24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVal de închideri de PFA-uri în Dolj

Val de închideri de PFA-uri în Dolj

În primele luni ale anului, în Dolj au fost mai multe firme care s-au închis decât cele nou-înființate (FOTO: Claudiu Tudor)
În primele luni ale anului, în Dolj au fost mai multe firme care s-au închis decât cele nou-înființate (FOTO: Claudiu Tudor)

Din cauza modificărilor aduse legislației fiscale și a creșterilor de contribuții pentru anumite persoane fizice autorizate, foarte mulți doljeni și-au închis PFA-urile în primul trimestru al anului. În același timp, unele dintre acele persoane care au radiat PFA-urile de teama costurilor și-au deschis SRL-uri. Situația e similară în toată Oltenia. Cine are PFA și optează pentru cota integrală de plată a contribuției la CAS achită la stat aproape 50% din venituri.

De la 1 ianuarie 2016, modificarea prevederilor Codului fiscal în ceea ce privește impozitarea PFA-urilor i-a determinat pe mulți dintre cei care erau organizați ca astfel de persoane juridice să își închidă PFA-urile. Unii și-au deschis SRL-uri, iar alții, care nu aveau activitate pe PFA-urile lor, nu au mai deschis nici o societate.
În primul rând, de la 1 ianuarie 2016, potrivit legilor fiscale, cei care au venituri din activități independente și care sunt organizați ca PFA datorează statului contribuție la asigurările sociale (CAS), adică la Pensii, chiar dacă mai au alt venit din salarii sau pensii. Partea de CAS datorată statului este de 26,3% din venitul realizat de PFA-uri, însă persoana respectivă poate opta să plătească doar 10,5% CAS la stat, cât este contribuția unui angajat, dar i s-ar considera doar o treime din stagiul de plată la CAS. Până anul trecut, CAS se plătea, dar nu la un nivel mai mare de 35% din salariul mediu brut pe țară, iar de anul acesta se calculează CAS la întregul venit al persoanei fizice autorizate. În plus, legiuitorii au precizat în legislația fiscală impozitarea diferită a locuințelor în care se desfășoară activitatea unei firme sau unde are sediul social firma sau PFA-ul și își deduc cheltuielile cu utilitățile.
Din cauza modificării legislației fiscale, cei cu PFA-uri ajung să împartă cu statul veniturile realizate lunar, în sensul că aproape 50% din veniturile unei PFA merg la stat, sub formă de impozite și contribuții, după cum veți vedea detaliat mai jos, în articol.

PFA-uri radiate, la „foc automat“

Potrivit datelor care figurează în statisticile de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pe primele trei luni ale anului, în Dolj au fost radiate 1.364 de persoane juridice, majoritatea fiind PFA-uri, în creștere cu 140% față de anul trecut, când se radiaseră 569 de firme și PFA-uri. Potrivit unui specialist în domeniu, „a fost un val de cereri de radiere a PFA-urilor în acest an, ca urmare a modificărilor din Codul Fiscal. De asemenea, anul acesta a fost un val de încetare a activității medicilor pe cabinete medicale individuale, care erau asimilate unor activități pe persoană fizică și o creștere a numărului de SRL-uri, pentru că medicii și-au înființat societăți cu răspundere limitată pe care activează cabinetele lor, invocând tot legislația fiscală. De asemenea, unii care au avut PFA pe care le-au radiat și-au înființat SRL-uri, iar alții au renunțat și nu și-au mai înființat nici o firmă. În această categorie intră cei care avuseseră PFA pe care nu mai desfășurau nici o activitate“.
Numărul de PFA-uri și SRL-uri radiate în primul trimestru al anului este mai mare chiar și decât numărul de firme înființate în județ în același interval. Datele de la Registrul Comerțului arată că s-au înființat 1.107 entități economice, în timp ce 1.364 au fost radiate, majoritatea fiind PFA-uri și alte 167 de SRL-uri au fost dizolvate în vederea radierii.
Pentru radierea unei PFA, persoana care solicită această operațiune la Registrul Comerțului plătește 72 de lei, iar pentru înființarea unei firme de tip SRL – 431 de lei.
Avantajul major al deținerii unei PFA este acela că persoana fizică poate să retragă oricând banii din casieria entității economice și să-i folosească în scop personal, fără prea multe justificări pentru ANAF. În schimb, cine deține o firmă de tip SRL poate încasa bani din firmă doar sub formă de salariu, de dividende la final de an (dacă firma are profit) sau asociații pot să își recupereze investiția în cazul în care au creditat societatea cu bani din propriul buzunar. În rest, orice ban care se scoate din firmă se face pe bază de documente justificative.

Multe radieri de firme în Oltenia

Potrivit datelor de la ONRC, în toate județele Olteniei au avut loc mai multe radieri de firme față de anii anteriori. Cel mai probabil, PFA-urile au reprezentat categoria de persoane juridice care au fost închise în număr mare. În Dolj au fost radiate 1.364 de firme, pe primele trei luni ale anului. Tot în Dolj au fost radiate cele mai multe firme din Oltenia, dar s-a înregistrat și cea mai mare creștere a firmelor închise față de anul trecut (140%).
În Gorj s-au radiat 504 firme și PFA-uri, în creștere cu 64% față de aceeași perioadă din 2015, când se radiaseră 307 entități economice. În Mehedinți au dispărut 453 de persoane juridice, în creștere cu 5,8% față de aceeași perioadă din 2015. La Olt, antreprenorii au renunțat la 505 firme, în creștere cu 42% față de anul trecut, când se radiaseră 354 de entități economice în primul trimestru al anului. Și în județul Vâlcea au fost radiate multe societăți și PFA-uri, respectiv 611, în creștere cu 75% față de aceeași perioadă a anului trecut.

PFA plătesc la stat 47,8% din veniturile realizate

De ce au ales doljenii să-și închidă PFA-urile și să le radieze din evidențele Registrului Comerțului? De la începutul acestui an, PFA care optează să plătească la stat contribuția integrală la CAS (pentru a avea stagiu complet de cotizare) va plăti statului aproape jumătate din veniturile realizate, astfel: 16% impozit pe venit, 5,5% contribuția la Sănătate (CASS) și, de anul acesta, CAS de 26,3%. Dacă optează pentru cota redusă de 10,5% la CAS, atunci cine are PFA anul acesta va achita la stat 32% din venituri.

05

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS