10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul blochează conturile datornicilor și execută terții

Fiscul blochează conturile datornicilor și execută terții

Unele firme își achită benevol datoriile după ce primesc somații de la ANAF, iar în cazul altora Fiscul încasează cele mai mari sume din trimiterea somațiilor și din blocarea conturilor datornicilor. A apărut, însă, o metodă mai nouă de executare silită pe care Fiscul o „experimentează“ de anul trecut: terțul poprit, adică ANAF recuperează datoria unei firme de la partenerii ei de afaceri.

Peste 7.000 de firme din Oltenia se află în diverse forme de executare silită de către organele teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Iată la ce trebuie să se aștepte din partea Fiscului firmele cu datorii, precum și o statistică legată de ponderea încasărilor din diverse metode de executare silită. Metodele prin care Fiscul execută silit firmele au evoluat în timp, însă cea mai eficientă metodă de executare silită rămâne trimiterea somațiilor de plată către datornici. Suma cea mai mare încasată de Fiscul regional din executări silite este de circa 56% din total și provine din transmiterea somațiilor, ca primă formă de executare silită. Practic, după trimiterea somațiilor de către ANAF, firmele își achită benevol debitele, în cazul în care au bani, de teama blocării conturilor și a altor măsuri de executare silită.

Și poprirea conturilor debitorilor aduce mulți bani Fiscului

Directorul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a precizat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV, că Fiscul caută măsurile de executare silită care au cele mai mici costuri pentru stat, cum ar fi poprirea pe conturile bancare. Circa 36% din sumele încasate de Fisc din executări silite provin din poprirea conturilor bancare ale debitorilor. Fiscul nu mai are voie să poprească toate conturile unui datornic, ci trebuie să blocheze doar un singur cont al persoanei debitoare, respectiv să rețină o singură dată suma datorată statului. Dacă Fiscul încearcă să instituie măsuri de executare silită care să aibă cele mai mici costuri pentru stat, iar blocarea conturilor bancare este o măsură convenabilă pentru Fisc, poprirea conturilor creează costuri pentru debitor, din cauză că majoritatea băncilor le percep firmelor comisioane pentru instituirea popririi, de multe ori cu sume destul de „piperate“ (chiar și peste 100 – 150 de lei pentru fiecare cont blocat de Fisc, la unele bănci).

Câștigă teren terțul poprit

Fiscul pune accent pe recuperarea datoriilor firmelor către buget prin poprirea la terți, adică dacă o firmă sau o instituție datorează bani unei firme care are datorii către Fisc, atunci Fiscul obligă prima firmă sau instituție să-și achite datoria plătind direct în conturile ANAF datoria către firma de la care a luat marfă sau i-a prestat servicii. Potrivit legislației fiscale, terțul poprit este obligat să vireze banii datorați firmei cu care a făcut afaceri direct în contul Fiscului. „O formă mai rapidă de executare silită este poprirea la terți, care este prioritară în această perioadă. Vom încerca să sancționăm atât băncile, cât și firmele care nu pun în aplicare popririle noastre. Există sancțiuni în Codul de procedură fiscală, iar în plus, avem posibilitatea validării popririi la o instanță și să ne îndreptăm asupra terțului sau asupra băncii ca și împotriva debitorului“, a spus Mihai Antonescu. Din totalul sumelor încasate de Fisc din executările silite, 5% provine din poprirea terților, a arătat directorul executiv al DGRFP Craiova.

Executarea bunurilor datornicilor, un fiasco

Cea mai mică sumă încasată din executări silite provine din executarea bunurilor firmelor debitoare. Fiscul vinde foarte greu activele firmelor cu datorii, ajungând să organizeze chiar și patru licitații pentru același bun. Prețul scade semnificativ cu peste 50% din valoarea inițială a bunurilor scoase la vânzare, iar la a patra licitație se valorifică bunurile la prețul oferit de participanții la respectiva licitație (deci nu mai este un preț impus, ci bunul se adjudecă de către cel care oferă mai mult). Doar 2% din totalul sumelor încasează Fiscul din executarea silită a bunurilor mobile și imobile.

Procentele încasate de Fisc din executări silite*

Somații – 56%;
Popriri de conturi – 36%;
Poprirea terților – 5%;
Executarea bunurilor datornicilor – 2%.
*Date furnizate de DGRFP Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS