10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul, obligat să aplice legile în favoarea contribuabilului

Fiscul, obligat să aplice legile în favoarea contribuabilului

Firmele erau puse la plata unor sume către Fisc, din cauza interpretării eronate a legislației din partea angajaților ANAF.  De la anul, acest lucru nu ar trebui să mai fie posibil (FOTO: arhiva GdS)
Firmele erau puse la plata unor sume către Fisc, din cauza interpretării eronate a legislației din partea angajaților ANAF.
De la anul, acest lucru nu ar trebui să mai fie posibil (FOTO: arhiva GdS)

În cazul în care legislația fiscală nu e clară, atunci inspectorii ANAF trebuie să aplice legislația în favoarea firmei controlate, pentru a se evita abuzurile oamenilor legii împotriva mediului privat.

Noul Cod de procedură fiscală care intră în vigoare de la începutul anului viitor obligă autoritățile fiscale să interpreteze legislația fiscală care este neclară în favoarea contribuabililor.
Până acum, neclaritățile din legislația fiscală erau interpretate de ANAF în favoarea statului și în defavoarea celor care plătesc taxe și impozite către buget. Această abordare a ANAF atrăgea o multitudine de procese împotriva statului, iar de multe ori firmele câștigau în instanță împotriva Fiscului. Mai întâi, oamenii Fiscului trebuie să se documenteze despre tot ce înseamnă acea normă fiscală și să vadă sensul în care a fost dată legea respectivă, pentru a elucida situația.
Abia după aceea, dacă tot nu se poate înțelege sensul legii, interpretarea se face în favoarea contribuabililor și nu trebuie ca Fiscul să încerce „să îngroape“ firmele.

Scopul îl reprezintă reducerea abuzurilor Fiscului

În felul acesta, s-ar reduce abuzurile Fiscului.
„Prin Legea nr. 207/2015 privind noul Cod de procedură fiscală s-au modificat unele principii cu privire la interpretarea legii, în sensul că în interpretarea legislației fiscale se aplică principiul «in dubio contra fiscum», adică în caz de dubiu cu privire la norma fiscală se aplică interpretarea în favoarea contribuabilului. Înainte să se facă această interpretare, fiecare funcționar public trebuie să clarifice respectivul test, apelând la voința legiuitorului și sensul în care a fost dată legea, să verifice punctele de vedere exprimate în notele de fundamentare, în expunerile de motive (…). Adică trebuie văzut spiritul în ansamblul legii și pentru ce scop a fost creată această lege. Numai dacă prin aceste norme sensul normei nu a fost clarificat, atunci urmează să se aplice regula de interpretare în favoarea contribuabilului, care are ca rațiune protejarea contribuabilului contra unei aplicări abuzive a legii de către organul fiscal, dar și pentru îmbunătățirea relației între administrația fiscală și contribuabil, pentru evitarea unor eventuale conflicte“, a declarat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.
Reprezentantul Fiscului a recunoscut faptul că există interpretări eronate ale unor articole din actele normative, fapt ce a creat conflicte între controlorii fiscali și firmele verificate.
Reprezentanții Fiscului interpretează legea într-un sens, în timp ce oamenii de afaceri, în alt sens.

10% din actele de inspecție fiscală, câștigate de firme

Ca urmare a interpretărilor eronate din partea Fiscului, în instanță o parte din contribuabili câștigau în fața statului, iar ANAF trebuia să le restituie firmelor banii încasați abuziv.
Directorul DGRFP Craiova a precizat că aproximativ 10% din actele de inspecție fiscală sunt câștigate de firme împotriva ANAF.
„Cam 5-10% din aceste acte fiscale, în special actele de inspecție fiscală, sunt desființate în instanță“, a spus Mihai Antonescu, astfel că, în urma contestațiilor făcute de firme, instanțele anulau anumite sume stabilite de Fisc ca fiind de plată către stat de către respectivele firme.

Se aplică amenda minimă pentru prima abatere

Prin noul Cod de procedură fiscală care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016, interpretarea legislației conform principiului „in dubio contra fiscum“ înseamnă și faptul că, dacă o firmă se află la prima abatere a legislației fiscale, atunci să primească amenda minimă.
Unii inspectori fiscali plini de zel amendau firmele cu maximul de amendă prevăzut de lege, în mod arbitrar, după bunul plac.
Reprezentanții firmelor spun că statul ar fi trebuit să elimine marjele de amendă și să păstreze un cuantum fix al amenzilor, în funcție de abateri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS