11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe pregătește amnistierea unor datorii aberante

Se pregătește amnistierea unor datorii aberante

Românii surprinși că au de plată diverse sume la stat sub forma contribuției la sănătate, TVA, impozit pe venit și altele ar putea fi amnistiați printr-o lege care se pregătește în parlament. Problema este că prevederile legale ambigue care au generat impozite suplimentare  pentru oameni rămân în vigoare. (FOTO: arhiva GdS)
Românii surprinși că au de plată diverse sume la stat sub forma contribuției la sănătate, TVA, impozit pe venit și altele ar putea fi amnistiați printr-o lege care se pregătește în parlament. Problema este că prevederile legale ambigue care au generat impozite suplimentare
pentru oameni rămân în vigoare. (FOTO: arhiva GdS)

Șoferi, farmaciști, medici, muncitori care primeau diurnă în străinătate, persoane care obțin doar venituri din activități independente și alte categorii care trebuie să plătească o serie de contribuții, cum ar fi cea de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, deși veniturile sunt mai mici, ar putea fi amnistiate fiscal. Legea a trecut de Senat, dar votul final îi aparține Camerei Deputaților.

Prevederile aberante din diverse legi le provoacă neplăceri și datorii uriașe uneori persoanelor cu venituri mici, care nu aveau habar că mai datorează vreun ban către stat. Ieri arătam situația unei persoane imobilizate la pat care avea o pensie de 350 de lei și care beneficiase de compensarea medicamentelor în proporție de 90% în 2011.
Ulterior, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj constatase că persoana respectivă mai avusese doi lei venit, pe lângă pensie, venit ce provenea din anumite operațiuni cu cardul, astfel că i-a imputat bărbatului 5.300 de lei. CAS motiva că din cauza „venitului anual“ de doi lei, craioveanul nu ar fi trebuit să beneficieze de compensarea medicamentelor cu 90%, ci doar de 50% din prețul medicamentelor, bazându-se pe Hotărârea de Guvern nr. 186/2009, care prevede că persoanele care au pensii sub 700 de lei și obțin și alte venituri (fără să stabilească un cuantum al venitului) nu pot beneficia de compensarea cu 90% a prețului medicamentelor prescrise. Așa s-a ajuns la situația aberantă în care unei persoane să i se ceară plata a 5.300 de lei, pentru un presupus venit de doi lei pe an, peste pensie. Craioveanul a câștigat procesul în instanță, iar soluția Tribunalului Dolj împotriva CAS a rămas definitivă, așa cum arătam în articolul pe această speță, publicat în GdS pe 24 iunie 2015.

Cine a fost pus să achite datorii de care nu știa

Dar există multe alte persoane care au fost puse să plătească retroactiv datorii de care nici nu știau. Șoferii care lucrează în străinătate și muncitorii detașați din țară în alte state au fost puși de stat să plătească impozit pe diurna încasată de aceștia peste salariu, fapt ce a generat un val de procese cu ANAF. Taximetriștii care au întrerupt activitatea o perioadă și nu au avut nici un fel de venit au fost obligați să achite contravaloarea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pe șase luni înainte de angajare, cu dobânzi și penalități. Farmaciștilor li s-au considerat contractele de prestări servicii ca fiind purtătoare de CASS.
Există situații cu adevărat aberante în Codul Fiscal. De exemplu, persoanele care nu au serviciu sau pensie și nici alte venituri de natură salarială, dar care încasează doar venituri din chirii, din dobânzi bancare, din tranzacții financiare (din vânzarea acestora sau din dividende) atunci trebuie să plătească o contribuție la sănătate (CASS) calculată la nivelul salariului minim pe economie. Cu alte cuvinte, o persoană care nu are nici un venit în afara unui dividend de 10-20 de lei pe an pe care îl primește pentru că deține un cupon de acțiuni, atunci va datora statului o contribuție la asigurările sociale de sănătate de 54 de lei, pentru că omul nu poate plăti mai puțin decât CASS calculat la nivelul salariului minim pe enonomie. Or, 5,5% din salariul minim pe economie înseamnă 54 de lei.
Fiscul a controlat recent multe persoane cu profesii liberale (medici, farmaciști, avocați etc.) stabilindu-le diverse sume de plată în plus la CASS, debite care ar avea la bază interpretarea legislației fiscale de către organele statului.

Unii ar putea scăpa de debite

Statul pregătește amnistierea fiscală pentru anumite categorii de persoane fizice care au fost obligate, în ultima perioadă, la plata unor sume de bani mai mari sau mai mici, din urmă, ca urmare a unor prevederi aberante din legislație sau ca urmare a interpretării eronate a unor legi de către autorități.
Totuși, printre propunerile de amnistiere nu se regăsesc și pensionarii cu pensii sub 700 de lei care, pentru venituri modice de câțiva lei, sunt puși să dea înapoi diferența din prețul medicamentelor de la compensarea de 90%, la cea de 50% din preț.

Ce datorii ar putea fi amnistiate

Concret, proiectul de lege care se referă la amnistierea unor sume calculate oamenilor, în varianta adoptată recent de senatori, stabilește că urmează să fie anulate diferențele de taxe și impozite pentru mai multe categorii de contribuabili, potrivit enumerării făcute de avocatnet.ro. Iată care sunt categoriile de persoane pentru care se pregătește amnistierea datoriilor calculate de diverse autorități, potrivit unor prevederi legale care îi pun pe oameni la plata unor sume aberante:
– diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activități ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015;
– diferențe de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii stabilite ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizație primită pe perioada delegării și detașării de către angajații care și-au desfășurat activitatea pe teritoriul altei țări, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015;
– diferențele de taxa pe valoarea adaugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente, stabilite ca urmare a depășirii plafonului și neînregistrării ca plătitor de taxa pe valoarea adaugată, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015;
– contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014 (regula se va aplica și persoanelor care nu realizează venituri și pentru care baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară).

Atenție! Legea nu este în vigoare

Proiectul de lege a fost votat recent de Senat, dar decizia finală va fi luată de Camera Decizională, care este for decizional în acest caz. După ce legea va trece, dacă va trece, ar trebui întâi să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial. Potrivit proiectului de lege, anularea tuturor obligațiilor fiscale menționate mai sus urmează să se efectueze din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

Legislația trebuie modificată

Amnistierea fiscală a unor categorii de persoane care s-au trezit peste noapte cu datorii la Fisc poate fi o soluție de moment pentru respectivele persoane fizice. O rezolvare reală a situației s-ar putea realiza prin modificarea articolelor din legile care creează confuzie și lasă loc de interpretare organelor de control. Avocatul Cristian Săvulescu, cel care l-a reprezentat în proces pe craioveanul căruia CAS îi imputa 5.300 de lei, pentru un venit de doi lei, este de părere că legislația „care este și așa un șvaițer“ ar trebui modificată de cei în măsură: „Parlamentul ar trebui să modifice legislația, astfel încât să se poată ordona lucrurile cât de cât și pentru cetățeanul de rând, de diferite categorii profesionale, de la bugetari, până la liber-profesioniști. Și pentru a se evita dubla impozitare“. De asemenea, persoanele care care au de plată impozite mai mari decât venitul propriu-zis încasat pot cere anularea acelor articole din legi la Curtea Constituțională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS