8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAtenție la plățile efectuate în numerar!

Atenție la plățile efectuate în numerar!

Plățile cu bani gheață între firme nu pot depăși 5.000 de lei zilnic, iar între firme și persoane fizice sunt limitate la maximum 10.000 de lei pe zi
Plățile cu bani gheață între firme nu pot depăși 5.000 de lei zilnic, iar între firme și persoane fizice sunt limitate la maximum 10.000 de lei pe zi

Cash-ul încă se fo­losește masiv în economie. La aproape doi ani de la apariția legii privind li­mitarea plăților cu bani lichizi, încă mai sunt entități care depășesc valorile stabilite de lege și plătesc cu numerar diverse tranzacții importante. Fiscul a dat amenzi usturătoare firmelor care au depășit plafoanele legale. Iată cum pot și persoanele fizice să achite contravaloarea unui apartament sau a unei mașini.

Deși există o lege din 2015 care limitează numerarul din circulație, multe persoane fizice plătesc o serie de produse cu numerar, iar multe firme fac plăți cu cash.
Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăţi în numerar (cunoscută drept legea care limitează numerarul) a fost adoptată în aprilie 2015 și a intrat în vigoare pe data de 9 mai a aceluiași an. La aproape doi ani de la intrarea în vigoare a actului normativ, numerarul din circulație nu a fost limitat foarte mult, încă mai existând firme care depășesc limitele legale și efectuează plăți în numerar peste plafoanele stabilite prin lege.
Conform legii amintite, „operațiunile de încasări și plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activi­tăți în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar“. Excepție fac anumite plafoane. Între aceste entități enumerate se pot face plăți în numerar de maximum 5.000 de lei. Este interzisă prin lege fragmentarea plăților între aceste entități, astfel încât să se plătească de mai multe ori câte 5.000 de lei. Între firme și magazinele „cash & carry“, plafoanele zilnice sunt de 10.000 de lei. Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 de lei între persoane juridice și, respectiv, de 10.000 de lei, în cazul magazinelor de tipul „cash and carry“.
Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de firme, PFA-uri și alte entități enumerate mai sus către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 de lei către o persoană. Conform aceluiași act normativ, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 de lei.
Plafoanele amintite nu sunt obligatorii pentru depunerea de numerar în conturile deschise la bănci autorizate de BNR, precum și pentru retragerea de numerar din acele conturi, pentru plata salariilor etc.
De asemenea, conform articolului 6 din lege este interzisă acordarea oricăror avantaje clienților, de către persoanele juridice, PFA-uri, persoane fizice care desfășoară activități independente, pentru a încuraja efectuarea de plăţi în numerar.

Între persoane fizice, plățile zilnice pot fi de maximum 50.000 de lei

Sume mai mari pot fi vehiculate sub formă de numerar doar între persoanele fizice. Plafoanele zilnice pentru plata unor bunuri sau pentru restituirea unor împrumuturi între persoanele fizice sunt de maximum 50.000 de lei, cash. De exemplu, dacă o persoană fizică vinde un apartament către altă persoană fizică, iar valoarea tranzacției este de 200.000 de lei, să zicem, atunci persoana care plătește nu poate fragmenta plata pe mai multe zile, în numerar. Conform reprezentanților Fiscului regional, în cazul dat ca exemplu, persoana poate plăti cu cash 50.000 de lei, iar în aceeași zi să depună sau să transfere în contul bancar al vânzătorului (dacă este persoană fizică) diferența de bani, pentru achitarea apartamentului cu pricina.

Fiscul a dat amenzi de 451.947 de lei în Oltenia

La solicitarea GdS, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova ne-a comunicat că de la apariția actului normativ și până la începutul acestei luni a descoperit 13 cazuri de firme care nu au respectat prevederile Legii nr. 70/2015 privind limitarea circulației numerarului. Cele mai multe au fost firme din Dolj (cinci cazuri) și din Gorj (patru cazuri). În Olt au fost descoperite două cazuri, în Vâlcea un caz, iar în Mehedinți nu s-a descoperit nici un caz până acum de firme sau persoane fizice care să fi încălcat legislația privind plafoanele zilnice de numerar. Potrivit DGRFP Craiova, în intervalul menționat a fost descoperită și o firmă din categoria „contribuabililor mijlocii“, care nu a respectat plafoanele zilnice de numerar.
Reprezentanții Fiscului regional susțin că, în general, persoanele juridice sunt cele care nu prea respectă plafoanele de numerar. Firmele trebuie să aibă grijă să nu fragmenteze plățile pe o factură pe mai multe zile, ca să achite cu numerar, pentru că astfel de practici nu sunt permise de lege. Dacă în cazul persoanelor juridice se pot observa derapajele de la legislația privind numerarul în timpul controalelor fiscale, atunci când Fiscul caută și alte aspecte ale legislației fiscale, persoanele fizice sunt verificate doar accidental dacă respectă legislația referitoare la circulația cash-ului.
Celor 13 firme descoperite că au încălcat plafoanele zilnice le-au fost aplicate amenzi totale de 451.947 de lei. În medie, înseamnă că fiecare firmă care a plătit mai mulți bani cash decât prevede legea ar fi primit o amendă de 34.765 de lei. Cu cât firmele fac mai multe tranzacții cu cash peste plafoanele zilnice legale, cu atât amenzile sunt mai mari. Majoritatea tranzacțiilor cu numerar peste plafoanele stabilite de lege se sancționează „cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depășește plafonul“ stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puţin de 100 de lei, dacă acele plăți nu au fost săvârșite astfel încât să fie sancționate de legea penală, ca fiind infracțiuni, potrivit art. 12, alin. (1) din actul normativ citat. Amenzile sunt între 3.000 şi 4.500 de lei pentru nerespectarea plafoanelor de către Trezorerie, bănci și alte instituții care eliberează firmelor și PFA-urilor sume în numerar peste plafoane, cu excepția celor pentru plata salariilor angajaților, plata cheltuielilor cu deplasările, cu diurna angajaților sau plata în numerar a impozitelor, contribuțiilor și amenzilor. Cu alte cuvinte, plata impozitelor și a amenzilor este scutită de la prevederile privind plafoanele zilnice de numerar pentru persoanele juridice, PFA-uri și persoane fizice care practică activități independente și alții, potrivit art. 5 din Legea nr. 70/2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS