Cât a încasat Fiscul de la firmele din Oltenia anul acesta

Firmele au declarat mai puțin profit la stat, dar încasările în martie au crescut, pentru că s-a încasat impozit pe venitul din salarii mai mare
Autori


Impozitele, contribuțiile și taxele plătite de firmele din Oltenia către ANAF în 2017 sunt puțin mai mari decât în aceeași perioadă din 2016, însă se observă că, dacă la impozitul pe venit s-au încasat sume mult mai mari decât de obicei, scăderi semnificative ale încasărilor s-au înregistrat la TVA și impozit pe profit. A scăzut semnificativ numărul firmelor care au realizat profit anul trecut, în special din rândul firmelor mai mari. Iată cum motivează Fiscul creșterile, respectiv reducerile de încasări.

După eșecurile din luna ianuarie, când încasările ANAF au fost sub așteptări, în februarie și martie, încasările Fiscului regional cu sediul la Craiova au depășit, pe ansamblu, pe cele din aceeași perioadă a anului trecut, iar această depășire se observă și dacă vom compara datele pe primul trimestru din 2017 cu primele trei luni din 2016. Însă, defalcat pe veniturile care ajung la bugetul de stat se observă că încasările în plus ale Fiscului pe regiunea Oltenia provin din impozitul pe venit, deci firmele au plătit mai mulți bani la stat sub forma impozitelor pe salarii și au fost mai mulți bani plătiți sub forma venitului pe microîntreprinderi. Însă, în același timp, au scăzut considerabil sumele plătite de firme către stat sub formă de TVA și sub forma impozitului pe profit. Mai jos puteți urmări o analiză GdS a cifrelor ce compun bugetul general consolidat pe Oltenia, precum și explicațiile Fiscului pentru încasările diferențiate față de anul anterior.

Impozit pe venit, mai mare decât anul trecut

Firmele din județele Olteniei au plătit, în luna martie, la stat, în total, 560 de milioane de lei, cu 8,46 milioane de lei mai mult decât în martie 2016, adică o creștere cu 1,53%. Și sumele declarate de către firme ca fiind de plată au fost mai mari pe total regiune în 2017, față de 2016. Sumele declarate de firme de plată au fost de 532 de milioane de lei în martie 2017 și mult mai mici în aceeași lună din 2016. Restul încasărilor până la 560 de milioane de lei provin din eșalonări la plată a datoriilor unor firme și din încasarea arieratelor prin executări silite, au explicat reprezentanții Fiscului. „În martie 2017, creșterea veniturilor la bugetul consolidat a fost datorată în special majorării cu 20% a încasărilor din impozitul pe venit, față de aceeași lună din 2016. În principal, creșterea încasărilor s-a datorat faptului că s-au plătit sume mai mari sub forma impozitului pe venit deoarece s-au mărit salariile angajaților din companii, față de 2016. De asemenea, a crescut salariul minim pe economie de la 1 februarie 2017 și, în consecință, și încasările din impozitul pe salarii. La impozit pe venit intră și sumele plătite de microîntreprinderi sub forma impozitului pe cifra de afaceri“, a explicat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.

Încasările din TVA au scăzut cu 3,4 milioane de lei

În martie 2017 au scăzut semnificativ încasările din TVA în toate județele regiunii. În același timp, au scăzut considerabil și sumele declarate de firme ca fiind de plată sub forma TVA, către Fisc. Firmele din toate județele Olteniei au plătit în martie TVA de 57,62 milioane de lei, în scădere cu 3,4 milioane de lei, adică o scădere cu 5% față de martie 2016, când se plătise la stat TVA de 61,3 milioane de lei în toată Oltenia, potrivit datelor de la DGRFP Craiova. „Diferența la încasările din TVA (martie 2017 față de martie 2016) s-a datorat migrării unor agenți economici către contribuabili mijlocii sau către mari contribuabili și diminuării cotei de TVA“, a spus directorul DGRFP Craiova, Mircea Pîrvulețu, în răspunsul transmis de Fisc redacției, la solicitarea GdS. Fiscul susține că 24 de firme au trecut în categoria „marilor contribuabili“ și își plătesc impozitele direct la ANAF, la București, astfel explicând Fiscul „golul“ de TVA din încasări, precum și scăderea încasărilor din impozitul pe profit. De asemenea, reducerea cotei de TVA de la 20%, cât a fost anul trecut, la 19%, cât este la ora actuală, și-a pus amprenta pe scăderea sumelor provenind din TVA, încasate de Fisc în martie.


Scăderi drastice din impozitul pe profit

În martie s-a plătit impozitul pe profit pentru 2016. Se observă că în toate județele Olteniei au scăzut nu doar sumele încasate de Fisc sub forma impozitului pe profit aferent rezultatelor financiare din anul anterior, dar au scăzut semnificativ și sumele declarate de firme ca fiind de plată sub forma acestui impozit. DGRFP Craiova a încasat în 2017 impozit pe profit de 88,68 milioane de lei de la firme, mai puțin cu 16 milioane de lei decât impozitul pe profit plătit în martie 2016, (pentru profitul realizat în 2015), când se încasaseră 104,71 milioane de lei. În procente, scăderea sumelor plătite de firme sub forma impozitului pe profit față de anul trecut este de 15%. Care este explicația Fiscului? „Scăderea impozitului pe profit este cauzată de migrarea a 24 de firme care aveau un volum mare al afacerilor la Direcția Mari Contribuabili din cadrul ANAF și plătesc acolo impozitele. În plus, cele mai multe firme au trecut anul trecut la microîntreprinderi și nu au mai fost plătitoare de impozit pe profit, ci de impozit pe venitul microîntreprinderilor. Dacă în 2015, pragul sub care erau considerate microîntreprinderi era de 65.000 de euro, în 2016 a crescut acest prag la 100.000 de euro și mai multe firme au devenit obligatoriu plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor“, a explicat Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova. El a mai precizat că există și posibilitatea ca unele firme care în 2015 să fi înregistrat profit, în 2016 să fi fost pe pierdere.

A scăzut semnificativ numărul firmelor cu profit din Oltenia

Potrivit datelor de la Fisc, în fiecare județ al Olteniei au fost mai puține firme care au avut profit în 2016, față de 2015. Cum profitul se plătește până în luna martie a anului următor celui în care s-a realizat profitul, analizăm datele de la Fisc în martie 2017, față de martie 2016. Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, în 2017 au declarat profit realizat în anul anterior 8.113 firme, în scădere față de martie 2016, când declaraseră profit 10.073 de societăți din Oltenia. Cea mai mare scădere a numărului firmelor plătitoare de impozit pe profit s-a înregistrat în județul Olt, de la 2.309 firme care au declarat profit anul trecut, la 1.733 de firme anul acesta. În Vâlcea au fost 2.266 de firme care au declarat profit în 2016 (aferent anului 2015), dar acum au rămas 1.776. În Dolj au fost 1.743 de firme care au declarat profit în 2016, iar în 2017 au mai rămas 1.424. Situația este deosebită în Dolj, deoarece aici activează cel mai mare număr de firme din totalul regiunii. Adică din circa 25.000 de firme care au activitate, doar 1.424 au declarat profit. În restul județelor Olteniei sunt active câte 10.000 – 15.000 de firme, iar Doljul are cele mai multe entități economice. Și în Gorj a scăzut numărul firmelor care au declarat impozit pe profit, de la 2.815 entități în 2016, la 2.304 firme în 2017. Se observă că, deși Gorjul are mai puține firme active, sunt foarte multe cu profit decât în Dolj, de exemplu. Și în Mehedinți a scăzut numărul firmelor cu profit, de la 518 entități anul trecut, la 495 anul acesta.

Situația ar putea fi și mai rea de anul viitor, pentru că din 2017 și mai multe firme vor trece în categoria microîntreprinderilor, astfel că la anul ar putea fi și mai puține societăți plătitoare de impozit pe profit.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 13 aprilie 2017

Actualitate

» Meci încins pe „Chimia“
» Aproape 100 de migranți, dați dispăruți după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat în largul Libiei
» ANAF: România, primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit
» DNA: Propunerile formulate în proiectul de modificare a codurilor penale – oportune, dar se impun unele observaţii
» După 31 de ani, Berlusconi a vândut clubul AC Milan pentru 740 milioane de euro
» Legea privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, promulgată de Klaus Iohannis
» Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care copiii de pînă la 3 ani sunt scoşi de la plata întreţinerii
» Marea Britanie: Românii și bulgarii lucrează mai mult și pe bani mai puțini decât britanicii
» Olt: Jandarmii au cumpărat pe banii lor produse alimentare pentru familiile nevoiaşe
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» De Paşte vor fi organizate două extrageri ale Loteriei bonurilor fiscale
» România, al șaselea producător de cereale din UE
» ASF a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 lei

Publireportaj

» Poziția USR Dolj cu privire la Regulamentul privind ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar în Craiova
» Art Roof Design, cel mai important partener Bilka din Dolj, o nouă imagine

Local

» Medaliată la Olimpiada Europeană de Matematică, admisă la Oxford
» Meșterii olteni care duc mai departe obiceiul încondeierii
» Replici ale Cuminţeniei Pământului, realizate la Vădastra
» Tradiţii de Paşte în comuna mehedinţeană Corlăţel
» Și-a omorât vecinul cu o coadă de topor
» Tradiţii de Paşte în comuna mehedinţeană Corlăţel

Dolj

» Radio Sud colorează viaţa copiilor – Zeci de copii din Scăeşti au primit daruri de Paște
» La Zoo Craiova s-a născut, în captivitate, un pui de maimuță Capucin
» Copiii cu cerinţe educative speciale care au doborât bariere
» Fostul primar din Daneți, condamnat pentru abuz în serviciu
» Prejudiciu de 5 milioane de euro prin fraude informatice
» Fina Mariei Schutz, condamnată cu executare
» Zeci de cazuri de rujeolă în Oltenia
» Campania „Colorează şi tu viața unui copil“ a ajuns în Scăieşti
» O maimuță de la Zoo Craiova a născut un pui (Galerie Foto)
» Dolj: Accident mortal la Tâmbureşti

Gorj

» Pregătiri de sărbătoare la Rânca
» Gunoaie aruncate la întâmplare, în Parcul „Coloanei Fără Sfârşit“
» Jandarmeria Gorj păzeşte bisericile şi mănăstirile de Sărbătorile Pascale

Olt

» Olt: Și-a omorât vecinul cu o coadă de topor

Mehedinţi

» Mehedinţi: 55 de familii au primit pachete cu alimente de la jandarmi, poliţişti şi pompieri

Vâlcea

» Restricţii rutiere pentru traficul greu pe DN 7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Veştem, în perioada Sărbătorilor Pascale
» Vâlcean arestat după ce a comis un furt de peste 30.000 de euro în Germania

Sport

» Gigi Mulțescu: Astra este ca un animal rănit
» Probleme mari la ACS Podari. Update: Doljenii nu s-au prezentat la Roşiori
» Fotbal: Clubul CS Universitatea Craiova, amendat cu 30.000 de lei de Comisia de Disciplină a FRF

Bani & Afaceri

» Fiscul trimite doar anumitor firme somații și titluri executorii

Sanatate

» Bolnavii de Parkinson din Oltenia, șansa la o terapie mai eficientă
» Obiceiuri sănătoase care vă scapă de gazele intestinale în exces

Magazin

» Horoscopul de weekend
» „Furios și iute 8“, familiei să nu-i întorci spatele
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Stufat de miel

Opinii

» Conspiratia lui Dragnea impotriva Romaniei
» Salarizarea personalului plătit din fonduri publice – un «marș de tramvai» numit dorință

Top