10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFemeile se avântă în afaceri

Femeile se avântă în afaceri

oameni la Registrul Comertului (Foto: Arhiva GdS)
oameni la Registrul Comertului (Foto: Arhiva GdS)

Doljul are cea mai mare pondere a femeilor în acționariatul firmelor active, acestea fiind prezente în mediul de afaceri în procent mai mare decât în Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea. Nu se știe dacă toate acele femei conduc efectiv afacerile sau ele sunt doar un paravan. Specialiștii spun că unii își pun soțiile sau fiicele să deschidă firme pe numele lor, din cauză că ei au diverse interdicții în a mai face afaceri.
Mai mult de o treime din firmele doljene au asociați sau acționari femei, procent mai mare decât în alți ani. Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a realizat o statistică pe fiecare județ cu distribuția pe sexe a asociaților sau acționarilor la firmele active. GdS a analizat datele puse la dispoziție de ONRC pe toată Oltenia. Se observă că în toate județele Olteniei femeile dețin un procent important din afacerile care se desfășoară în zonele respective, adică din firmele active. ONRC a exclus din analiză firmele care și-au declarat suspendarea activității, firmele radiate, cu activitatea suspendată temporar, precum și firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, insolvență, faliment etc. Datele de la ONRC relevă că, în oricare din cele cinci județe ale regiunii (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea), procentul femeilor care sunt în afaceri din totalul persoanelor cu rol de asociați sau acționari sare de 35%.

Doljul, cel mai mare număr de femei în afaceri

Din statistici se observă că dintre toate județele Olteniei, Doljul are cele mai multe firme active și, în același timp, cele mai multe femei implicate în afaceri, în sensul că figurează ca asociați sau acționari în actele societăților comerciale. În Dolj există 21.562 de firme active. În aceste firme există asociați și acționari femei 12.384 de persoane, reprezentând 39,68% din totalul persoanelor din Dolj care au afaceri active pe numele lor. Bărbații dețin 60,32% din totalul persoanelor care au afaceri (sunt asocia­ți sau acționari), reprezentând 18.828 de persoane.
Și în celelalte județe ale Olteniei femeile sunt prezente în afaceri într-un procent semnificativ, chiar dacă în fiecare județ sunt mai mulți bărbați decât femei care figurează ca asociați sau acționari în actele firmelor. În Gorj există 8.445 de firme active. Femeile din afaceri sunt 4.638, adică 39,17% din totalul persoanelor care figurează în acte ca asociați sau acționari. Bărbați din Gorj prezenți în afaceri sunt în număr de 7.208, reprezentând 60,83%. În Mehedinți sunt foarte puține firme active, 5.510. Femeile implicate în afaceri sunt în număr de 2.970 (37,96%), iar bărbații – 4.853 (62,04% din total).
În județul Olt există 10.242 de firme cu activitate, conform datelor publicate de ONRC. Aici procentul femeilor care au firme pe numele lor este ceva mai mic decât în restul județelor. Sunt prezente în afaceri în Olt 5.272 de femei (35,83% din total) și 9.440 de bărbați (64,17% din totalul persoanelor care figurează ca asociați sau acționari). Se observă că în Olt sunt mai mulți asociați la o singură firmă, din moment ce la 10.242 de firme active există, în total, 14.712 asociați și/sau acționari.
În Vâlcea există 9.804 firme cu activitate. Și în acest județ sunt mult mai mulți asociați decât numărul de firme. Distribuția pe sexe este următoarea: 5.613 femei (36,94% din total) și 9.581 de bărbați (63,06%).
În ultima perioadă a crescut numărul femeilor care fac afaceri, față de alți ani. În multe domenii de activitate, persoanele aparținând „sexului frumos“ activează ca persoană fizică autorizată (PFA) sau și-au deschis o afacere (SRL) în comerț, în servicii (saloane de înfrumusețare, cabinete medicale etc.).

Pot fi și „femei-paravan“?

Potrivit unui specialist în activitatea de înființare de firme, nu toate femeile care sunt evidențiate ca asociați sau acționari sunt cele care dețin efectiv firmele respective sau care fac afacerile. „Unele sunt doar femei-paravan. În unele cazuri, nevestele, surorile sau fiicele sunt trecute în actele firmelor de către soții sau tații lor, care nu mai au voie să mai facă afaceri pe numele lor, sau de către aceia care nu vor să fie vizibili în acte“, a spus specialistul respectiv. El a adăugat că persoanele care au anumite fapte înscrise în cazier nu mai pot să își înființeze firme pe numele lor și apelează la rude. De asemenea, unii au avut firme și și-au cerut insolvența sau au intrat în faliment, iar alții nu și-au plătit la stat TVA-ul și au încercat să radieze și să dizolve vechile firme. În plus, cei care au avut probleme în trecut cu diverse firme și vor să își deschidă altă societate sau vor să devină plătitori de TVA trebuie să completeze un formular la Fisc (Declarația 088), în care trebuie să declare, pe propria răspundere, toate firmele în care au activat, dar, mai ales, cele introduse în insolvență sau faliment. Cei de la ANAF evaluează situația persoanei care vrea să fie asociat sau administrator, iar dacă punctajul obținut este unul foarte mic, atunci firma nu poate deveni plătitoare de TVA. În felul acesta, este foarte dificil să își mai deschidă firme pe numele lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS