intensifică eforturile pentru detensionare

Publireportaj

» Lansare de carte la „Aman“
» E vremea atelierelor de vară la Muzeul Olteniei!
» Voluntariatul ca mod de viață, la „Aman“
» Destinaţii turistice pentru o vacanţă ideală

Local

» Amintirile unui mehedinţean deportat în Bărăgan

Dolj

» Aproape 30 de ani de pușcărie pentru înșelăciuni prin metoda „Accidentul“
» Ford ar urma să producă zilnic 500 de mașini EcoSport, la Craiova
» Bolovani de râu în loc de asfalt pe străzile Craiovei
» Marcajele rutiere şi parcările, bătaie de joc pe Calea Bucureşti
» Trei elevi de 15 ani s-au înecat după ce s-au întors de la examen
» Realitatea înfiorătoare din căminele de nefamilişti craiovene
» Festival de foclor român şi bulgar
» Dolj: Consultații gratuite pentru gravidele din comunități defavorizate
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Craiova: Minori cercetaţi pentru furt

Gorj

» Cristian Toader Pasti pleacă de la conducerea Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu
» Primarul din Teleşti a demisionat repede din funcţie, pentru a putea să candideze din nou, în 2020
» Peste 10.000 de turişti, aşteptaţi la Festivalul „RomânIA Autentică“
» Liderul PNŢCD Gorj, condamnat la închisoare cu suspendare
» UPDATE – Gorj: Fost consilier judeţean, mort în urma unui accident produs la Iezureni
» Ziua Internaţională Antidrog, la Târgu Jiu

Olt

» Ovidiu-Ștefan Ciobanu, noul Prim Adjunct al ISU Olt

Mehedinţi

» Procurorii DNA au reţinut un avocat din cadrul Baroului Mehedinţi
» Cercetaţi pentru extrageri frauduloase din două bancomate
» Jandarmii asigură măsurile de ordine publică la Festivalul Tradițional al Mesteșugarilor

Vâlcea

» Vâlcea: Prins după ce a furat 350 de lei dintr-un autoescavator
» Femeie urmărită pentru o tâlhărie comisă în Grecia, depistată de poliţişti în Rîmnicu Vâlcea

Sport

» Dorel Stoica: Sperăm să ducem echipa în Liga a III-a
» Băluță: Trebuie să ne autodepășim anul acesta
» Fotbal / Mangia l-a propus Craiovei pe Gianmarco Ingrosso
» Fotbal / Vali David, la Repriza de Sud
» Fotbal / Silviu Lung jr., la prima experiență peste hotare

Bani & Afaceri

» Mergi să ceri reducerea impozitului pe locuință și te trezești cu majorare

Magazin

» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Vinete umplute cu legume și ton
» Horoscopul de weekend
» Alergiile nu ţin cont de vârstă

Top