16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvern: România poate avea o creştere economică de peste 4% în acest an

Guvern: România poate avea o creştere economică de peste 4% în acest an

(Foto: economica.net)
(Foto: economica.net)

Dacă va avea un an agricol bun România ar putea depăşi o creştere economică de 4% în acest an, se arată într-un document distribuit de Guvern în Parlament, la discursul premierului Ponta, informează Mediafax.ro. Potrivit raportului citat, pentru anul viitor ar deveni fezabilă o rată a creşterii de 5%, tendinţă care va fi menţinută pentru o perioadă mai lungă. „Creşterea este sănătoasă, vine din industrie şi servicii, dar anul acesta şi-au revenit şi construcţiile. Cu un an agricol bun depăşim 4% în 2015. La anul devine fezabilă o rată de creştere economică de 5%, din nou printre cele mai mari din UE. Creşterea economică de 4-5% se va menţine o perioadă mai mare de timp, fiind mai degrabă organică, nealimentată de fluxuri de capital speculativ, susţinut de creditare matură, un proces de augmentare însoţit de reducerea masivă a ritmului de creştere a datoriei publice, inflaţie la nivel minim record”, se arată în document.

Executivul apreciază totodată că necesarul de finanţare al datoriei publice guvernamentale va scădea cu circa 10 miliarde lei anul viitor faţă de acest an şi cu aproape 17 miliarde lei în 2017 faţă de acest an, ca urmare a reducerii deficitelor bugetare şi a plăţilor de dobânzi mai mici, prin creşterea credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale şi a reducerii costurilor de finanţare asociate.

În privinţa intrării în Zona Euro, Guvernul susţine că România este singura ţară din Uniunea Europeană care îndeplineşte 10 criterii din cele 11 stabilite de Comisia Europeană în Procedura de Dezechilibru Macroeconomic, dar că nu este îndeplnit şi criteriul privind poziţia investiţională internaţională netă, criteriu neîndeplinit de 16 dintre cele 28 de ţări UE. „Ar trebui să investim noi în străinătate mai mult decât se investeşte la noi! Atenţie, Germania şi Franţa nu îndeplinesc 3 criterii din 11, Spania 5”, mai arată Guvernul.

Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat luând în calcul o creştere a PIB de 2,5%. Cea mai recentă estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză, datând din luna mai, ia în calcul un avans de 3,3%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS