8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrețurile apartamentelor au crescut brusc cu mii de euro

Prețurile apartamentelor au crescut brusc cu mii de euro

Mulți deținători de apartamente din Craiova le-au retras de la vânzare, iar cei care mai vor să vândă au crescut brusc prețurile în 2016 cu 8 – 10%. Cumpărătorii luați prin surprindere nu au de unde să mai scoată câteva mii de euro, astfel că tranzacțiile se perfectează foarte aproape de prețurile vechi. Piața este în expectativă, în ceea ce privește apariția legii dării în plată. Aflați în continuare de ce au majorat proprietarii prețurile pe care le cer pe apartamente.

După șapte ani în care prețurile apartamentelor din Craiova au înregistrat scăderi an după an, în 2016 acestea au început să urce, luându-i prin surprindere până și pe specialiștii de pe piața imobiliară. „În 2015 au fost ușoare scăderi ale prețurilor apartamentelor vechi din Craiova, chiar dacă în marile orașe au avut loc așezări ale acestora sau chiar ușoare creșteri. În mod surprinzător, în 2016 se observă o creștere a prețului ofertat de vânzător în piață și nu neapărat o creștere a prețului de tranzacționare. Oferta apartamentelor vechi pe piață a scăzut considerabil, lucru care poate avea mai multe cauze. Una dintre acestea poate fi o readaptare, o reanaliză a proprietarilor care nu mai vor să-și scoată apartamentele la vânzare, așteptând o eventuală închiriere sau vremuri cu prețuri mai bune pentru apartamentele lor. Dar este o regulă a pieței. Cu cât oferta este mai mică, cu atât prețurile încep să crească. Numai că aș vrea să fie extrem de clar: au crescut prețurile la nivel de ofertare. La tranzacționare, creșterea este foarte, foarte mică“, a spus vicepreședintele Asociației Române a Agen­țiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, în ca­drul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.
În cifre, creșterile sunt de câteva mii de euro pe un apartament. Degeaba au crescut proprietarii prețul cerut pentru apartamente, că mulți cumpărători care au luat credit sau au bani planificați pentru prețurile de anul trecut nu au de unde să scoată mai mulți așa, brusc, astfel că tranzacțiile se perfectează la prețurile de dinainte de majorarea de ultim moment din 2016, a precizat specialistul imobiliar citat. „În acest an, prețurile de ofertare au crescut cu aproximativ 10% față de anul anterior, pe când prețurile de tranzacționare sunt prețuri liniare sau cu o ușoară creștere de maximum 1-2% față de anul anterior, iar anul anterior a fost o scădere și față de 2014 și față de 2013. Anul acesta suntem în situația în care cei care vor să cumpere nu mai întâlnesc ofertă în piață, nu se mai regăsesc în oferta cerută de vânzători și de aceea avem un decalaj între ceea ce se vrea și ceea ce se poate. Este o problemă care duce la încetinirea ritmului tranzacțiilor. Tranzacțiile sunt mult mai puține“, a explicat Cristian Clenciu. Concret, la un apartament care valora până ieri 40.000 de euro, de azi (din 2016) vânzătorii au adăugat 4.000 de euro la preț.

Legea dării în plată afectează piața

Mult disputatul proiect al legii dării în plată pune presiune pe piața imobiliară încă dinainte ca actul normativ să fie adoptat. „Această lege a dării în plată pune presiune foarte mare atât pe apartamentele scoase la vânzare, vânzătorii crescând prețul, sperând la o creștere accentuată la vânzare în primele luni ale anului, cât și pe cumpărător, pentru că aceștia vor dori să-și asigure achiziția unui apartament în condițiile vechilor oferte de creditare ale băncilor, adică pe credite prin «Prima Casă» sau credite imobiliare cu un avans destul de rezonabil“, a spus Clenciu, la emisiunea „Economia Sudului“. El a adăugat că o singură bancă a anunțat majorarea avansului pentru creditele ipotecare, iar restul băncilor așteaptă să vadă ce decizie se ia în parlament cu legea dării în plată. Reamintim că legea respectivă, care a fost votată deja de Senat, presupune ca atunci când o persoană care nu își mai permite plata ratelor lunare către bancă să dea băncii apartamentul cu care a garantat împrumutul, dar să fie scutită de diferența de credit care nu ar fi acoperită de respectiva locuință. Proiectul de lege a creat mari nemulțumiri în rândul băncilor, care se opun vehement apariției actului normativ, amenințând că vor crește avansul la 30%, pe care să-l achite persoanele care vor să se împrumute la bănci pentru a-și achiziționa o locuință. Specialistul în piața imobiliară a spus la Alege TV că se va îngusta piața celor care vor putea să își achiziționeze un apartament dacă băncile vor majora avansul cerut potențialilor clienți, pe motiv că vor fi mai puțini cei care vor dispune de un avans așa de mare pentru a-l da băncii. „Banii existenți în piață sunt mult mai puțini decât băncile i-ar cere. Am auzit și de avansuri de 40% pe care ar urma să le ceară băncile, ceea ce este… aberant. Să sperăm că nu se va întâmpla așa, în legătură cu avansul, pentru că piața iar se va distorsiona. Vom avea iar o abundență de apartamente la vânzare pe piață. Și atunci prețurile ar avea iarăși o evoluție inversă“, a explicat vicepreședintele ARAI. Clenciu a mai precizat că tendința de creștere a prețurilor afișată acum de vânzători ar putea fi cauzată tocmai de posibila apariție a legii dării în plată.
Posibila lege a dării în plată îi afectează deja și pe cumpărătorii de locuințe. Aceștia pun presiune pe reducerea termenului de finalizare a tranzacției, pentru a prinde perioada în care să se încadreze încă în avansul minim care trebuie achitat la ora actuală la împrumuturile pentru locuințe. În special împrumuturile prin „Prima Casă“ poartă avansuri de 5%, iar la alte tipuri de credite imobiliare în lei se practică avansuri de 15%. La împrumuturile în valută, avansurile sunt deja mai mari, dar asta s-a întâmplat în anii anteriori, de când BNR a decis acest lucru, fără legătură cu legea dării în plată. La ora actuală, cele mai multe tranzacții pe piața imobiliară sunt cele realizate prin programul „Prima Casă“, unde avansul este minim, iar marjele de dobândă sunt limitate de BNR la un nivel destul de mic.
Cum va fi piața imobiliară în restul anului 2016

Cristian Clenciu a avansat două scenarii posibile anul acesta pe piața imobiliară craioveană. „În cazul în care se aprobă legea dării în plată, probabil că vom asista la un trend invers, adică de scădere a prețurilor, pentru că aceia care se vor putea împrumuta vor fi mai puțini, deoarece vor crește avansurile și noi nu suntem în postura de a economisi mult din veniturile salariale. Dacă legea dării în plată nu va fi adoptată, probabil că trendul va fi de o ușoară creștere, așa cum se arată pe începutul acesta de an, dar eu cred că nu e ceva de speriat, pentru că marjele finale de tranzacționare nu vor fi mai mari de câteva procente pe tot parcursul anului, procente exprimate într-o singură cifră“, a precizat Cristian Clenciu, la emisiunea „Economia Sudului“. Băncile nu vor accepta supraevaluări ale apartamentelor, pentru a acorda mai mulți bani clienților care vor să se împrumute pentru o locuință, astfel că piața se va „domoli“, iar prețurile de tranzacționare vor fi foarte apropiate de cele de acum.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS