17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriINS: Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut cu 8,9% anul trecut

INS: Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut cu 8,9% anul trecut

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a crescut față de anul 2014 cu 8,9% ca serie brută, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică, citat de Agerpres.

Evoluția s-a datorat creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+19,1%), comerțului cu amănuntul al carburanților (+5,8%) și vânzărilor de produse nealimentare (+2,8%). În decembrie 2015, comparativ cu noiembrie 2015, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a crescut pe ansamblu cu 8,6%, ca urmare a creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+23,3%) și vânzărilor de produse nealimentare (+5,8%). Scăderi s-au înregistrat în comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (-9,5%). Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna decembrie 2015, comparativ cu luna precedentă, valoarea indicatorului a crescut pe ansamblu cu 0,6%, ca urmare a avasului vânzărilor de produse nealimentare (+0,5%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,3%). Scăderi s-au înregistrat în comerțul cu amănuntul al carburanților (-4,1%). Comparativ cu aceeași lună din 2014, în decembrie anul trecut cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul, serie brută, a înregistrat o creștere cu 15,5% ca urmare a creșterilor vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+25,3%), de produse nealimentare (+13,3%) și de comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (+2,4%).
Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna decembrie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014, a înregistrat un avans de 13% ca urmare a creșterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+26,3%) și la vânzările de produse nealimentare (+9,3%). Comerțul cu amănuntul al carburanților a scăzut cu 1,1%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS