24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAjutoare de minimis pentru IMM-urile inovatoare

Ajutoare de minimis pentru IMM-urile inovatoare

Guvernul a stabilit, în ședința de miercuri, acordarea unor finanțări nerambursabile pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care au proiecte de finanțare ce implică un grad înalt de inovare. Fondurile vor fi alocate sub forma unor „Cecuri de inovare“, din bugetul de stat, prin Planul național de cercetare, dezvoltare și inovare 2015-2020 (PNCDI III). Fiecare IMM care investește în inovare poate primi de la stat ajutor de minimis de maximum 10.000 de euro. „Cecul de inovare are o valoare maximă de 45.000 de lei nerambursabilă și este utilizat de beneficiar – IMM pentru a achita maximum 90% din valoarea totală a serviciilor prestate de către furnizorul de servicii – organizația de cercetare. Cecurile de inovare asigură sprijin pentru facilitarea achiziționării de servicii de cercetare-dezvoltare și inovare de la organizații publice de cercetare“, se arată într-un comunicat de presă transmis de guvern.
Concret, IMM-urile care achiziționează servicii de cercetare-dezvoltare își pot deconta, cu ajutorul „Cecurilor de inovare“ primite de la stat, cheltuieli directe ce decurg din acea activitate, cum ar fi: „cheltuieli de personal pentru membrii echipei, angajați ai furnizorului de servicii, cheltuieli privind stocurile și cheltuielile cu serviciile executate de terți, nu mai mult de 10% din valoarea cecului de inovare“. De asemenea, se pot deconta și o parte din cheltuielile indirecte, de maximum 10% din cele directe. Ajutoarele de minimis sub forma „Cecurilor de inovare“ pe PNCDI III se pot acorda pe finalul lui 2016 (în comunicat este prevăzut trimestrul IV al anului 2016) și până în 2018.
Potrivit comunicatului guvernului, actul normativ prin care va fi promovată la nivel național schema de ajutor de minimis este decizia președintelui Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare. Furnizorul schemei de ajutor este Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice prin Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, iar administratorul este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Bugetul total alocat pe țară este de 20,25 milioane de lei, până în 2018, ceea ce înseamnă că ar putea beneficia de ajutorul de minimis circa 450 de IMM-uri inovatoare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS