Depozitele bancare au crescut spectaculos

Unii locuitori ai Doljului și-au pus mai mulți bani la păstrat în depozite bancare la termen
Autori


Doljenii au depus mai mulți bani în bănci în luna iunie 2016, în ciuda dobânzilor bancare din ce în ce mai mici. Conform datelor de la BNR, depozitele bancare în lei ale populației au crescut cu zece milioane într-o lună. Totodată, a crescut și volumul creditelor bancare în lei, cu o sumă record de 50 de milioane, tot în interval de o lună. Paradoxal, o bună parte din restanțele la credite s-a evaporat din evidențele băncilor.

Depozitele la termen în bănci ale populației din Dolj au ajuns la 1.956 de milioane de lei, în luna iunie 2016, în creștere cu zece milioane de lei față de luna mai, când depozitele populației totalizaseră 1.946 de milioane de lei. Datele rezultă din statistica intitulată „Credite și depozite în profil teritorial“, publicată recent de Banca Națională a României (BNR). De unde provin acești bani economisiți într-o lună de vară de o parte din populația județului? Cum este posibil ca populația să continue să își depună banii în conturi bancare (la termen), în condițiile în care băncile oferă cele mai mici dobânzi din istoria recentă? Am încercat să obținem răspunsuri la aceste întrebări de la câțiva directori de bănci din Craiova. „O posibilă explicație pentru aceste depozite la termen în creștere ar putea fi ca urmare a intrărilor de cash în județ din alte părți. O parte a populației a avut venituri nete mai mari, în special bugetarii, ca urmare a unor drepturi câștigate în instanțe sau alte drepturi câștigate, iar altă parte a populației a câștigat din tranzacții imobiliare și a depus banii în bănci, sub formă de depozite. Este vorba despre vânzările de apartamente prin «Prima Casă». În luna iunie au fost finalizate în ritm galopant dosarele depuse de populație la bănci, pentru că s-a terminat plafonul prin «Prima Casă». Veți vedea că în partea a doua a anului vor scădea aceste sume dacă nu se suplimentează plafonul pe «Prima Casă». Altă parte a veniturilor din tranzacții imobiliare a provenit din vânzarea de terenuri, în special agricole. Știu persoane fizice care au achiziționat terenuri agricole anii anteriori la prețuri mai mici, le-au comasat ca să le crească valoarea, iar acum le vând chiar și cu 3.200-3.800 de euro pe hectar către alte persoane din alte județe. Așa s-ar putea explica intrările mai mari de cash din luna iunie“, a spus un bancher din Craiova.

Se preferă depozitele bancare, pe motiv că sunt sigure

Alt reprezentant al unei bănci a explicat pentru GdS de ce preferă doljenii să își păstreze economiile în depozite bancare, chiar dacă dobânzile oferite populației sunt extrem de mici, în multe cazuri sunt în jurul a 1% pe an, la depozitele în lei. „Economiile păstrate sub formă de depozite sunt sigure. Oamenii nu au în ce altceva să investească. În imobiliare le este teamă să investească, pentru că nu se știe cum vor evolua prețurile pe viitor, iar pe Bursă le este frică să bage bani din cauza riscurilor crescute. În prezent, dobânzile la depozitele în lei pe un an oscilează între 1,3% și 1,6%, iar la valută dobânzile sunt între 0,7-0,8%. La euro, de exemplu, la băncile grecești se apropie dobânda de 1%, pentru că acele bănci au nevoie de valută, pe când la alte bănci care au lichidități suficiente în valută și nu au unde să le plaseze, dobânzile la euro sunt foarte mici“, a explicat alt director de bancă.

Potrivit statisticii BNR, totalul depozitelor la termen din Dolj a crescut spectaculos de la o lună la alta, respectiv depozitele populației și ale firmelor, de la 2.204 milioane de lei în luna mai, la 2.233 de milioane de lei în luna iunie 2016, ceea ce înseamnă că și firmele au pus bani deoparte pe timpul verii circa 19 milioane de lei sub formă de economii în depozite la termen.

Depozitele în valută au crescut

Populația a depus mai mulți bani și în conturile în valută. Depozitele populației Doljului în valută (exprimate în lei) erau în mai 2016 de 765 de milioane de lei, iar în iunie au crescut la 767 de milioane de lei, cu două milioane de lei mai mult. Bancherii explică faptul că fie românii care lucrează peste graniță au trimis bani rudelor din Dolj, iar acei bani s-au constituit în depozite la termen în valută, fie unii dintre cei care au avut lichidități în lei au schimbat acele sume în valută. Din statisticile BNR nu reiese dacă acestea sunt depozite noi constituite sau dacă aceleași persoane au adăugat bani în conturile bancare deschise pe numele lor. Nici numărul deponenților nu este făcut public de BNR, deci nu se poate ști dacă sunt mai mulți sau mai puțini de la o lună la alta cei care își păstrează economiile în bănci.


Credite mai mari cu 50 de milioane de lei

Volumul creditelor bancare acordate în Dolj în luna iunie a crescut cu 50 de milioane de lei față de luna precedentă, potrivit datelor BNR. Creditele curente ale populației și firmelor doljene erau în luna mai de 3.502 milioane de lei, iar în iunie 2016 volumul creditelor curente crescuse la 3.552 de milioane de lei. Un bancher a explicat de ce a crescut foarte mult volumul creditelor în luna iunie: „Anul acesta s-au acordat foarte multe credite firmelor din agricultură, pentru a dispune de bani până când primesc subvențiile de la APIA. Populația s-a împrumutat în bănci pentru achiziții de locuințe prin «Prima Casă», astfel că în prima parte a anului au crescut creditele prin «Prima Casă». O parte din aceste finanțări au fost prinse în luna iunie, pentru că s-a exploatat la maximum sfârșitul finanțărilor prin acest program și s-au definitivat foarte multe dosare de finanțare, pentru că s-a epuizat plafonul. Veți vedea că în partea a doua a anului nu vor mai fi foarte multe astfel de credite decât dacă se suplimentează plafonul de finanțare“.

Scad împrumuturile în valută

Se observă că de la o lună la alta au scăzut împrumuturile în valută, de la 2.069 de milioane de lei, cât erau în luna mai, la 1.995 de milioane de lei, în luna iunie 2016. Explicația este că unele credite în valută au fost achitate integral, altele au fost convertite în alte monede. De exemplu, au fost câteva bănci care au convertit creditele din franci elvețieni în lei, oferindu-le clienților lor anumite facilități la o astfel de conversie (cum ar fi scăderea dobânzii anuale), cu condiția să renunțe la eventuale procese împotriva băncilor respective.

S-au „evaporat“ restanțe la credite

Din analizele BNR reiese că au scăzut semnificativ și restanțele la credite, atât la lei, cât și la valută. La creditele în lei, restanțele erau în luna mai de 205 milioane de lei, iar în iunie au scăzut la 169 de milioane de lei. La creditele în valută, restanțele fuseseră de 219 milioane de lei în luna mai (sumele au fost exprimate în lei de către BNR, pentru ușurința comparațiilor), iar în iunie au scăzut la 163 de milioane de lei, deci cu 56 de milioane de lei mai puțin față de luna precedentă. Este posibil ca datornicii să-și fi mai achitat o parte din creditele restante. De asemenea, este posibil ca băncile să-și fi înstrăinat o mare parte a creditelor neperformante, curățându-și ast­fel pasivele de datorii. O parte a restanțelor la credite a scăzut și ca urmare a intrării în vigoare a Legii dării în plată la jumătatea lunii mai, astfel că în iunie s-au concretizat primele ștergeri de restanțe către bănci, după ce unii oameni și-au dat casele băncilor la care contractaseră creditele.Comenteaza acum

Alte stiri

5 noiembrie 2018

Report de 2,6 milioane de euro la categoria I Loto 6/49

Joi, 8 noiembrie, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de ieri, Loteria Română a acordat 15.506 câştiguri în valoare totală de 936.837,91 de lei. La Loto

Sumarul ediției de marţi, 9 august 2016

Actualitate

» Anual, 200 de oameni mor în incendii în România
» Pact între ministrul sănătății și sindicate
» Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Castelul Peleş
» Cererea DNA de plasare sub control judiciar a Olguţei Vasilescu a fost respinsă
» DNA a cerut instanţei interzicerea dizolvării sau lichidării societăţii Carpatica Asig SA
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Delia Popescu este propunerea de numire a ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională
» Macedonia: 22 de persoane au murit din cauza unor puternice furtuni
» Președintele Klaus Iohannis încurajează dezavuarea plagiatorilor
» 71 de ani de la bombardamentul asupra orașului Nagasaki
» Locuri de muncă în domeniul hotelier în Germania
» Forțe de ordine sporite și puncte de prim ajutor la Curtea de Argeș în ziua înmormântării Reginei Ana
» IRES: 77% dintre cetățeni ar vota pentru rămânerea României în UE
» Trei morți și doi răniți într-un grav accident în Băile Herculane
» IGPR susţine că armele filmate de reporterii Sky News sunt de vânătoare
» Serviciul Permise şi Înmatriculări și-a reluat activitatea
» Expoziţia de artã plastică: “Omagiu – Constantin Brâncuşi”
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Înţelegere între sindicate şi miniștrii Sănătăţii şi Muncii pe tema plăţii gărzilor

Publireportaj

» Povești urbane din Balcani la cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival

Dolj

» Cum şi-a revocat primăria propria autorizaţie de la Water Park
» 11.000 de hectare de teren agricol, pârjolite de secetă în Dolj
» Despăgubiri pentru terenurile traversate de magistrala Izvarna-Craiova
» Primarul Craiovei scapă, deocamdată, de controlul judiciar
» Când vor scăpa craiovenii de mirosul gropii de gunoi de la Mofleni?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cum scăpăm de mirosurile de la Mofleni?
» Studiul de fezabilitate Izvarna II, aproape gata
» Cum se pregătesc şcolile pentru noul an?
» Cu caiacul pe Dunăre
» Judecătorii decid astăzi dacă primarul Craiovei va fi plasat sub control judiciar
» Dolj: Tânăr cercetat pentru furt de telefoane mobile
» Dolj: Urmărit internaţional depistat de polițiștii doljeni

Olt

» Olt: Măsuri pentru respectarea zilei de doliu naţional

Mehedinţi

» Acţiune de prevenţie la DJT Mehedinţi
» Mehedinţi: Aproape 80 de şoferi indisciplinaţi au fost sancţionaţi contravenţional

Vâlcea

» Vâlcea: Grupare specializată în trafic de droguri de risc, destructurată
» 16 august – Hramul Sfintei Mănăstiri Hurezi

Sport

» Oltenii caută victoriile în Cupa României
» Pandurii luptă în Cupa Ligii
» CJA Dolj cheamă arbitrii în bănci
» Tricolorele, nevoite să învingă Muntenegru
» Jo 2016: Cristi Pârghie şi George Palamariu au ratat calificarea în finala la dublu rame
» Monica Niculescu s-a retras din turneul olimpic de tenis
» Programul sportivilor români în ziua a 4-a la Jocurile Olimpice
» Robert Glință s-a clasat al 8-lea la 100m spate la Jocurile Olimpice

Bani & Afaceri

» Insolvența, eterna problemă a mediului de afaceri

Sanatate

» Analizele pentru copii, decontate doar în teorie

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top