6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiectul privind Legea Turismului, în dezbatere publică

Proiectul privind Legea Turismului, în dezbatere publică

(Foto: ro-portal.ro)
(Foto: ro-portal.ro)

Proiectul privind Legea Turismului a fost pus astăzi în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, documentul prevăzând, printre altele, pedepse cu închisoarea de până la trei ani şi amenzi de maximum 50.000 lei pentru construcţiile neautorizate în areale turistice, informează Mediafax.ro. Potrivit proiectului de act normativ, constituie infracţiuni „executarea în areale turistice fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor construcţii sau dotări decât cele admise în condiţiile legii”, precum şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. Propunerea este ca aceste infracţiuni să fie pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

De asemenea, se propune ca nerespectarea prevederilor privind întreţinerea şi igienizarea zilnică a plajei închiriate, neamenajarea plajei la începutul sezonului turistic estival, neasigurarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă până la zona limitrofă plajei să se amendeze cu sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei.

Amenzi între 5.000 la 10.000 lei ar urma să se dea pentru circulaţia sau staţionarea autovehiculelor pe plajă, pentru permiterea campării pe plaja cu destinaţie turistică, dar şi pentru permiterea realizării de activităţi de comerţ ambulant pe plajă.

În plus, potrivit proiectului, operatorii economici autorizaţi în domeniul turismului au obligaţia „să funcţioneze cu personal calificat, specializat, perfecţionat şi autorizat, în conformitate cu reglementările şi normele de specialitate în vigoare”. În ceea ce priveşte formarea profesională, se specifică faptul că este permisă dobândirea competenţelor profesionale în domeniul turismului prin „practicarea unor activităţi specifice sectorului turistic direct la locul de muncă sau autoinstruirea”.

Documentul mai prevede că operatorii economici din turism care deţin structuri de primire turistice în staţiuni au obligaţia să renoveze exterioarele clădirilor de orice tip în care îşi desfăşoară activitatea de cazare, alimentaţie publică, agrement, transport turistic, tratament balnear, în vederea asigurării aspectului general al clădirii.

Proiectul de Lege a Turismului reglementează organizarea, coordonarea, promovarea şi dezvoltarea turismului, considerat domeniu de importanţă strategică şi ramură prioritară a economiei naţionale, precum şi managementul resurselor turistice „în conformitate cu principiile echităţii, competitivităţii, sustenabilităţii şi dezvoltării durabile”. Legea turismului se aplică tuturor formelor de turism precum şi tuturor persoanelor fizice şi juridice care prestează servicii sau desfăşoară activităţi turistice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS