PFA-urile vor plăti impozite mai mari de anul viitor

Autori


Prin noul Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2016, persoanele fizice autorizate vor datora contribuție la asigurările sociale (CAS), adică la pensii, indiferent dacă au alt venit din salariu sau din pensie. Iată la cât se vor ridica impozitele anul viitor pentru cei organizați ca PFA.

Prin noul Cod Fiscal care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoanele fizice autorizate (PFA) vor plăti mai mulți bani la stat, în sensul că vor achita contribuții mai multe sau mai mari decât de obicei.

În prezent, persoanele care obțin venituri din salarii, din pensii, pentru veniturile obținute în calitate de PFA (persoană fizică autorizată) nu datorează statului contribuție la asigurările sociale (CAS), adică acea contribuție la pensii. Nici avocații sau alte persoane asigurate în sistemele proprii de asigurări sociale, care nu aparțin de sectorul public de pensii, nu plăteasc acum contribuție la pensii. Însă de la anul, situația PFA se schimbă și aceste persoane vor plăti mai mult la stat.

În cazul în care persoana respectivă nu are contract de muncă și nici pensie, dar deține PFA, atunci datorează CAS către stat, în proporţie de 26,3%, reprezentând contribuție individuală și contribuția angajatorului. Dar depinde la ce venit se aplică acel procent de 26,3%. Cuantumul CAS datorat diferă în funcție de baza de calcul la care se aplică, iar această bază de calcul o declară la Fisc acea PFA (prin Declarația 600), respectiv de la minimum 222 de lei pe lună și până la 3.175 de lei pe lună (adică de cinci ori contribuția aplicată la salariul mediu brut pe țară).

CAS se va calcula la venitul realizat

PFA datorează către stat impozit pe venit de 16%, respectiv contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) de 5,5% aplicat la venitul realizat.

Dar din 2016, PFA-urile vor plăti CAS la stat la nivelul veniturilor realizate și nu la un nivel al bazei de calcul declarat de aceste entități. Din diferența de tratament fiscal reiese că, de la anul, PFA-urile vor plăti mai mult la stat. Un exemplu practic a fost dat publicității de către Avocatnet.ro, astfel: „Dacă PFA realizează un venit net de 100.000 de lei într-un an și obține și venituri din salarii, în prezent datorează la buget 21.500 de lei pe an, însă din 2016, suma minimă datorată va fi de 32.000 de lei“.

Totuși, lucrurile se complică pentru PFA din 2016. Chiar dacă PFA-urile vor înregistra venituri mici, atunci contribuția la CAS se aplică la o bază de calcul ce nu poate fi mai mică decât 35% din nivelul salariului mediu brut pe țară. În prezent, la nivelul salariului mediu brut de 2.415 lei, contribuția minimă la CAS ar fi de 845 de lei pe lună, adică 2.415 lei x 35%. Această situație ar dezavantaja foarte mult persoanele cu PFA și cu venituri mici lunare, din cauză că indiferent cât de mic este venitul PFA pe o lună, aceasta este obligată să plătească la stat CAS aplicat la o bază de calcul de 845 de lei pe lună, dar se va calcula pe un an întreg.

PFA va plăti minimum 1.065 de lei pe an

De la anul, PFA poate opta doar pentru a plăti o cotă de 10,5% de CAS sau pentru una de 26,3%. Noul Cod Fiscal, practic, propune că CAS la nivelul unui an întreg nu poate fi calculat la o bază de calcul mai mică decât 35% din salariul mediu pe economie (35% din 2.415 de lei). Deci minimul pe un an întreg la CAS datorat de o PFA poate fi de 1.065 de lei pe an (845 lei x 12 luni x 10,5% cota de CAS). Acest calcul a fost făcut la nivelul actual al câștigului salarial mediu brut pe economie, dar, dacă acesta va crește din 2016, atunci și CAS calculat către stat va fi mai mare. Concret, nici un PFA nu poate plăti la CAS mai puțin de 1.065 de lei pe an, dacă nivelul actual al salariului mediu pe economie se menține.


Anomalia poate apărea la PFA cu venituri foarte mici, de câteva sute de lei pe an, care ar plăti la stat CAS de minimum 1.065 de lei.

Cât va plăti pe lună o PFA în funcție de venit

Cei de la Contexpert.ro au făcut calcule comparative cu impozitele și taxele lunare ce trebuie achitate de o PFA în 2015, respectiv în 2016 și 2017, în funcție de venitul realizat. O PFA cu un venit de 1.000 de lei pe lună plătește la stat în 2015 taxe (impozit pe venit, CASS și CAS) în sumă de 82,5 lei, iar din 2016 ar achita 86 de lei pe lună (cu precizarea că pe un an întreg trebuie să fie minimum 1.065 de lei). La un venit lunar de 2.000 de lei, PFA-ul plătește în 2015 la stat 165 de lei, iar din 2016 ar achita 172 de lei. La un câștig de 8.000 de lei pe lună, PFA va achita și mai mult la stat din 2016, respectiv 970,2 lei pe lună, comparativ cu 846,6 lei pe lună în 2015.

Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, până la începutul lunii octombrie existau în Dolj 12.212 persoane organizate ca PFA, întreprinderi individuale (II) și întreprinderi familiale (IF) cărora li se aplică aceleași reguli fiscale din 2016.

Cum se calculează CAS la veniturile din activități independente

Și în cazul persoanelor cu venituri din activități independente baza de calcul a CAS nu poate fi mai mică decât 845 de lei (35% x 2.415), calculat la actualul salariu mediu brut pe economie actual. Suma se poate modifica de la anul.

„În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit sunt aplicabile aceleași reguli ca pentru cele care determină venitul în sistem real, mai puțin determinarea bazei lunare de calcul.

În acest caz, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi nici mai mare decât echivalentul a de cinci ori acest câştig“, au precizat reprezentanții firmei de audit și consultanță Professional Consulting, din Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 23 noiembrie 2015

Actualitate

» Ministrul moldovean al Apărării: Membri ai reţelei teroriste Stat Islamic se află în Republica Moldova
» Iohannis și Cioloș au convenit ca bugetul pe 2016 să aibă la bază o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea României
» Sorin Oprescu va fi judecat în arest la domiciliu
» Salonul Benzii Desenate la Craiova
» 5 ani de 7Fix
» Raport de stânga asupra postcomunismului românesc
» Competiţia Tinereţii la Alege Tv
» Doljul are cei mai mulţi şomeri din ţară
» Vin ploile
» Miting anti-Kozlodui la Craiova
» Inundaţie pe Strada Nouă din Craiova
» Judecătoarea Geanina Terceanu, suspendată din funcție de CSM
» Acțiune de amploare pentru siguranța cetățeanului „Sărbători de Iarnă în Siguranță”
» Convenția Organizațiilor de Media a făcut o analiză despre cum a agravat o parte a presei drama din Clubul Colectiv
» Coadă la Parchetul Militar pentru plângeri împotriva rezoluţiei de clasare a Dosarului Revoluţiei
» Alte cinci persoane, reţinute în urma unor noi percheziţii la Bruxelles şi Liege
» Crearea noului Minister al Consultării Publice şi al Dialogului Civic se va face prin consultarea oamenilor pentru care va lucra

Dolj

» Scandal pe diplomele Școlii Postliceale „Sfântul Ștefan“
» Polițiștii locali combat căderea părului cu un spor de 15% la leafă
» Se opreşte apa în cartierul Brestei din Craiova
» Prăpăd pe strada Nouă
» Peste 3. 500 de doljeni au pierdut cardul de sănătate
» Primarul din Băilești, considerat incompatibil de ANI
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Se opreşte apa potabilă pe mai multe străzi din Segarcea
» Dolj: Peste 130 de sancţiuni contravenţionale aplicate de polițiștii rutieri

Gorj

» Noi locuințe ANL la Târgu Jiu
» Calea Eroilor intră în reabilitare
» Vila lui Ciurel, evaluată la 150.000 de euro de procurorii DNA
» 100.000 de lei pentru CNTV
» Reduceri de taxe pentru comercianţi
» Primăria Drăguţeşti a rămas temporar fără primar
» Se lucrează la noul stadion de la Târgu Jiu
» Monitoare full HD pentru şedinţele aleşilor judeţeni
» Brad de Crăciun înalt de 22 de metri
» Buget de două milioane de lei pentru deszăpezire
» Dolj: Raportul de expertiză, decisiv în dosarul de spălare de bani al lui Marin Condescu

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prejudiciu de peste 40.000 de lei, recuperat de la hoţii de locuinţe

Vâlcea

» Vâlcea: Peste 500 de sancţiuni contravenţionale într-o săptămână

Sport

» Pugiliștii craioveni, colecționari de medalii
» Trupa lui Gușatu nu are rău de înălţime
» Fotbal – Campionatul Național de Juniori, seria 4 – rezultatele etapei a 13-a
» Fotbal – Liga Campionilor, etapa a 5-a
» Fotbal – Pandurii au trecut și de Petrolul
» Box – Lucian Bute s-a antrenat într-un mall din Quebec pentru promovarea meciului cu DeGale
» Fotbal – Rezultatele etapei a 13-a din Liga a V-a Dolj

Bani & Afaceri

» Cele mai bune firme doljene vor fi premiate joi, la Craiova
» Cum scăpați de penalitățile calculate de Fisc

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top