16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se pot amnistia o parte din dobânzile și penalitățile ANAF

Cum se pot amnistia o parte din dobânzile și penalitățile ANAF

Datornicii către Fisc pot scăpa de o parte din datorii, dacă cer ANAF anularea accesoriilor și dacă plătesc până la finele lunii martie debitele principale
Datornicii către Fisc pot scăpa de o parte din datorii, dacă cer ANAF anularea accesoriilor și dacă plătesc până la finele lunii martie debitele principale

Persoanele fizice și juridice care au datorii către Fisc trebuie să facă o cerere de anulare a accesoriilor în cel mai scurt timp posibil și să plătească debitul principal până la sfârșitul lunii martie. Aflați din GdS câte persoane au cerut deja organelor ANAF din Oltenia să beneficieze de amnistiere, conform OUG nr. 44/2015. Suma cerută de datornici pentru a fi ștearsă depășește 25 de milioane de lei.

În Oltenia există 129.487 de persoane fizice care aveau datorii diverse către Fisc la data de 30 septembrie 2015. La acestea se adaugă 31.346 de firme care datorau diverse sume către stat. Cuantumul datoriilor totale către Finanțe ale persoanelor fizice și firmelor ajunsese la data respectivă la 4,056 miliarde de lei. Din această sumă, 1,701 miliarde de lei reprezintă accesoriile statului, adică dobânzile și penalitățile calculate, potrivit datelor solicitate de GdS de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. Se observă că aproape 30% din totalul datoriilor către stat înseamnă dobânzi și penalități.
Datornicii pot beneficia de amnistierea unei părți din accesoriile care s-au calculat de Fisc la aceste datorii, adică de toate penalitățile de întârziere calculate și de peste jumătate din dobânzile puse de stat, dacă îndeplinesc o serie de condiții, care vor fi detaliate mai jos. De multe ori, la datoriile mai vechi, dobânzile și penalitățile ajung să fie aproape egale cu debitul principal.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru amnistiere

Modalitățile prin care se poate face amnistierea penalităților și a unei părți din dobânzile calculate de stat sunt stabilite prin OUG nr. 44/2015.
Penalitățile de întârziere, precum și o cotă de 54,2% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, și administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se anulează de către stat dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiții. Cea mai importantă condiție și greu de îndeplinit este aceea de a se achita „toate obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de organul fiscal central“, obligații care se pot stinge prin orice modalitate prevăzută de lege până la data respectivă, se arată în OUG nr. 44/2015.
Totodată, la art. 1, litera b) din Ordonanță se arată că se poate anula dacă debitorul va plăti cota de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor de plată prevăzute la lit. a) până la data de 30 iunie 2016, inclusiv. De asemenea, „sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de lege toate obligațiile de plată principale administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 și 31 martie 2016, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a penalităților de întârziere și a cotei de 54,2% din dobânzi, denumită în continuare cerere de anulare a accesoriilor“. Încă o condiție care trebuie îndeplinită, în special de cei care sunt organizați ca entități economice, este aceea că până la data depunerii cererii de anulare a dobânzilor și penalităților de întârziere sunt depuse toate declarațiile fiscale aferente.

Cum procedați ca să vă anuleze statul penalitățile

Cei care vor anularea penalităților și a peste jumătate din dobânzi trebuie să știe că nu li se vor șterge din oficiu acele accesorii. Aceste persoane trebuie să depună la organul fiscal o cerere de anulare a accesoriilor, dar cu condiția să plătească debitul principal până pe 31 martie. Având în vedere că mai este o lună până la termenul de plată al obligațiilor principale, acele persoane fizice și persoane juridice care doresc să le fie amnistiate dobânzile (în cota parte stabilită de OUG nr. 44/2015) și penalitățile de întârziere trebuie să depună cereri la Fisc, în acest sens.
La articolul 8 din ordonanță se precizează că Fiscul poate soluționa cererile fie prin decizie de anulare a accesoriilor apărute până la data apariției cererii, fie poate respinge cererea, dacă nu sunt îndeplinite condițiile cerute de actul normativ respectiv.
„Este suspendată executarea silită doar pentru penalități și dobânzi, deci pentru debitul principal nu este suspendată executarea pe durata în care se cere anularea accesoriilor. Nu putem suspenda executarea silită, pentru că în această perioadă contribuabilul poate să își înstrăineze bunurile și ANAF nu ar mai avea ce să execute. În decembrie 2015, am avut încasări record pe regiune, ca urmare a OUG nr. 44/2015, pentru că pentru a beneficia de scutirea penalităților, persoanele au venit masiv să își achite debitul principal“, a declarat Mihai Antonescu, director executiv al DGRFP Craiova.

S-a cerut amnistierea a 25,17 milioane de lei

Potrivit DGRFP Craiova, până pe 3 februarie ceruseră anularea penalităților și a unei părți din dobânzi 808 persoane fizice și 813 persoane juridice. Pentru 472 dintre aceștia, Fiscul a emis deja decizii de anulare a accesoriilor, conform OUG nr. 44/2015. Statul a aprobat până acum amnistierea a peste 2,2 milioane de lei din dobânzi și penalități de întârziere, dar sunt depuse cereri pentru 25,17 milioane de lei. Dacă cei care au depus cereri îndeplinesc condițiile cerute de lege, atunci întreaga sumă de 25,17 milioane de lei va fi ștearsă din datoriile oamenilor și firmelor, dar cererile de anulare se pot depune în continuare la Fisc, astfel că suma totală ar putea fi considerabil mai mare.
Sumele cele mai mari estimate a fi anulate conform acestui act normativ ar proveni din Dolj, respectiv peste 17 milioane de lei. Reprezentanții DGRFP Craiova au precizat pentru GdS că cererile care nu au fost încă soluționate se vor rezolva atunci când persoanele care au cerut anularea accesoriilor vor plăti debitele principale și restul de dobânzi care nu se anulează (45,8% din dobânzile totale).

Tabel

Nu pot fi amnistiate obligații prin titluri executorii

Potrivit OUG nr. 44/2015, „obligațiile de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și transmise organului de executare fiscală în vederea recuperării, cu excepția amenzilor de orice fel, nu sunt luate în calcul în vederea acordării anulării obligațiilor de plată accesorii de către organul fiscal central“. Amenzile nu intră în calcul, pentru că nu sunt purtătoare de dobânzi și penalități, deci nu intră sub incidența amnistierii pe OUG nr. 44/2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS