24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul, obligat să plătească dobândă contribuabililor

Statul, obligat să plătească dobândă contribuabililor

Când trebuie să îți ia banii, statul îi ia cu două mâini, dar când trebuie să ți-i restituie, atunci intervin termene de zeci de zile și diverse motivații precum aceea că se pot compensa sumele datorate de Fisc firmei sau persoanei fizice cu alte sume ce vor fi datorate în viitor statului (FOTO: Arhiva GdS)
Când trebuie să îți ia banii, statul îi ia cu două mâini, dar când trebuie să ți-i restituie, atunci intervin termene de zeci de zile și diverse motivații precum aceea că se pot compensa sumele datorate de Fisc firmei sau persoanei fizice cu alte sume ce vor fi datorate în viitor statului (FOTO: Arhiva GdS)

O decizie a Curții Constituționale arată că e neconstituțional ca statul să priveze contribuabilul de sumele de bani ce i se cuvin sau i-au fost percepute nelegal. Astfel că statul ar trebui să plătească dobândă cetățenilor și firmelor din prima zi în care le datorează acestora orice sumă de bani și nu după 45 de zile, cum este în actualul Cod de Procedură Fiscală. Dar atenție! De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare noul Cod de Procedură Fiscală, care reia inepția legislativă dovedită recent ca fiind neconstituțională. Ce trebuie făcut?

Statul va trebui să le plătească cetățenilor și firmelor dobânzi de întârziere pentru sumele pe care statul nu le achită la timp contribuabililor și pentru acelea încasate necuvenit de către stat. Curtea Constituțională a decis în această săptămână că prevederile articolului 124, aliniatul (1) din Codul de Procedură Fiscală raportate la articolul 70 din același act normativ (OG nr. 92/2003 cu modificările ulterioare) sunt neconstituționale.
Articolul 124, aliniatul (1) prevede, în prezent, că statul plătește dobândă doar la cerere către contribuabilii care au sume de recuperat de la stat, în general, respectiv de la Fisc, în special, și după un anumit termen. „Art. 124 Dobânzi în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget. (1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 117 alin. (2) şi (2^1) sau la art. 70, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor“, acesta este textul articolului din actualul Cod de Procedură Fiscală declarat, marți, ca fiind neconstituțional. La art. 70 din OG nr. 92/2003 se prevede: „Termenul de soluţionare a cererilor contribuabililor: (1) Cererile depuse de către contribuabil potrivit prezentului cod se soluţionează de către organul fiscal în termen de 45 de zile de la înregistrare (…)“.

Firmele creditează statul

Practic, Curtea Constitu­țională a reținut că „normele criticate generează îmbogăţirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilităţii folosirii sumei de bani percepută nelegal şi privarea persoanei de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume. Această pierdere este direct proporţională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plăţii sumei nedatorate şi data restituirii acesteia şi are drept consecinţă încălcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art. 44 din Constituţie“, arată avocatnet.ro.
Până la această decizie a Curții, în cazul în care Fiscul avea de restituit TVA către firme o făcea după 45 de zile de la depunerea cererii către Finanțe. Dobânzi și penalități se plăteau doar dacă se depășeau cele 45 de zile și doar dacă acel contribuabil trecea expres în cererea către Fisc faptul că solicită și plata unor dobânzi pentru eventualele zile de întârziere.

Cum „creditează“ și omul de rând statul

Se întâmplă ca, de multe ori, Fiscul să pună poprire pe veniturile unui debitor din trei surse (să spunem trei conturi bancare), deci să îi rețină de trei ori suma datorată de debitor. Ce se întâmpla până acum cu recuperarea sumelor respective care i-au fost reținute în plus omului? Acestuia fie i se spunea că îi vor fi stinse alte creanțe viitoare din banii aceștia reținuți de Fisc în plus, fie dura câteva zile până i se restituiau efectiv sumele. Pentru acele zile în care contribuabilul „credita“ statul din banii personali, Fiscul nu îi plătea dobândă niciodată. La fel se întâmpla și în cazul în care i se rețineau unei firme bani în plus față de obligațiile reale de plată. Statul era „creditat“ de către contribuabil fără ca acesta din urmă să primească dobândă pentru perioada în care statul se folosea de banii lui.

În cât timp se rambursează TVA de la Fisc

În timp ce există firme care susțin că primesc cu întârziere sumele reprezentând TVA pe care statul trebuie să le restituie contribuabililor, reprezentanții Fiscului regional susțin că se rambursează TVA la timp și că se întârzie doar în cazurile în care în timpul controlului se constată nereguli. Ei au mai spus că rambursarea de TVA se face în funcție de data depunerii cererii de rambursare, dar și în funcție de o „selecție națională“ care s-ar stabili de la ANAF, din București. Unele plăți de TVA se fac în două tranșe, una către sfârșitul lunii și alta în luna următoare. Chiar dacă se depășește termenul de 45 de zile atunci când se plătește tranșa a doua, pentru acele sume statul nu achită nici un fel de dobândă contribuabililor.

Ce se va întâmpla de acum încolo

În prezent, nu se știe foarte clar de când se cuvine să calculeze statul dobândă către contribuabilul căruia i-a încasat banii pe nedrept, fără să le restituie sumele respective la timp, dar avocații precizează că statul are de plată dobândă din momentul în care datorează banii contribuabilului. Concret, avocatul craiovean Lucian Săuleanu, președintele Baroului Dolj, a precizat, pentru GdS: „ (…) Prin urmare, cea mai potrivită interpretare în momentul de față în raport de dispozitivul deciziei ar fi aceea că statul urmează să acorde dobânda ce va fi calculată începând cu data reținerii efective a sumelor de bani. De asemenea, Conform art. 147 alin. 4 din Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor“.
Aceeași opinie legată de momentul la care statul datorează dobânzi contribuabililor o au și reprezentanții firmei de consultanță și audit Professional Consulting din Craiova. „Guvernul are la dispozitie 45 de zile de la data publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial să pună de acord prevederile neconstituționale cu prevederile Constituției, în caz contrar la expirarea termenului de 45 de zile prevederile declarate neconstituționale sunt lipsite de efecte juridice. Pe durata acestui termen, prevederile neconstituționale sunt suspendate de drept. Punerea de acord cu prevederile Constituției va însemna modificarea textului în sensul că dobânzile datorate de organul fiscal pentru sumele restituite către contribuabil se vor datora de la data la care acestea au fost achitate de către contribuabil la buget până la data restituirii acestora de către organul fiscal“, au spus reprezentanții companiei respective.
Dobânzile pe care trebuie să le plătească statul către contribuabili sunt în același cuantum în care le percepe și Fiscul celor care întârzie plata unor impozite și taxe către stat, adică de 0,02% pe fiecare zi de întrziere.

Atenție! De anul viitor se reia aberația în noul Cod de Procedură Fiscală

Reprezentanții firmei de audit și consultanță fiscală Professional Consulting aduc în atenție o situație inedită. De anul viitor va intra în vigoare din nou articolul 124, în forma actuală, deci statul va plăti dobânzi tot după 45 de zile, dacă între timp nu va modifica guvernul noul Cod de Procedură Fiscală.
„Precizăm că, în noul Cod de Procedură Fiscală care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, prevederile art. 124 alin 1 sunt preluate «ad literam». Aceasta înseamnă că se impune modificarea de către guvern și a acestui act normativ, în caz contrar va fi necesară sesizarea Curții Constituționale cu soluționarea unei excepții de neconstituționalitate și a prevederilor Noului Cod de procedură fiscală“, au precizat, pentru GdS, reprezentanții Professional Consulting. Într-adevăr, noul Cod de Procedură Fiscală a fost adoptat prin Legea nr. 207/2015 publicată în Monitorul Oficial înainte să se pronunțe Curtea Constituțională asupra articolului 124 din actualul Cod de Procedură Fiscală, valabil până la finele acestui an. Noul Cod va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
La articolul 182 din această Lege nr. 207/2015 se arată că statul plătește dobânzi contribuabilului tot după un termen de mai multe zile. Iată textul care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, din noul Cod de Procedură Fiscală: „Art. 182. — (1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul/plătitorul are dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 168 alin. (4) sau la art. 77, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabilului/plătitorului“. Specialiștii în audit și consultanță susțin că până la 1 ianuarie, statul trebuie să modifice și acest text de lege, pe motiv că și acesta ar fi neconstituțional, deși actul normativ va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Unele sume se restituie în 60 de zile. Statul plătește dobândă?

Unele sume se restituie contribuabililor chiar în termen de 60 de zile de la comunicarea sumei. Practic, statul ar trebui să plătească dobândă și pentru aceste 60 de zile în care ține banii oamenilor în conturile sale. Articolul 168 din noul Cod de Procedură Fiscală vorbește de la sine, în acest sens, la alin. (4): „Prin excepție de la prevederile alin. (1) se restituie din oficiu următoarele sume: a) cele de restituit, reprezentând diferențe de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere; b) cele încasate prin poprire, în plus față de creanțele fiscale pentru care s-a înființat poprirea, care se restituie în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data încasării“.
De asemenea, în noul Cod de Procedură Fiscală se prevede că tot contribuabilul este cel care trebuie să ceară de la stat înapoi sumele încasate necuvenit de către Fisc: „Art. 168 – (1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată. (2) În situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS