16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCotația petrolului rămâne de circa 60 de dolari pe baril. Prețul benzinei se menține

Cotația petrolului rămâne de circa 60 de dolari pe baril. Prețul benzinei se menține

Prețul petrolului pe piețele international s-a situat, vineri, ușor peste 60 de dolari pe baril, din cauza tensiunilor din Libia, unde producția a scăzut, pe fondul atacurilor armate din zonă, scrie Mediafax. Producţia de petrol din Libia a scăzut luna aceasta la 352.000 barili/zi, aproape la jumătate din cantitatea de luna trecută. Declinul anulează, parţial, creşterea stocurilor de petrol din Statele Unite ale Americii şi cererea scăzută din partea Japoniei, al patrulea mare importator de petrol la nivel mondial, titrează Mediafax, care citează Reuters.

„Conflictul din Libia pare să devină din ce în ce mai mult o luptă pentru rezervele de petrol, iar acest lucru nu poate să se termine cu bine”, a spus Olivier Jakob, analist al companiei elveţiene Petromatrix.

Vineri, la ora 14:30, petrolul Brent se tranzacţiona la 60,5 dolari/baril, în creştere cu 0,26 dolari faţă de miercuri, în timp ce cotaţiile petrolului pe piaţa americană erau în urcare cu 0,32 dolari, la 56,16 dolari/baril.

Importurile de petrol în Japonia au scăzut în noiembrie cu 17,3%, potrivit datelor oficiale. În acelaşi timp, stocurile de petrol din SUA au crescut în decembrie cu 7,3 milioane de barili, la cel mai ridicat nivel de până acum.

Cu toate acestea, analiştii estimează că preţul petrolului va continua să crească în perioada următoare, deoarece nu există suficientă presiune pe scăderea cotaţiilor.

„Cotaţiile se încăpăţânează să rămână peste pragurile psihologice şi se pare că vor continua la acest nivel pe perioada sărbătorilor”, potrivit unei note a firmei din Singapore Phillip Futures.

Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 50% de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a reducerii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale, potrivit Mediafax.ro.

Reducerea prețului petrolului a condus la diminuarea simțitoare a prețurilor combustibililor la pompă, inclusive în România. O eventuală creștere a cotațiilor petrolului pe plan international ar putea conduce la creșterea prețurilor benzinei și motorinei livrate în țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS