10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe trebuie să știți despre scăderea TVA la 20%

Ce trebuie să știți despre scăderea TVA la 20%

Dacă sunteți consumatori, atunci de la 1 ianuarie 2016 nu mai trebuie să primiți de la comercianți bonuri fiscale cu TVA de 24%, ci cu TVA de 20%
Dacă sunteți consumatori, atunci de la 1 ianuarie 2016 nu mai trebuie să primiți de la comercianți bonuri fiscale cu TVA de 24%, ci cu TVA de 20%

Dacă sunteți comer­cianți, atunci trebuie să operați modificări în casele de marcat, pentru ca TVA să fie evidențiat la nivelul a 20% de la 1 ianuarie. Dacă sunteți consumatori, atunci, după începutul anului, nu trebuie să mai primiți de la firme bonuri fiscale cu TVA de 24%. Legea nu obligă firmele să scadă preţurile atunci când scade TVA.
Noul Cod Fiscal care intră în vigoare la 1 ianuarie 2016 prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la toate produsele și serviciile care aveau TVA de 24%.
„România avea a patra cotă de TVA ca mărime din Uniunea Europeană, unde media de TVA este de 21%. De asemenea, România este pe lo cul șase în Uniunea Europeană, cu cele mai mari cote de contribuții sociale. Contribuțiile sociale în Uniunea Europeană sunt, în medie, de 31%, iar în România sunt de 44% (din salariu – n.r.). Mai punem și faptul că evaziunea fiscală este cam la 20% din economie și TVA-ul se încasează cam la jumătate din cât ar trebui“, a spus, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV, directorul firmei Professional Consulting, Radu Buziernescu, specialist în consultanță fiscală. El a spus că se încasează TVA de 55 de miliarde de lei, în România, față de circa 110 miliarde de lei, cât ar trebui să se încaseze de către stat.

Ar trebui să scadă prețurile la apă și alte produse

Practic, după reducerea TVA la 20%, de la 1 ianuarie 2016, pe bonul fiscal emis de comercianți nu mai trebuie să existe TVA de 24%, iar firmele care lucrează cu cash trebuie să își modifice programele caselor de marcat astfel încât să emită bonuri fiscale cu TVA de 20%, și nu de 24%.
„Contribuabilii trebuie să știe că vom avea și o cotă intermediară de 9% la alimente, de la 1 ianuarie, care rămâne în continuare pentru restaurante, pentru alimente, pentru proteze, dar se va introduce și pentru apă, atât pentru apa de la robinet, cât și pentru apa de irigații“, a spus Buziernescu. Cu alte cuvinte, prețurile apei furnizate craiovenilor de Compania de Apă Oltenia ar trebui să se ieftinească de la 1 ianuarie, ca urmare a reducerii cotei de TVA. La fel ar trebui să se ieftinească și celelalte produse care au avut TVA de 24%, iar de la începutul anului vor fi purtătoare de TVA de 20%. De asemenea, a fost scăzută cota de TVA, care era de 9%, la 5% pentru ziare, cărți, reviste care nu au în conținutul lor publicitate, a spus Buziernescu. Cota minimă de 5% a TVA se va aplica, în premieră, și pentru evenimentele sportive. Rămâne TVA de 5% și pentru locuințe sociale, cu precizarea că locuința socială nu poate avea mai mult de 120 de metri pătrați.

Vor exista și comercianți care nu reduc prețurile

Unele supermarketuri au anunțat încă din decembrie reducerea prețurilor la produsele nonalimentare, ca urmare a reducerii taxei pe valoarea adăugată. În schimb, alți comercianți nu au scăzut prețurile nici la produsele alimentare, atunci când TVA s-a redus de la 24%, la 9%. La fel vor exista vânzători de bunuri sau prestatori de servicii care nu vor opera o reducere a prețurilor produselor sau a serviciilor prestate. Nu există vreo lege care să oblige firmele să scadă prețurile atunci când se reduce TVA.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS