14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComisia Europeană: România a îmbunătăţit colectarea TVA, dar rămâne cu cel mai ridicat deficit la încasare din UE

Comisia Europeană: România a îmbunătăţit colectarea TVA, dar rămâne cu cel mai ridicat deficit la încasare din UE

România a îmbunătăţit rata de colectare a TVA în 2013, însă a pierdut 8,3 miliarde de euro din TVA necolectat, diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele obţinute de stat, sumă reprezentând un procentaj de 41,1%, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, scrie Mediafax.

Veniturile teoretice din TVA au fost estimate la 20,2 miliarde în cazul României, însă încasările au totalizat 11,91 miliarde de euro în anul 2013, cel mai recent pentru care Comisia Europeană a furnizat date. Comisia estimează veniturile teoretice, corelând legislaţia referitoare la TVA cu date referitoare la consum şi formarea de capital fix brut. România este singurul stat din UE în care deficitul de colectare a TVA trece de 40%, potrivit unui raport publicat vineri de Comisia Europeană. Rate ridicate de necolectare a TVA au consemnat şi Lituania (37,7%), Slovacia (34,9%), Grecia (34%) şi Italia (33,6%), în timp ce nivelul minim, de aproximativ 4%, a fost consemnat în Finlanda, Olanda şi Suedia. Anul 2013 a marcat o îmbunătăţire pentru România, care în 2012 a obţinut din TVA 11,2 miliarde de euro, în timp ce rata de necolectare s-a situat la 42,9% la venituri teoretice de 19,6 miliarde de euro. Colectarea TVA nu a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă la nivelul Uniunii Europene, care a pierdut în 2013 suma de 168 de miliarde de euro din venituri neîncasate, reprezentând 15,2% din veniturile teoretice, datorită fraudelor şi evaziunii, mecanismelor de evitare a plăţii taxelor, falimentelor, insolvenţelor financiare şi calculelor greşite. În timp ce 15 state membre au consemnat evoluţii mai bune, 11 state, printre care şi Polonia, au înregistrat o deteriorare. Raportul nu include date despre Cipru şi Croaţia, care a devenit stat membru UE la mijlocul anului 2013. „Acest studiu important evidenţiază din nou nevoia de a reforma sistemele de colectare a taxelor la nivelul UE. Cer insistent statelor membre să facă paşii necesari pentru a lupta împotriva evaziunii şi fraudării plăţii taxelor. Aceasta rămâne o chestiune de maximă importanţă şi se află pe prima poziţie a agendei acestei Comisii”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici.

Studiul privind deficitul de colectare a TVA face parte din eforturile Comisiei de a reforma strângerea acestor taxe în Europa şi de a reduce fraudele şi evaziunea. În România, ANAF a anunţat că încasările din primele opt luni din taxa pe valoarea adăugată au fost de 38,29 miliarde lei, cu aproape 5 miliarde lei (15%) mai mari decât încasările din perioada similară a anului trecut. Încasările din TVA, în primele opt luni ale anului au fost mai mari faţă de perioada similară a anului 2014, pentru operaţiunile interne cu 8% (3,25 miliarde lei) şi mai mari cu 12,6% (572,61 milioane lei) la importul de bunuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS