17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriINS: Volumul cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut cu aproape 5%

INS: Volumul cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut cu aproape 5%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 4,8% în primul semestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, un rol important la acest trend având vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun, precum și comercializarea carburanților, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți.
Pe de altă parte, la nivelul lunii iunie din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie brută, a înregistrat un salt de 7,9% ca urmare a creșterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+22%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+1,3%) și la vânzările de produse nealimentare (+1%).

Tot în iunie 2015, comparativ cu iunie 2014, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a consemnat o creștere cu 7,1% ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+21,5%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+1,4%) și la vânzările de produse nealimentare (+0,9%). Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie — iunie 2015, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, ca serie brută, a înregistrat un avans de 4,8% datorită creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+11,5%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+5,8%). În același timp, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,9%. De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I din anul anterior, a crescut cu 4,9%, datorită vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+10,6%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+4,9%). Vânzările de produse nealimentare au rămas la același nivel. Datele INS relevă, totodată, că, în iunie 2015 raportat la luna precedentă din același an, cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 4,2%, ca urmare a majorării vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+11,7%) și vânzărilor de produse nealimentare (+1,5%). La polul opus s-a situat comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, cu o scădere a afacerilor de 1,8%. Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna iunie 2015, comparativ cu luna precedentă a crescut cu 1,7%, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+12,7%) și vânzările de produse nealimentare (+0,4%), contribuind la raportarea pozitivă. În cazul comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, acesta a scăzut, în iunie 2015 față de mai 2015, cu 4,6%, notează INS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS