Din iulie, toate firmele vor primi un cod unic european

Noul certificat de înregistrare a firmelor va cuprinde, de luna viitoare, încă un cod de identificare, care trebuie să fie unic, la nivel european
Autori


Oficiul Național al Registrului Comerțului va atribui în mod automat pentru toate firmele și PFA-urile active, în format electronic, un nou cod, unic la nivel european, numit EUID, care va fi diferit de CUI și de numărul de înregistrare în Registrul Comerțului. Firmele care se vor înființa după 7 iulie vor primi certificatul constatator care va conține EUID, însă se pune problema cum vor intra în posesia documentelor cu noul cod european restul firmelor și PFA-urilor, înființate înainte de acea dată.

Din luna iulie a acestui an, toate firmele din România vor avea un nou cod de identificare, numit Identificator Unic la Nivel European (EUID). Legea nr. 152/2015 privind modificarea și înregistrarea unor acte normative în domeniul registrului comerțului conține o prevedere care intră în vigoare la doi ani de la adoptarea legii, respectiv pe 7 iulie 2017, și care a fost adoptată pentru a transpune în legislația românească prevederile europene potrivit cărora orice firmă din Europa trebuie să aibă un cod de identificare unic, european.

Acest nou cod european EUID va fi diferit de codul unic de înregistrare al firmelor (CUI) și de numărul de înregistrare în Registrul Comerțului, adică de acel cod cu J. Conform Legii nr. 152/2015, „Art. 12^1 Pentru identificare, inclusiv în comunicarea dintre registrele comerțului din statele membre prin sistemul de interconectare, persoanele fizice și juridice înregistrate în registrul comerțului vor avea și un identificator unic la nivel european (EUID), care include elementul de identificare al României, elementul de identificare al registrului național, numărul persoanei din registrul respectiv și, dacă este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare. Structura identificatorului unic la nivel european (EUID) se aprobă prin ordin al ministrului justiției“. Până la această dată nu a apărut acel ordin.

Cum intră firmele în posesia noului cod european

Potrivit Oficiului Națio­nal al Registrului Comerțului (ONRC), noul cod va fi atribuit în mod automat, în format electronic, tuturor entităților economice din țară, respectiv persoanelor juridice, PFA-urilor, întreprinderilor individuale (II) și întreprinderilor familiale (IF).

Entitățile economice care se înființează de la 7 iulie 2017 vor primi de la Registrul Comerțului noul certificat constatator care va conține și codul EUID. Conform unor surse din sistem, restul firmelor active deja înființate și PFA-urile existente vor putea obține la cerere certificatul pe care să fie trecut noul element de identificare în spațiul european. În momentul în care firmele vor merge la Registrul Comerțului pentru a înregistra diverse operațiuni (deschiderea unui punct de lucru, un nou obiect de activitate în statut etc.), atunci acea firmă va putea obține și un nou certificat (acel CUI, de culoare albastră), pe care va exista evidențiat și codul EUID. Dacă pentru restul operațiunilor de la Registrul Comerțului se mai plătesc doar anumite taxe, cum ar fi cea de obținere a certificatului constatator și taxa pentru furnizarea de date despre firme, iar altele s-au scos, în cazul certificatului cu EUID, acesta trebuie să se elibereze gratuit.

Noul cod de identificare a firmelor la nivel european va fi folosit peste tot în Europa. Așadar, pot fi firme care vor avea nevoie urgentă de acel EUID, în cazul achizițiilor sau livrărilor intracomunitare, în cazul deconturilor de TVA privind achiziții intracomunitare, în cazul achizițiilor electronice prin SEAP sau în diverse alte situații. În astfel de situații, firmele respective se vor adresa Registrului Comerțului cu cerere pentru a li se elibera acel document cu EUID.


Reprezentantul unei firme private din Craiova sus­ține că noul cod european de identificare trebuia transmis de Registrul Comerțului prin Poștă sau prin curier, gratuit, tuturor firmelor care sunt active, având în vedere că este vorba despre o modificare impusă de legislație și nu este o cerință a persoanelor juridice.

Potrivit statisticilor de pe site-ul ONRC, în Oltenia sunt zeci de mii de firme și PFA-uri care ar urma să primească automat codul unic de identificare la nivel european. Pe 30 aprilie 2017, existau în Dolj 22.364 de persoane juridice active, în Gorj erau 8.790 de firme, în Mehedinți existau 5.580 de firme, în Olt activau 9.834 de societăți comerciale, iar în Vâlcea erau 10.091 de firme active. De asemenea, potrivit acelorași date statistice publicate de ONRC, numărul de PFA-uri, II-uri și IF-uri active în fiecare județ al Olteniei era destul de mare, la finele lunii aprilie. În Dolj existau 12.160 de astfel de entități active, în Gorj – 6.364, în Mehedinți existau 6.590 de PFA-uri, în Olt erau 7.894, iar în Vâlcea erau 7.201.

Tuturor acestor firme li se va atribui codul EUID, dar numai acelea care vor avea strictă nevoie de acel cod trebuie să depună cerere la Registrul Comerțului, pentru a i se elibera noul certificat.

Informații despre orice firmă europeană se vor găsi pe site-ul ONRC

Tot din iulie, orice cetățean sau companie din România poate obține datele de identificare, date despre sediul social, despre asociați sau acționari ai oricărei firme europene, on-line, de pe site-ul ONRC. Rămâne de văzut dacă aceste informații vor fi sau nu gratuite, având în vedere că în prezent, pentru a afla datele de identificare a oricărei firme din România se plătește la ONRC o taxă cuprinsă între 8 și 12 lei.Comenteaza acum

Alte stiri

25 mai 2018

Percheziţii în Olt şi Vâlcea într-un dosar de evaziune

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt au efectuat ieri 3 percheziții în județele Olt, Argeș și Vâlcea, la sediile unor firme și la domiciliile unor persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 500.000 ...

Sumarul ediției de miercuri, 31 mai 2017

Actualitate

» Guvern: Granturi de cercetare pentru tinerii absolvenți de liceu care au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale
» Plafonul programului Prima Casă ar urma să fie majorat cu circa 500 de milioane de lei
» Guvernul a aprobat constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA
» China: Fostul şef al Biroului de Statistică a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru mită
» Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice
» Legea privind RCA, promulgată de președintele Iohannis
» Minivacanța de Rusalii aduce vreme în general caldă, dar și intervale de instabilitate atmosferică în special după-amiaza
» Best of Craiova – secțiune permanentă în site-ul Alege TV și pe www.gds.ro
» Grindeanu: O hotărâre privind desecretizarea arhivei SIPA, pe ordinea suplimentară a ședinței de Guvern
» Atenţionare de călătorie în Bulgaria: Se opreşte circulația rutieră prin tunelul Vitiniya
» Pilonul II de pensii a ajuns la active nete gestionate de 35,1 miliarde lei, după nouă ani de activitate
» Kabul: Cel puţin 80 de morți și 350 de răniți, după explozia unei maşini
» Curtea de Apel Bucureşti a amânat sentinţa definitivă în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, în care sunt judecaţi Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir
» Gabriel Oprea i-a anunțat pe parlamentari că nu vine la comisia de anchetă

Publireportaj

» Adrian Prisnel: Craiova poate fi raiul investitorilor serioși

Local

» Craiova: Asociația Vasiliada lansează campania socială „Să crești mare!”

Dolj

» „Frozen- Regatul de gheață“, un show care i-a lăsat pe micuți cu ochii în soare
» Calificată din primul an de liceu la Cupa Mondială a Fizicii
» Peste 7.000 de pensionari din Dolj solicită bilete de tratament
» Peste 7.000 de pensionari din Dolj solicită bilete de tratament
» 19 absolvenţi de liceu, premiaţi de World Vision
» 19 absolvenţi de liceu, premiaţi de World Vision
» Primii militari polonezi sosesc la Craiova pe 1 iunie pentru a se alătura brigăzii multinaţionale NATO din România
» Craiova: Angajaţii ISU Dolj au oferit cadouri copiilor
» Dolj: Echipa pirotehnică a ISU a distrus muniţia neexplodată şi asanată de pe teritoriul judeţului
» Craiova: Acrobaţii aeriene, zbor cu balonul şi salturi cu paraşuta la “Ziua Porţilor Deschise” de la Aerodrom
» Craiovenii din Valea Roșie, deranjaţi de praful provenit de la demolarea unei mori (VIDEO)
» Peste 7.300 de cereri pentru acordarea de bilete de tratament, la CJP Dolj
» Elevii craioveni au obţinut 110 premii la olimpiade, în anul şcolar trecut
» Craiova: Trasee ale autobuzelor RAT deviate în data de 1 iunie
» UPDATE Craiova: Bărbat rănit pe o trecere de pietoni de pe Bulevardul Decebal
» Dolj: Târguri de adopții la Adăpostul canin Breasta, în fiecare sâmbătă din luna iunie
» Craiova: Consultaţii gratuite în piaţa „William Shakspeare“
» Craiova: Au început înscrierile pentru locurile de vânzare a pepenilor
» Dolj: O şoferiţă s-a răsturnat cu maşina la ieşirea din Coşoveni

Gorj

» Augustin Malacu, noul şef al ISU Gorj
» Gorj: CEO vrea profit în anul 2017
» Gorj: Poliţistul acuzat de mită şi-a recunoscut toate faptele
» Gorj: Bugetul CEO, aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi
» Gorj: Bărbat reţinut pentru incendierea unei anexe gospodăreşti
» Gorj: Angajat al CEO, reţinut pentru furt

Olt

» Olt: “Vacanță în siguranță”, ultima lecție de educație rutieră din viața de polițist
» Olt: Protest al funcţionarilor APIA

Sport

» Fotbal / Alb-albaștrii se simt pregătiți să ridice trofeul la Under 17
» Fotbal / S-au stabilit disputele din barajul pentru promovarea în Liga a III-a
» Fotbal / România U18, victorioasă cu Muntenegru U18
» Fotbal / România, scoasă la tablă de Macedonia la Under 17
» Cîrstea, Olaru şi Mergea vor juca miercuri în proba de dublu la Roland Garros
» Fotbal / Alb-albaștrii joacă în turul trei preliminar al Ligii Europa

Magazin

» 30 de beneficii ale renunţării la fumat

Top