21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul pregătește încă o aberație fiscală: Firmele cu angajați cu timp parțial de lucru vor plăti mai mult la stat

Guvernul pregătește încă o aberație fiscală: Firmele cu angajați cu timp parțial de lucru vor plăti mai mult la stat

Guvernul vrea să oblige anumite firme private să plătească la stat contribuții mai mari decât se cuvine pentru angajați
Guvernul vrea să oblige anumite firme private să plătească la stat contribuții mai mari decât se cuvine pentru angajați

Angajatorii care au salariaţi cu timp parțial de lucru de 1,2, 4 ore pe zi vor plăti contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie, adică la 8 ore pe zi, dacă angajaţii respectivi nu au contract cu normă întreagă în altă parte. Mediul de afaceri consideră că măsura este o anomalie fiscală față de firmele corecte, care evidențiază cu exactitate munca angajaților în acte, dar este o măsură bună pentru salariații de la societățile care fac abuzuri și țin la lucru angajații timp de 8 ore, însă le evidențiază în acte doar 1, 2 sau 4 ore. 

O nouă măsură de schimbare a fis­ca­li­tății pune pe jar mii de firme care au angajați cu timp parțial de lucru. De la 1 iunie 2017 ar urma ca toate firmele care au angajați cu contracte individuale de muncă cu timp parțial de lucru de 1, 2, 3 sau 4 ore pe zi să plătească la stat contribuții ca pentru contractele cu normă întreagă, la nivelul salariului minim pe economie, dacă acei angajați nu au alt contract de muncă cu normă întreagă. Măsura este prevăzută în Programul de Convergență 2017-2020, aprobat recent de guvern și publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. În prima parte a programului, executivul detaliază cu cât au scăzut încasările bugetare, ca urmare a măsurilor fiscale adoptate (reducerea TVA și tăierile de taxe), după care explică și cum va atrage mai mulți bani la buget prin diverse măsuri fiscale, astfel încât să se încadreze în ținta de deficit bugetar stabilită pentru 2017, de 3% din PIB. Dar toate acestea se fac „pe spinarea“ mediului privat de afaceri, de la care se vor lua mai mulți bani la buget. Potrivit Programului de Convergență respectiv, guvernul nu motivează faptul că ar exista firme care încalcă legislația muncii ținând angajații la muncă 8 ore pe zi, în realitate, în timp ce în acte au trecute doar câteva ore de lucru pe zi, ci guvernul motivează clar măsura fiscală ca fiind una de a aduce bani în plus de la firme la bugetul consolidat al statului. „Având în vedere evoluțiile lunare prezentate anterior și pentru asigurarea încadrării în prevederile bugetare anuale aprobate, guvernul va implementa următoarele măsuri:
Măsuri privind creșterea veniturilor bugetare: Introducerea obligației de plată de la data de 1 iunie 2017 a contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru salariații cu timp parțial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1.450 lei și care nu desfășoară în același timp și o activitate salarială cu normă întreagă“, se precizează în Programul de Convergență aprobat de guvern zilele trecute. La nivelul întregii țări, se estimează că ar fi aproximativ 1 milion de angajați cu contracte individuale de muncă cu timp parțial de lucru, iar impactul estimat al încasărilor de la firme ca urmare a acestei măsuri fiscale ar fi de 620 milioane de lei în 2017 și de 1,330 miliarde de lei în 2018, se arată în același Program de Convergență 2017-2020. Încă nu a fost adoptat un act normativ care să prevadă modificarea fiscală enunțată mai sus, deși în acel program se prevede că obligația plății contribuției la nivelul salariului minim pe economie ar intra în vigoare de luna viitoare. La ora actuală, pentru un salariat cu contract de două ore pe zi se achită la stat contribuții de minimum 83 de lei pe lună, iar dacă se va trece la măsura propusă de guvern, pentru aceleași două ore lucrate de angajat, firma angajatoare ar urma să achite la stat 329 de lei, deci cu 246 de lei în plus pe fiecare angajat, față de cât se achită acum.

Unii antreprenori dezaprobă total măsura fiscală

În mediul de afaceri, părerile sunt împărțite. Cei mai mulți dezaprobă situația și susțin că nu se justifică să plătească la stat contribuții ca și cum angajatul ar lucra 8 ore, din moment ce el lucrează doar 2-4 ore. „Eu am două firme, iar partenerul meu de afaceri are și el trei firme. Avem același contabil, cu contract de câte două ore pe zi pe fiecare firmă. După logica guvernului, ar urma ca aceluiași om să îi plătesc eu contribuțiile la normă întreagă pe toate firmele. Este o inepție! Dacă eu am nevoie de un angajat timp de două ore pe zi sau poate chiar mai puțin de două ore, cum este posibil să plătesc la stat contribuții la normă întreagă?“, a spus Marian, un antreprenor craiovean.
„Guvernul vrea să adune fonduri cu orice preț, pe spinarea celor care muncesc corect“

Antreprenorii dezaprobă total modul în care guvernul vrea să strângă bani, impozitând excesiv firmele bune, care lucrează și își plătesc dările către stat. „Propunerea aceasta este o altă componentă din campania prin care guvernul vrea să adune fonduri cu orice preț, pe spinarea celor care muncesc. Timpii de lucru reduși pentru salariați sunt impuși de specificul activității unui agent economic. Dacă volumul activității nu presupune să ai un angajat cu timp de 8 ore, ci ai nevoie de anumiți angajați doar 2-4 ore pe zi, atunci să se plătească și contribuțiile tot la 2-4 ore pe zi. Este o anomalie clară ceea ce se propune! Ești obligat, ca angajator, fie să mărești durata de lucru a angajaților respectivi la 8 ore și îi ții 8 ore la lucru, fie dai afară. Dacă ai doi angajați cu 4 ore, atunci îi faci unuia contract pe 8 ore, iar la celălalt angajat renunți, pentru că nu ai ce face“, a spus Dan Adrian Cherciu, antreprenor din Craiova. El a mai precizat că „există și abuzuri ale unor angajatori, care țin oamenii la muncă timp de 8 ore pe zi, iar în contracte evidențiază doar 4 ore pe zi. Dar pentru astfel de abuzuri există organe de control. Nu trebuie să sufere firmele corecte, antreprenorii corecți, din cauza firmelor care nu lucrează cinstit“, a mai spus Cherciu.
Alții spun că va ieși munca „la gri“ la suprafață

„În goana după bani la buget, era de așteptat ca guvernul să treacă la măsuri disperate de a aduna bani de la mediul privat. Cei care au angajați cu contracte de 1,2, 4 ore pe zi le vor plăti contribuții la nivelul salariului minim pe economie, dacă acei angajați nu mai au alt contract cu normă întreagă, în altă parte. Vor avea de suferit firmele serioase, care chiar aveau nevoie de anumiți angajați pentru 2 sau 4 ore pe zi. Acestea vor plăti mai mulți bani la stat sub forma contribuțiilor. În același timp, există și firme care le trec în contractele angajaților 1, 2, 3 ore pe zi tocmai pentru a nu plăti impozite și contribuții la stat, dar îi țin la muncă 8 ore pe zi. Este o formă mascată de muncă «la gri», iar prin această măsură va ieși la suprafață o parte din munca semideclarată. Multe firme din domeniul alimentației publice, din sectorul HoReCa, au angajați cu 2-4 ore pe zi, dar care lucrează mai mult de atâta. Nu poți să ai un ospătar sau un bucătar cu contract de 2 ore pe zi, pentru că e clar că nu muncește efectiv doar acele 2 ore, ci mult mai mult“, a precizat un reprezentant al firmei de audit și consultanță Professional Consulting, din Craiova.
Până și un reprezentant al Fiscului consideră măsura fiscală care se prefigurează drept „o inechitate“, din cauza căreia vor avea de suferit firmele corecte. „Din moment ce o firmă are nevoie de un om doar două ore pe zi și îi evidențiază corect timpul de lucru în acte, atunci de ce să plătească la stat contribuții ca și cum ar fi lucrat 8 ore?! Nu este echitabil pentru firmele corecte. Ar fi o discriminare pentru mediul de afaceri, dacă va apărea o astfel de modificare fiscală. Deocamdată nu a apărut nici un act normativ în acest sens, ci la ora aceasta se datorează contribuții la nivelul declarat, ca și până acum. Orice impozit și contribuție trebuie să fie echitabile pentru mediul de afaceri“, a precizat un reprezentant al Fiscului regional, cu sediul la Craiova.

„Vor trece toți la contracte pe 8 ore“

În același timp, în domeniile expuse riscului muncii „la gri“, în care unii angajați au în contractele individuale de muncă trecute 2-4 ore pe zi, dar în realitate sunt ținuți la lucru 8 ore pe zi, măsura este văzută ca una bună pentru angajați, cât și pentru angajatorii care acum abuzează de salariați.
„Vor trece toți la contracte pe 8 ore. La mine nu este cazul, pentru că nu am angajați cu timp parțial de lucru. Am avut în trecut o situație în care angajații lucrau două zile și stăteau acasă două zile, iar eu nu puteam să îi trec nici cu patru ore pe zi, nici cu 8 ore pe zi, că stăteau acasă. Acum va fi clară situația pentru toată lumea. Mai ales pentru cei care abuzează de angajați și îi țin 8 ore la muncă, dar le trec în contractele individuale de muncă doar două sau patru ore pe zi. În domeniul acesta de activitate nu poți să ai angajați cu două ore, pentru că trebuie să treci în contract exact intervalul orar în care lucrează omul, ceea ce nu se poate, pentru că nu lucrează nimeni efectiv de la 10.00 la 12.00 sau de la 12.00, la 14.00, de exemplu, în acest domeniu. Așadar, vor apărea contracte pe 8 ore, dacă tot se vor plăti contribuții la 8 ore. În acest domeniu al alimentației publice, de baruri și restaurante mi se pare că măsura este bună“, a spus Robert Gherghe, administrator la firma care deține Cafe Teatru Play, din Craiova.
ITM nu poate demonstra că este un fenomen în piață

Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, pe 5 mai 2017 erau înregistrate în Dolj 32.388 de contracte individuale de muncă cu timp parțial de lucru (de 1, 2, 4 sau 6 ore pe zi), reprezentând 19% din totalul contractelor de muncă active la nivelul Doljului. Dintre acestea, 29.441 de contracte cu timp parțial sunt încheiate pe perioadă nedeterminată, iar 2.947 de contracte sunt pe perioadă determinată, a informat ITM Dolj, la solicitarea GdS.
Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a precizat că nu există sancțiuni directe prevăzute de legis­lația muncii pentru angajatorii care adoptă această formă de muncă „la gri“, de a ține angajații la lucru peste timpul de lucru evidențiat în contractele individuale, dar există „sancțiuni indirecte“ dacă nu s-a evidențiat exact în contracte intervalul orar în care prestează munca acei angajați cu timp parțial, respectiv dacă aceștia sunt găsiți la lucru în afara intervalului orar evidențiat în acte, abia atunci angajatorii riscă amenzi.
Reprezentanții ITM Dolj susțin că, din totalul de 586 de controale efectuate de ITM Dolj în 2017, 70% au avut drept țintă munca „la gri“. ITM se plânge că, deși a descoperit că nu se evidenția corect timpul de lucru în contracte, angajații care au timpul de lucru parțial trecut în acte nu prea colaborează cu inspectorii de muncă și nu declară situația reală. „95% dintre salariații identificați și intervievați declară că nu lucrează peste durata menționată în contractele de muncă. Cei care declară că lucrează în zilele de repaus săptămânal precizează că primesc timp liber corespunzător în alte zile din săptămână. Este evident că în majoritatea cazurilor este o «înțelegere» între angajat și angajator“, se arată în răspunsul transmis de instituție către GdS. Numărul și cuantumul amenzilor aplicate pe această speță este destul de mic. Printre deficiențele constatate de inspectorii de muncă, în timpul controalelor de anul acesta s-au constatat: „Neevidențierea corectă a timpului de lucru, și implicit a drepturilor salariale (subdeclararea timpului de lucru din contractele de muncă, modificarea timpului de muncă fără acordul salariatului, neevidenţierea corectă în pontaje a timpului de lucru ori practicarea unei duble evidenţieri); Subdeclararea drepturilor salariale; Neevidențierea orelor suplimentare și a orelor de noapte, precum și neplata drepturilor salariale aferente acestora“. Potrivit purtătoarei de cuvânt a ITM Dolj, Adina Boboș, „în primele patru luni din 2017, pentru deficiențele constatate privind declararea corectă a muncii prestate, inspectorii de muncă au aplicat cinci amenzi în valoare de 14.500 lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS