24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Telecom“ - megaproiectul de 65 de milioane de euro al Băniei

„Telecom“ – megaproiectul de 65 de milioane de euro al Băniei

Cablurile de telecomunicații se vor muta în subteran (FOTO: GdS)
Cablurile de telecomunicații se vor muta în subteran (FOTO: GdS)

65 de milioane de euro costă proiectul rețelei subterane de telecomunicații (cablu TV, telefonie, internet) a Craiovei, potrivit unui studiu de fezabilitate aprobat săptămâna trecută de consiliul local. Legislația interzice rețelele aeriene de cablu și reglementează accesul liber al furnizorilor la rețeaua metropolitană care va măsura peste 1.000 de kilometri și va fi construită pe bucăți, în 11 ani. Micşorarea costurilor cu infrastructura și concurența de pe piață ar putea scădea prețurile pentru abonați.
Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat în cadrul ședinței ordinare din această lună studiul de fezabilitate (SF) pentru trecerea în subteran a rețelelor aeriene din municipiu, destinate comunicațiilor electronice. Potrivit acestui document, investiția este estimată la 291,6 milioane de lei (65 de milioane de euro), durata de realizare fiind de 132 de luni (11 ani). Actualele rețele de cablu sunt deținute de companiile Telekom (fostul Romtelecom și RCS – RDS, care acoperă 80%, respectiv 85% din oraș. Operatorul Telekom este singurul care deține canalizație subterană. Rețeaua RCS – RDS este aeriană, folosind stâlpii de iluminat public ai Primăriei Craiova, stâlpii furnizorului de energie electrică CEZ, precum și copacii sau clădirile din oraș. O parte din rețele „au autorizație de construire, iar altele nu au, iar dispunerea lor haotică creează mari probleme de întreținere (cu disconfort major asupra cetățenilor și traficului) și mari carențe de fiabilitate a transmisiunilor“, se arată în referatul de specialitate. Pe lângă mutarea rețelelor în subteran, proiectul urmărește și extinderea acestora în Zona Metropolitană Craiova (ZMC), a cincea aglomerație urbană din România, cu o populație de 360.000 de locuitori. Rețeaua subterană presupune realizarea a mii de kilometri de canalizație și instalarea a opt noduri, fiecare putând deservi câte 40.000 de abonați. Ea va fi disponibilă tuturor operatorilor, conform Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice, accesul fiind „egal, nediscriminatoriu, transparent și la costuri acceptabile“, tarifele fiind mult mai mici decât cele practicate la ora actuală în Craiova și în țară. Municipalitatea spune că orașul va arăta mai frumos fără cablurile aeriene și că după realizarea infrastructurii „de utilitate publică“ vom avea „democratizarea accesului la servicii de tip telecom“. Practic, pe aceeași infrastructură vom avea acces la mai multe servicii și la mai mulți operatori.

Rețelele subterane, în condiții de concurență

Regulamentul de urbanism aprobat prin HG nr. 525/1996 a fost completat prin HG nr. 490/2011. Legislația interzice amplasarea rețele­lor de telecomunicații „pe stâlpi de iluminat public și de distribuție a curentului electric, pe plantații de aliniament, pe elementele de fațadă ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de această natură“ (art. 2, alin. 5). Aceste rețele trebuie construite subteran, fără afectarea circulației publice (art. 2, alin. 6). Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice interzice „acordarea sau menținerea unor drepturi speciale ori exclusive în ceea ce privește instalarea sau furnizarea de rețele de comunicații electronice, inclusiv cu privire la instalarea unor elemente de infrastructură asociată rețelelor de comunicații electronice“ (art. 10, alin. 1). În cazul proiectelor de instalare de infrastructură realizate cu participarea sau sprijinul administrației publice centrale ori locale sau finanțate, total sau parțial, din fonduri publice „furnizorii de rețele de comunicații electronice beneficiază de acces deschis la această infrastructură pentru o perioadă de cel puțin șapte ani, cu respectarea principiilor nediscriminării, proporționalității și obiectivității“ (art. 10, alin. 2).
Condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul la infrastructură al furnizorilor de rețele de comunicații electronice se stabilesc cu avizul conform al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Instituirea unor drepturi speciale sau exclusive în ceea ce privește instalarea ori furnizarea de rețele de comunicații electronice sau implementarea unor proiecte de instalare de infrastructură, în lipsa avizului conform al ANCOM, poate fi atacată de orice persoană interesată la instanța de contencios administrativ competentă (art. 10, alin. 4).
De asemenea, furnizorii de rețele de comunicații electronice au dreptul de a negocia cu persoanele care dețin sau controlează elementele de infrastructură acorduri de utilizare partajată a infrastructurii (art. 20, alin. 1). În cazul în care nu se ajunge la un acord în termen de două luni de la data primirii unei solicitări ferme de negociere sau în cazul refuzului de negociere, oricare dintre părți se poate adresa ANCOM (art. 20, alin. 2).
ANCOM poate obliga un deținător de rețele să permită furnizorilor utilizarea infrastructurii (art. 21, alin. 1). În anumite cazuri (art. 22, alin. 1), în funcție de aria de acoperire a rețelei, ANCOM poate impune proprietarului să negocieze cu furnizorii pentru utilizarea partajată a infrastructurii și să aducă la cunoștință „oricărui solicitant condițiile în care se poate realiza aceasta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS