Firmele aflate în insolvență pot cere bani de la Fondul de Garantare

Autori


O lege din 2006 le dă dreptul firmelor aflate în insolvență să solicite de la Fondul de Garantare bani pentru plata salariilor restante, pentru plata concediilor de odihnă ale salariaților, pentru un timp de un an. Câte firme știu de aceste drepturi și câte au apelat deja să solicite aceste sume prin intermediul AJOFM Dolj, respectiv care este procedura de solicitare și de restituire a sumelor, aflați din articolul de mai jos.

Firmele aflate în insolvență care nu fac față cu plata salariilor pot să facă rost rapid de fonduri pentru achitarea restanțelor salariale și a altor drepturi către angajați, apelând la Fondul de garantare, fond la care contribuie orice angajator cu un anumit procent din fondul total de salarii. Problema este că fie nu știu de existența acestei pârghii legale de sprijin pe perioada insolvenței, fie din alte motive, firmele doljene nu au apelat în ultimii ani la banii de la acest Fond, cu toate că în fiecare an intră în procedura insolvenței sute de firme, cu sute sau chiar mii de angajați, în total. GdS vă explică temeiul legal și pașii care trebuie urmați pentru a atrage banii de care au nevoie pentru salariați, pe perioada în care sunt în dificultate, în insolvență. Legea nr. 200/2006 prevede ca firmele aflate în insolvență să poată să apeleze la Fondul de Garantare atunci când sunt în dificultate financiară și nu pot asigura plata salariaților la timp.

Orice firmă contribuie la Fondul de Garantare cu 0,25% din fondul de salarii

Toți angajatorii contribuie lunar la constituirea sumelor ce aparțin Fondului de garantare necesare pentru sprijinirea firmelor intrate în insolvență. Potrivit articolului 7 din Legea nr. 200/2006, angajatorii au „obligația de a plăti lunar o contribuție la Fondul de garantare, în cotă de 0,25%, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariați. Firmele mai cunosc acest Fond drept «Fondul creanțelor salariale», către care sunt obligate să cotizeze lună de lună, plata efectuându-se la Fisc, până pe 25 ale lunii următoare, la fel ca orice altă contribuție salarială.

În momentul în care firmele intră în insolvență pot cere bani din Fonul de garantare doar pentru plata a ceea ce ține de obligațiile față de salariați, cum ar fi: plata salariilor restante, compensațiile bănești restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariați, dar numai pentru maximum un an de muncă; în cazul concedierilor, tot din acest Fond se suportă și plățile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă sau în contractul individual de muncă; plăți pentru compensațiile pe care firmele le au de plată angajaților ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale și altele.

Potrivit actului normativ, suma totală a creanțelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăși cuantumul a trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, calculat în luna în care firma a intrat în insolvență. De asemenea, plata salariilor restante, a salariilor compensatorii datorate angajaților disponibilizați și plata compensațiilor restante pentru accidente de muncă și boli profesionale se suportă din Fondul de Garatare pentru o perioadă de maximum trei luni.

Cum pot fi ceruți banii

Firmele aflate în procedura insolvenței care nu mai pot face față plății salariilor angajaților și au acumulat restanțe salariale față de aceștia, precum și față de cei disponibilizați pot depune cereri la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, care se ocupă de analizarea situației și de plata efectivă a banilor către angajatorii respectivi. Cererea poate fi depusă la AJOFM fie de administratorul firmei aflate în insolvență, fie de către lichidatorul societății aflate în insolvență. Ei trebuie să atașeze la cerere hotărârea judecătorească definitivă prin care se arată că s-a declanșat procedura insolvenței și documentul care arată că s-a ridicat dreptul de administrare.


Chiar și salariații firmelor aflate în insolvență pot depune cereri la AJOFM Dolj să li se plătească restanțele salariale din Fondul de garantare, dacă firma este în insolvență. Chiar și casele de avocatură sau orice alte „organisme legal constituite“ care îi reprezintă pe salariați pot depune cererile în numele acestora.

O singură firmăa apelat la banii de la Fond, anul trecut

Potrivit datelor furnizate de AJOFM Dolj, la solicitarea GdS, anul acesta, nici o firmă aflată în insolvență nu a solicitat bani din Fondul de garantare. În istoria recentă a existat o singură firmă care a cerut bani prin AJOFM, pentru plata salariilor restante. „În anul 2016, au solicitat plata creanțelor ce se suportă din Fondul de garantare salariații unui singur angajator din județul Dolj aflat în stare de insolvență. În anul 2017, până la această dată, nu au fost depuse solicitări. În anul 2016 au fost stabilite și plătite creanțe salariale în valoare de 64.384 lei“, au precizat reprezentanții AJOFM Dolj.

Cum se restituie sumele încasate de la Fond

Banii plătiți din Fondul de garantare sunt doar un suport pentru firmele aflate în procedură de insolvență. Chiar dacă acel fond se constituie pe baza contributivității angajatorilor, banii utilizați de firmele aflate în procedură de insolvență trebuie restituiți integral către Fond, prin intermediul aceleiași instituții care a efectuat plata, adică AJOFM din județul în care firma își are sediul. La art. 17 din Legea nr. 200/2006 se prevede că „în situația în care se pronunță închiderea procedurii de insolvență, ca urmare a redresării angajatorilor, aceștia sunt obligați să restituie sumele suportate din Fondul de garantare, în termen de șase luni de la pronunțarea hotărârii de închidere a procedurii“. În cazul în care firma nu se mai redresează, atunci nu prea se mai pot recupera banii suportați de Fond.

La nivelul județului Dolj, în ultimii doi ani s-a diminuat numărul insolvențelor declanșate, însă au fost și firme mari, cu sute de angajați, care au adoptat această procedură de protecție în fața creditorilor. Potrivit datelor furnizate, în trecut, de către Tribunalul Dolj, în 2015 au intrat în insolvență 354 de firme, în 2016 s-a declanșat procedura insolvenței la 337 de societăți doljene, iar pe prima lună din anul 2017 intraseră în respectiva procedură 30 de firme.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 mai 2017

Actualitate

» Senatorii au majorat salariile directorilor şi secretarilor şefi din universităţi
» Parlamentul European a votat în favoarea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei
» Proiect de lege PNL: Cursurile de prim ajutor să fie obligatorii în şcoli, de la clasa întâi până la liceu
» Ambasadorul Franței în România, decorat de președintele Iohannis
» Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval
» Audierea lui Sebastian Ghiţă prin videoconferinţă, amânată pentru luni
» DNA: Directorul adjunct al APIA Constanța, trimis în judecată pentru că a falsificat documente
» ASF: Joi, ultima zi cu tarife plafonate la RCA
» Un alt atac cibernetic de mare amploare este în curs (experți)
» Sebastian Ghiță, audiat prin videoconferință la instanța supremă
» Bodog: Numărul persoanelor care au murit din cauza rujeolei a ajuns la 26
» Directorul RCS & RDS, Serghei Bulgac, înştiinţat oficial că e urmărit penal pentru spălare de bani
» Atenţionare de călătorie în Suedia: Se prelungeşte perioada de efectuare a controalelor la frontiere

Publireportaj

» O semnătură pentru Adrian Prisnel este o șansă pentru salvarea Craiovei

Local

» O tânără de 17 ani, moartă într-un grav accident, în faţa liceului

Dolj

» „Lupul“ dus la Zoo Craiova era câine
» Drumarii din Craiova, încă o dată în „atenția“ DNA
» Drum județean cârpit după buget
» Întreruperi energie electrică de mâine
» UPDATE Craiova: Accident pe Bulevardul Decebal
» Drum județean cârpit după buget
» Lupul era caine
» “Drumurile” la DNA
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, joi, pe mai multe străzi
» Craiova: Prof. univ. dr. Eugen Negrici va primi titlul de Doctor Honoris Causa în Sala Albastră a Universității
» Craiova: Campanie de donare de sânge, pe 18 şi 19 mai
» Craiova: Animalul găsit, ieri, în Parcul Romanescu este, de fapt, un câine lup Cehoslovac
» Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, la Craiova
» UPDATE Mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de drumuri din Dolj, Gorj şi Vâlcea vor fi audiaţi astăzi la DNA

Gorj

» Târgul meşterilor populari din Oltenia îşi deschide porţile
» Patru utilaje acţionează pe Transalpina
» Zeci de gospodării din Crasna, Logreşti şi Văgiuleşti au fost afectate de inundaţii
» IPJ Gorj anchetează o suspiciune de mită electorală
» Un angajat al UATAA Motru, anchetat pentru delapidare
» ISU Gorj, implicat în programul „Şcoala Altfel”
» Doi gorjeni, în conducerea Federaţiei “Univers”
» Gorj: Ion Tudor spune că nu a fost citat la DNA
» Gorj: Autoturism căutat în Belgia, depistat în Gorj

Olt

» UPDATE – Olt: Bărbat inconștient, victimă a unui accident rutier
» Fostul senator de Olt Teiu Păunescu, secretar de stat
» Olt: Eveniment dedicat florilor, la Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Bărbat găsit mort în baia locuinţei

Sport

» Marius Toma: Acum vine adevăratul spectacol la Craiova
» Cupa sau nimic!
» Fotbal / Marius Avram arbitrează FC Voluntari – CS Universitatea Craiova

Bani & Afaceri

» Locuitorii Olteniei își retrag o parte din banii din bănci

Educatie

» Marcel Florescu: „Liceul CFR era ca a doua armată a ţării…“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova în perioada 19-25 mai

Top