24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR a menţinut dobânda-cheie în şedinţa de astăzi a Consiliului de Administraţie

BNR a menţinut dobânda-cheie în şedinţa de astăzi a Consiliului de Administraţie

BNR a menţinut nivelul dobânzii-cheie în şedinţa din 5 aprilie 2017 ratelor dobânzilor minime obligatorii, Guvernatorul BNR urmând să prezinte detaliile comunicatului de presă în cadrul unui briefing de presă, începând cu ora 15, scrie Hotnews. Decizia era aşteptată de jucătorii din piaţă, neconstituind o surpriză.
Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%, aminteşte News.ro. Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitaţii repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobânda de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobânda de 3,25% pe an. Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de guvernatorul Mugur Isărescu la ora 15:00. La şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR au participat, că şi la ultimele şedinţe din 2016 şi primele două şedinţe din acest an, doar opt membri, după demisia lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă şi luare de mită. Parlamentul va numi în acest an un alt viceguvernator al BNR în locul lui Bogdan Olteanu, potrivit declaraţiilor liderilor politici.
Cei opt membri actuali ai Consiliului de Administraţie al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy şi Virgiliu Stoenescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS