9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCererile pentru subvențiile APIA vor fi simplificate

Cererile pentru subvențiile APIA vor fi simplificate

De anul acesta este posibil ca fermierii să nu mai fie nevoiți să atașeze copii de pe registrele agricole de la primăria unde se află pământul, la cererea unică pe care o depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), ci ar putea fi suficientă o singură adeverință eliberată de acea primărie. Deocamdată, totul este la stadiul de propunere. „A fost un grup de lucru acum două săptămâni la APIA central, grup format din cei mai buni specialiști din țară, și s-a discutat să se simplifice foarte mult cererea unică de depunere. În ce constă această simplificare?
Se trece toată problematica la consiliile locale, către primării, pentru că dânșii știu cel mai bine ce se întâmplă într-o localitate, ceea ce se întâmplă cu terenul din acea localitate. Anul trecut, cea mai grea problemă a tuturor a fost că s-au cerut copii de pe registrele agricole și au fost mari probleme, pentru că foarte multe localități nu aveau completate acele registre. Acum nu o să se mai ceară așa ceva. Această simplificare ar consta într-o singură adeverință cu care trebuie să vină fermierul de la primăria respectivă“, a spus Cătălin Roșculete, directorul APIA Dolj. El susține că această propunere va fi transpusă în legislație în timp util, adică până înainte de 1 martie 2016, dată care reprezintă prima zi de depunere a cererilor pentru APIA.
„Ne-am transformat în instanțe de judecată noi, de la APIA, pentru circa 4.000 – 5.000 de fermieri din Dolj care fie aveau acte false, fie acte care nu erau tocmai reale, ca să spun așa. Noi nu putem avea rol de tribunale. Primăriile știu cel mai bine cum sunt terenurile în localități…“, a mai spus Roșculete.
De anul acesta se va putea depune o singură cerere unică de subvenții pentru APIA pentru toate tipurile de ajutoare financiare care se acordă fermierilor, fie că e vorba despre subvenția pe suprafață sau pentru cea destinată creșterii animalelor sau sprijinul pentru tinerii fermieri. Această decizie s-a luat deja la nivel central. Rămâne de văzut ce alte schimbări ale prevederilor legale mai apar în legătură cu subvențiile APIA, până la 1 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS