Cu ce probleme s-au confruntat firmele în 2015

Autori


Firmele creditoare care au clienți în insolvență mai recuperează între 10% și 75% din sumele datorate de firma debitoare. În unele cazuri, furnizorii chirografari au recuperat doar 1% din sume. Iată cum trebuie să procedați pentru a vă recupera banii pe care îi datorează partenerii de afaceri care intră în insolvență.

Atunci când o firmă intră în insolvență și se protejează de eventuale executări silite, problemele apar pentru furnizorii acelei societăți care încearcă să își recupereze banii. De multe ori, încercarea de a recupera banii pe care îi datorează firmele aflate în insolvență se concretizează doar prin pierderi ale firmelor creditoare, care au de recuperat sume de la entități aflate în insolvență.

În 2015, chiar dacă s-a mai temperat numărul insolvențelor față de anii anteriori, totuși și-au pus amprenta asupra situațiilor financiare ale firmelor creditoare insolvențele deschise în anii anteriori.

„Regia Autonomă pentru Activități Nucleare și-a deschis procedura insolvenței și a atras acolo numeroase creanțe neîncasate ale unor «jucători» din mediul de afaceri craiovean. RAAN și-a reorganizat activitatea și există un program de plăți, numai că plățile nu se vor face integral, ci doar în proporție de 75%, pentru furnizorii chirografari, iar plățile efective vor începe abia din primul semestru al anului 2016. Deci, iată că sunt foarte mulți agenți economici care stau cu sume de valori importante imobilizate la acești agenți economici aflați în procedura insolvenței și speră ca în viitorul apropiat să încaseze măcar o parte din această creanță“, a spus avocatul Lavinia Toma Tumbăr, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.

Pentru a putea să își revendice banii dați firmelor din insolvență, creditorii trebuie să fie atenți și să se înscrie la masa credală în termenul dat de instanța de judecată. În cazul în care nu se înscriu la masa credală, atunci acei furnizori nu mai au nici o portiță legală de a-și recupera banii datorați de debitoarea aflată în insolvență. Furnizorii trebuie să depună o cerere la tribunalul care a deschis procedura insolvenței și să anexeze toate documentele justificative care să arate suma de bani ce trebuie recuperată de la firma debitoare.

Dar cel mai important lucru este ca furnizorul să afle că partenerul de afaceri a intrat în insolvență. Administratorul judiciar este obligat să notifice toți creditorii acelei firme, iar, dacă nu au fost notificați, atunci ei pot afla din Buletinul Procedurilor de Insolvență, dacă stau cu ochii pe acel flux unde sunt evidențiate toate firmele care intră în insolvență. Dacă cererea furnizorului a fost respinsă, el trebuie să facă o contestație, care are un termen foarte scurt și care curge de la data publicării tabelului cu creditorii chirografari înscriși. Acest tabel se publică tot în Buletinul Procedurilor de Insolvență.

Cum se pot proteja furnizorii creditori

Avocatul a precizat că firmele creditoare trebuie să fie corect informate, să se uite în Buletinul Insolvenței, să verifice datele pe portalul instanțelor de judecată, pentru a se înscrie la masa credală. Pe parcursul procedurii de insolvență, creditorii chirografari trebuie să se informeze periodic despre stadiul procedurii. De la intrarea unei firme în insolvență și până când firmele creditoare își recuperează o parte din creanță pot trece, în medie, circa doi ani. Cât despre sumele recuperate, acestea nu sunt niciodată în proporție de 100% pentru firmele creditoare sau foarte, foarte rar se ajunge la acest procent de recuperare. În schimb, băncile și Fiscul sau alții care au ipoteci și garanții reale imobiliare sau mobiliare constituite vor recupera 100%. Nu și firmele care au făcut afaceri cu societățile intrate în insolvență.

„Nu au fost puține cazurile în care procentul recuperat a fost extrem de mic, sub 10%, iar uneori s-a recuperat doar 1% din sume. Din punct de vedere fiscal, singurul avantaj pe care îl au aceste firme este acela că se deduce taxa pe valoarea adăugată, la momentul intrării în faliment a respectivei societăți debitoare“, a precizat Lavinia Toma Tumbăr. Ea a mai spus că, dacă un agent economic este membru în comitetul creditorilor al acelei societăți debitoare, el trebuie să fie foarte activ, să meargă la ședințele acelui comitet, să fie informat.

Firmele reclamă modificări dese ale legislației

La nivel național, potrivit unui studiu realizat în 2015 de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), firmele private au considerat că problemele cele mai importante ar fi cele legate de modificările frecvente ale legislației, nivelul ridicat al fiscalității, situația infrastructurii, corupția din administrație, reglementările inutile și costisitoare etc. Din răspunsurile date de firmele private la chestionarele CCIR reiese că problemele mediului privat țin mai mult de factori externi decât de situații ce decurg din relațiile de afaceri cu alte firme. Și la nivelul Doljului desele modificări legislative creează dificultăți mediului de afaceri.


Despre cum se pot proteja firmele doljene de partenerii de afaceri intrați în insolvență, despre problemele avute în 2015 în relația cu Fiscul, cu băncile și cu alte entități sau despre procedura de recuperare a banilor atunci când partenerul nu are bani în cont la data scadentă a unui bilet la ordin sau a unei file cec puteți afla urmărind emisiunea „Economia Sudului“ pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.

Principalii factori cu impact negativ mare asupra activităţii companiilor sunt*:

– modificările frecvente ale legislaţie (82%);

– nivelul ridicat de fiscalitate (81%);

– situaţia infrastructurii (68%);

– corupţia din administraţie (63%);

– reglementări inutile şi costisitoare (58%);

– necorelarea bazelor de date ale instituţiilor publice (58%) etc.

*Date preluate din studiul CCIR publicat în 2015Comenteaza acum

Alte stiri

20 iulie 2018

Horoscopul de weekend

Berbec Berbecii își doresc să fie mai aproape de familie și prieteni. Vor afla zilele acestea cine îi iubește cu adevărat, la bine și la greu. Sunt mai sensibili în această perioadă, așa că cei dragi trebuie să îi menajeze
19 iulie 2018

Horoscop

Berbec Vă cam jucaţi cu opţiunile, pentru că sunt în număr mare, ceea ce vă inspiră sentimentul că, orice aţi alege, tot bine va fi. Priviţi cu un dram de inocenţă şi naivitate ce se petrece în jur şi sunteţi

Sumarul ediției de luni, 4 ianuarie 2016

Actualitate

» Iarna pe uliţele Craiovei
» CJ Dolj a alocat 6,9 milioane de lei pentru aeroport
» Ninsori şi ploi toată săptămâna
» Un doljean a încasat peste un milion de lei din chirii
» Spitalul CF Craiova a primit finanţare
» Adăposturile pentru oamenii străzii sunt pline
» Trafic aerian normal pe Aeroportul Craiova
» Trenuri întârziate din cauza vremii
» Presa britanică: Cărţile scrise de deţinuţii din România, o “portiţă” ce subminează campania anticorupţie
» Ministerul Sănătății recomandă populației să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig în această perioadă
» Recomandări pentru circulaţia pe timp de iarnă
» Republica Moldova: Ion Sturza nu mai formează Guvernul
» Belgia: Grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării
» Un tren a fost anulat și alte trenuri au avut întârzieri de peste 100 de minute, din cauza vremii nefavorabile
» Arabia Saudită a întrerupt relațiile diplomatice cu Iranul
» Peste 400 de kilograme de droguri, ridicate de poliţişti în anul 2015

Dolj

» Primarul din Baia de Aramă și soția, trimiși în judecată de DNA
» Directoare de la CAS Olt, judecată pentru luare de mită
» Procurorii DNA l-au „colindat“ pe primarul din Podari
» Polițiști de frontieră, cu șpăgile în instanță
» Gerul i-a gonit pe oamenii străzii în centre sociale
» Craiova – deszăpezită pe sărite
» Gardian de penitenciar, trimis în judecată
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Întârzieri în circulaţia trenurilor de persoane
» DSP Dolj: Recomandări pentru populaţie pe pentru perioadele geroase
» Dolj: Fără permis sau cu autorizaţia de circulaţie expirată, depistaţi în trafic
» Dolj: Comisari de la Poliția de Frontieră Calafat, trimişi în judecată după ce au luat mită peşte şi whisky
» Primarul de la Podari, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual

Gorj

» Au organizat ilegal focuri de artificii
» Pe drumurile din Gorj se circulă în condiții de iarnă
» Trei gorjeni, victime ale temperaturilor extrem de scăzute din aceste zile
» Gorj: Expoziție de păsări și animale la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”
» Gorj: Peste 300 de mineri şi energeticieni au ieşit în stradă la Târgu Jiu

Olt

» Directoare adjunctă din cadrul CJAS Olt, trimisă în judecată pentru luare de mită şi fals în înscrisuri

Mehedinţi

» Elevi jandarmi în stagiu de practică la Jandarmeria Mehedinți
» Mehedinţi: Procesiune de Bobotează în Drobeta Turnu Severin

Sport

» Adrian Mutu ar putea evolua la Pandurii
» Mihai Rotaru: Vreau să iau cea mai bună decizie pentru Universitatea
» Luptătoarele craiovene asudă la Herculane
» Marius Ionescu și Claudia Ștef pleacă în Japonia
» Fotbal – Benitez a fost demis de la Real Madrid, Zidane îl va înlocui
» Fotbal – Ronaldinho a primit oferte din Premier League
» Fotbal – Luis Enrique și Messi, în fruntea sondajelor IFFHS
» Irina-Camelia Begu, în optimile de finală la turneul de la Shenzhen (China)

Sanatate

» Spitalul CFR Craiova, finanțare de 2,25 milioane de lei
» Medicina de familie este subfinanțată în România

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Cea mai mare problemă de sănătate a României în 2016

Top