10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPersoane fizice cu datorii de milioane de lei către ANAF

Persoane fizice cu datorii de milioane de lei către ANAF

Mii de persoane fizice ajung să datoreze bani la stat, în special din venituri din activități independente și impozit anual regularizat
Mii de persoane fizice ajung să datoreze bani la stat, în special din venituri din activități independente și impozit anual regularizat

Peste 2.400 de persoane fizice din Dolj care datorează impozite și taxe statului figurează pe ultima listă dată publicității de ANAF. Recordul îl deține o persoană care are de dat la Fisc 6,3 milioane de lei. Cum a ajuns la o asemenea datorie? În plus, statul îi publică pe „lista rușinii“ chiar și pe cei cărora le datorează bani, în sensul că are să le ramburseze TVA.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a continuat să publice „lista rușinii“ pe site-ul instituției, unde sunt date publicității sute de mii de nume ale debitorilor – persoane fizice care datorau impozite și taxe către Fisc. Potrivit Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, la data de 30.09.2016 au fost publicate pe site-ul ANAF datele a 2.441 de persoane fizice din județ care aveau, la acea dată, impozite și taxe restante către bugetul consolidat al statului. Suma totală datorată către Fisc de persoanele fizice respective ajunge la 56,55 milioane de lei. Numele debitorilor și impozitele, respectiv taxele datorate, sunt publicate pe www.anaf.ro. Pe același site sunt publicate și datele cu firmele care au datorii către bugete. Listele se schimbă din trei în trei luni. Potrivit legislației fiscale, dacă o persoană și-a achitat debitele după ce datele sale au fost date publicității, atunci ANAF este obligată să îi scoată numele de pe site imediat ce persoana s-a achitat de datorii.
Cele mai multe datorii ale persoanelor fizice sunt sub formă de impozit pe venituri din activități independente și din diferențe de impozit anual regularizat, conform datelor transmise de AJFP Dolj.

Record la datorii, pe persoană fizică

Conform datelor de la Fisc, cea mai mare sumă pe care o datorează o persoană fizică din Dolj bugetului consolidat este de 6,3 milioane de lei. Conform Fiscului doljean, este vorba despre o persoană care a avut activități ca dezvoltator imobiliar. Cea de-a doua datorie către stat, în ordinea mărimii, îi aparține unei persoane care practică „activități sportive“, conform Fiscului, și datorează bugetului 3,76 milioane de lei. În topul marilor datornici, figurează pe „lista rușinii“ și un notar, care a întârziat plata la stat a 1,85 milioane de lei. Despre toate cele trei persoane fizice cu cele mai mari datorii din județ, AJFP Dolj a răspuns, la solicitarea GdS, că „debitele provin din impozitul pe veniturile din activități independente – profesii liberale“. Dar cum a ajuns o persoană fizică să aibă datorii de 6,3 milioane de lei către Fisc, din moment ce oricare alt debitor este somat să achite din prima lună în care a depășit termenele de plată? Surse din ANAF susțin că o persoană poate să ajungă la o datorie record după un control fiscal, când se constată că ani de-a rândul nu a plătit un anumit impozit sau o cotă dintr-o anumită taxă. Așa se face că după inspecția fiscală se stabilesc sume în plus de plată, care, cu tot cu accesorii, (dobânzi și penalități) ating sume impresionante.
Fiscul susține că a procedat conform legii pentru executarea silită a debitorilor. „Pentru recuperarea debitelor cu care figurează persoanele fizice din cadrul AJFP Dolj în lista publicată pe site a contribuabililor cu debite restante s-a procedat la aplicarea tuturor măsurilor de executare silită prevăzute de Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, prin întocmirea de somații, titluri executorii, popriri, sechestre“.

Statul trece pe „lista rușinii“ chiar și persoanele cărora are să le restituie TVA

Pe listele ANAF cu datornicii (persoane fizice și juridice) se pot strecura și unii care au și ei de primit bani de la stat, sub forma TVA de rambursat, așa cum se întâmplă adesea. Uneori, sumele pe care le are statul de plătit (de regulă, TVA de rambursat) sunt chiar mai mari decât datoria persoanei către buget. „Pentru publicarea obligațiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede acest aspect“, se justifică ANAF pe site-ul instituției, sub lista cu datornicii – persoane fizice publicată recent.

Ce impozite și taxe datorează doljenii de pe „lista rușinii“

Fiscul doljean susține că mare parte din datoriile de 56,55 milioane de lei ale celor 2.441 de persoane debitoare ar proveni din mai multe tipuri de impozite și taxe: impozit pe venituri din activități independente, diferențe de impozit anual regularizat, venituri din despăgubiri, venituri din amenzi, cheltuieli judiciare etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS