7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2016 - anul în care s-au declarat mai mulți bani din chirii

2016 – anul în care s-au declarat mai mulți bani din chirii

Anul acesta au ieșit la iveală mai multe contracte de închiriere decât în ultimii doi ani. Fiscul spune că este posibil ca, de teama controalelor, proprietarii să-și înregistreze legal veniturile din chirii.
Anul acesta au ieșit la iveală mai multe contracte de închiriere decât în ultimii doi ani. Fiscul spune că este posibil ca, de teama controalelor, proprietarii să-și înregistreze legal veniturile din chirii.

Anul trecut a fost unul în care s-au perfectat și declarat la stat mult mai multe contracte de închiriere decât în 2015, de teama controalelor fiscului. Valoarea totală declarată a veniturilor din cedarea folosinței bunurilor a fost mai mare în 2016 decât în 2015. În schimb, cea mai mare sumă încasată de o singură persoană din chirii s-a redus cu mai mult de jumătate.
Fie că este vorba despre închirierea de case, apartamente sau clădiri de birouri ori spații comerciale, în anul 2016 s-au înregistrat la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj cele mai multe contracte de închiriere din ultimii ani. Doljenii și-au declarat în acte cu 40% mai multe contracte de închiriere decât anul trecut, conform datelor furnizate de AJFP, la solicitarea GdS. Dacă în 11 luni din 2015 se declaraseră la fisc 7.865 de contracte de închiriere, în același interval din anul 2016 fuseseră înregistrate la AJFP Dolj 11.004 contracte de închiriere, cu 3.139 mai multe decât în anul anterior.
Potrivit unor reprezen­tanți ai fiscului, numărul mai mare de contracte de închiriere înregistrate la organele ANAF ar fi apărut de teama controalelor care s-au accentuat în ultimii ani, verificări ce au vizat inclusiv veniturile din cedarea folosinței bunurilor încasate de multe persoane fizice, care închiriau spații comerciale către alte persoane fizice sau juridice. „Anul acesta sunt mai multe contracte de închiriere înregistrate deoarece ne-a venit o adresă de la ANAF să verificăm prin asociațiile de proprietari ce imobile sunt închiriate, pentru a se vedea cine nu a înregistrat contractul de închiriere la fisc. Ca urmare a acestei acțiuni, au venit mai mulți proprietari în 2016 să declare că au venituri din cedarea folosinței bunurilor“, a declarat pentru GdS Mihai Antonescu, directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova.
Este dificil de descoperit dacă proprietarii declară exact sumele reale pe care le încasează din chirii. Unii chiar au declarat sume derizorii din închirieri de apartamente sau de camere, dar tot au mers la fisc să înregistreze veniturile realizate. Anul trecut, cea mai mică sumă din chirii declarată a fost de 10 lei pe lună, iar anul acesta o persoană a declarat că încasează o chirie de doar 5 lei pe lună.

Valoarea totală declarată la stat din chirii, în creștere

Toți proprietarii de imobile care și-au închiriat bunurile anul acesta au încasat din chirii, până la sfârșitul lunii noiembrie, 83.256.769 de lei. În 2015, piața totală a chiriilor din Dolj a ajuns la 76,7 milioane de lei. În 2014, veniturile totale din chirii fuseseră de 71,5 milioane de lei. Se observă că de la an la an se îmbunătățește piața chiriilor și crește suma totală încasată de proprietari din cedarea folosinței bunurilor deținute. Odată cu expansiunea pieței chiriilor sau cu evidențierea în acte a mai multor contracte de închiriere și a unor sume mai mari câștigate de proprietari, a crescut și impozitul plătit statului. AJFP Dolj a comunicat că, pentru cele 11.004 contracte de închiriere active anul acesta, impozitul datorat este de 8.140.634 de lei. Cele mai multe imobile și spații comerciale care au fost închiriate în Dolj sunt situate în Craiova.

Cea mai mare chirie, mult mai mică decât cea de anul trecut

O persoană fizică din Craiova a încasat în 2015 o sumă record din închirierea mai multor spații comerciale, respectiv a avut un venit anual din cedarea folosinței bunurilor de 1.160.948 de lei, adică 96.745 de lei pe lună (sau aproximativ 21.499 de euro). În 2016, suma cea mai mare care rezultă din contracte de cedarea folosinței bunurilor declarate la AJFP Dolj de o singură persoană fizică a scăzut considerabil la mai puțin de jumătate față de suma încasată în 2015. În 2016, cea mai mare sumă declarată în acte de un proprietar de imobile, ca provenind din chirii, s-a ridicat la 540.000 de lei pe întreg anul. Acest lucru înseamnă că persoana respectivă a încasat 45.000 de lei pe lună numai din chirii, respectiv dacă exprimăm suma în euro rezultă că proprietarul a primit aproximativ 10.000 de euro pe lună pentru bunurile închiriate.
Veniturile din chirii sunt impozitate cu 16%, reprezentând impozit pe venit, după ce se scade o cotă forfetară de 40% din venit, care rămâne la dispoziția proprietarului pentru eventuale cheltuieli cu proprietatea sa. De asemenea, proprietarii care închiriază bunuri mai plătesc la stat și contribuția la asigurările sociale de sănătate, respectiv 5,5% din venitul impozabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS