17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAu crescut spectaculos creditele și depozitele doljenilor

Au crescut spectaculos creditele și depozitele doljenilor

Valoarea creditelor în lei către populație a crescut spectaculos în decurs de un an. Fie oamenii au avut mai mulți bani la dispoziție și au avut curaj să se împrumute, fie au fost convertite credite din diverse valute în lei
Valoarea creditelor în lei către populație a crescut spectaculos în decurs de un an. Fie oamenii au avut mai mulți bani la dispoziție și au avut curaj să se împrumute, fie au fost convertite credite din diverse valute în lei

Cea mai importantă creștere în interval de un an este cea a creditelor populației, care sunt valoric mai mari cu 270 de milioane de lei față de anul trecut. De asemenea, persoanele fizice au economisit sume uriașe, atât sub forma depozitelor la termen în lei, cât și în valută. Restanțele la credite au scăzut semnificativ, probabil pentru că băncile au vândut portofoliile de credite neperformante. Iată cum se pot explica aceste fluctuații din conturile bancare ale doljenilor.

Din septembrie 2015 și până în septembrie 2016, unii doljeni s-au împrumutat mai mult la bănci, respectiv alții au economisit mai mulți bani. GdS a analizat comparativ datele publicate de Banca Națională a României (BNR) în septembrie 2016, față de septembrie 2015, în ceea ce privește comportamentul în profil teritorial al populației și firmelor în relația cu băncile. Totalul creditelor bancare acordate în lei, care există în Dolj, a ajuns la o sumă record de 3,904 miliarde de lei, în urcare cu 415 milioane de lei față de septembrie 2015, când erau de 3,489 miliarde de lei. Potrivit statisticilor publicate de BNR, la un calcul simplu se poate observa că ponderea cea mai mare în totalul creditelor în intervalul analizat o au creditele pentru populație. Creditele contractate de populație au crescut spectaculos în interval de un an, cu 270 de milioane de lei.
Creditele contractate de firme în același interval au crescut cu 144 de milioane de lei. Totodată, restanțele la creditele în lei au scăzut cu 28 de milioane de lei, de la 199 de milioane de lei, cât erau în septembrie 2015, la 171 de milioane de lei, în septembrie 2016.
Totalul creditelor în valută s-a diminuat în intervalul analizat, cu 204 milioane de lei, în cazul populației, ceea ce înseamnă că fie nu s-a mai împrumutat populația în valută și și-a achitat (în sensul că au ajuns la scadență sau au achitat anticipat) creditele deja contractate, fie au făcut o conversie a creditelor din valută în lei, dată fiind devalorizarea leului în raport cu mai multe valute. Și la creditele în valută au „dispărut“ din restanțele bancare ale populației și ale firmelor. Creditele neperformante în valută s-au redus cu 116 milioane de lei.

Cum se explică „explozia“ de credite

Directorul unei bănci din Craiova a explicat, pentru GdS, cum este posibil să fi crescut cu 240 de milioane de lei creditele contractate de doljeni din 2015 până acum. „În principiu, vorbim de credite pentru locuințe, dar și de credite pentru bunuri de larg consum. După ce TVA s-a redus atât la alimente, cât și la alte bunuri, populației i-au rămas ceva mai mulți bani în gospodărie și astfel au considerat că pot să susțină plata unei rate pentru diverse bunuri sau chiar pentru investiții imobiliare. Pe de altă parte, stimulându-se consumul, firmele și-au crescut cifra de afaceri și, pentru că s-au mai dezvoltat puțin, aceste firme au putut să recurgă la credite pentru a-și finanța afacerea“, a spus Cătălin Popescu, manager în cadrul unei bănci ce activează și în Craiova.
Anul acesta, firmele au contractat credite și pentru anumite investiții cu fonduri europene, precum și credite garantate cu subvențiile de la APIA, pentru a supraviețui și a face față plăților către furnizori până la plata subvențiilor, care au întârziat destul de mult în 2016.

Depozite uriașe în bănci. Atât în lei, cât și în valută

În același timp, analiza asupra datelor publicate de BNR arată că depozitele populației din Dolj în bănci au crescut cu 81 de milioane de lei anul acesta, față de septembrie 2015, de la 1,865 miliarde de lei, la 1,946 miliarde de lei. În ciuda faptului că dobânzile la depozite nu mai sunt de mult timp atractive, ele fiind și de 1% pe an, totuși populația consideră că aceasta este o formă de economisire sigură.
Totodată, depozitele po­pu­lației în valută (exprimate în lei) au crescut cu 20 de milioane de lei, în septembrie 2016 față de septembrie 2015. Conform BNR, depozitele la termen din Dolj, în moneda națională, au ajuns în septembrie anul acesta la 2,204 miliarde de lei, din care populația deține aproape 1,946 miliarde de lei. Depozitele totale în valută (persoane fizice și firme) au ajuns la 905 milioane de lei, din care populația deține 759 de milioane de lei (circa 169 de milioane de euro), în creștere cu aproape 5 milioane de lei față de anul trecut.

De ce au crescut depozitele bancare

Depozitele populației este posibil să fi crescut ca urmare a creșterii veniturilor populației. Salariul mediu net în Dolj a fost în prima parte a anului 2015 de 1.588 de lei, în partea a doua a anului a urcat la 1.630 de lei pe lună, iar în perioada analizată din 2016, salariul mediu net pe județ a urcat la 1.773 de lei, conform Statisticii doljene.
Bancherii leagă creșterea depozitelor în lei și în valută de reducerea TVA, dar și de măsurile fiscale în avantajul deținătorilor de firme. „Sunt două aspecte care pot explica creșterea depozitelor populației. Pe de o parte, reducerea generalizată a TVA, care a făcut să rămână mai mulți bani la dispoziția gospodăriilor, iar acești bani au ajuns în depozite. Pe de altă parte, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% a făcut ca mai mulți administratori, asociați sau acționari de firme să scoată legal bani din firmele pe care le dețin și să îi plaseze în depozite bancare“, a mai spus Cătălin Popescu. În legătură cu creșterea depozitelor în valută, managerul a precizat că fie este vorba despre sume trimise de românii care muncesc în străinătate, fie unii doljeni „și-au schimbat sumele din lei în valută, anticipând o creștere a valutelor și o depreciere a leului, având în vedere variația cursului de schimb al monedei naționale comparativ cu principalele valute, pe fondul efectului Brexit în Europa“.
Din datele publicate de BNR nu reiese dacă depozitele în lei sau cele în valută nou-constituite aparțin altor persoane care acum au depus bani în bănci sau dacă doljenii care dețineau deja astfel de depozite și-au sporit economiile, în ciuda dobânzilor infime practicate atât la depozitele în lei, cât mai ales la valută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS