16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGrâu s-a făcut. Se așteaptă producții bune la floarea-soarelui

Grâu s-a făcut. Se așteaptă producții bune la floarea-soarelui

\n

Producătorii au încheiat recoltatul păioaselor, grâul a fost dus în hambare sau la silozuri. Agricultorii și fermierii speră ca vremea să nu-i împiedice să recolteze porumbul și floarea-soarelui. La aceasta din urmă sunt așteptate producții bune.

ermierii doljeni au încheiat recoltatul grâului destul de târziu, împiedicați fiind de ploile care au căzut aproape zilnic. „La societățile comerciale s-au făcut 3.500-3.600 kg la hectar, dar la producătorii individuali s-a făcut mai puțin, în jur de 2.500-2.600 kg. Deci undeva, pe medie, în jur de trei tone la hectar. E un pic mai bine ca anul trecut, dar mai rău ca acum doi ani“, a spus viceprimarul comunei Perișor, Gheorghe Safcea.
Fermierii sunt mulțumiți de producția de grâu și orz. „Am închis sezonul la recoltatul păioaselor. La orz am obținut 5.500 kg la hectar, iar la grâu, în jur de 5.000 kg la hectar“, a declarat inginerul Cristian Bughiu, reprezentantul societății Agrinatura SA, care lucrează peste 7.000 de hectare în 11 comune din zonă.
Calitatea recoltelor a fost afectată de precipitațiile abundente, iar prețurile au scăzut continuu.
La nivelul județului încă nu se cunoaște producția medie la hectar. Deși recoltatul grâului s-a încheiat, autoritățile întârzie să spună ce cantitate medie de grâu s-a obținut în Dolj. Purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Dolj, Ion Gavrilescu, a declarat, ieri, că nu se cunoaște media pe județ în ceea ce privește producția de grâu din cauză că nu au transmis toate comunele situația de la nivel local: „De exemplu, în comuna Măceșu s-a cerut o comisie pentru a analiza situația, acolo fiind multe hectare inundate. O comisie se deplasează mâine la fața locului, pentru a inventaria ce suprafețe au fost afectate și ce culturi au fost compromise“.

Lanurile de floarea-soarelui s-au copt deja

Dacă grâul a fost mult, dar de o calitate nu tocmai mulțumitoare, lucrătorii pământului speră ca măcar producția de porumb și de floarea-soarelui să fie recoltată în condiții optime. Lanurile de floare s-au copt în căldura ultimelor zile, astfel că fermierii planifică începerea recoltatului în curând. Inginerul Cristian Bughiu spune că „așteptăm cultura de floarea-soarelui. Sperăm ca peste două săptămâni să intrăm la recoltat. Având în vedere că a fost un an atipic din punct de vedere al precipitațiilor, estimăm o producție de peste 3.000 de kilograme la hectar“.
Porumbul este încă verde, dar și pentru această cultură sunt speranțe în ceea ce privește producția care se așteaptă a fi bună atât calitativ, cât și cantitativ. Agricultorii se tem să nu fie precipitații abundente și în perioada de recoltare a porumbului și a florii-soarelui, astfel încât să încolțească boabele pe știuleți, respectiv să se scuture semințele de floare.

Prețurile scad și la floare

Iminența unei producții bune la floarea-soarelui a făcut ca prețurile să scadă pe piață și la acest produs. Dacă, anul trecut, un kilogram de floare se vindea cu 1,1-1,2 lei, anul acesta prețurile s-au diminuat. Potrivit fermierilor locali, achizitorii oferă 0,95-0,96 lei pe kilogramul de floarea-soarelui. Dacă producția va fi bună, la recoltat ar putea să scadă și mai mult prețurile. Traderii știu că floarea este foarte greu de depozitat peste iarnă, iar fermierii vor fi forțați să vândă, pentru a-și achita datoriile către furnizori.

Fermierii pregătesc terenul pentru semănatul rapiței

După ce au recoltat păioasele, fermierii se pregătesc intens pentru un nou ciclu de producție. Pe terenurile dintre Perișor și Radovan, tractoarele lucrau de zor. Un utilaj uriaș, cu „aripi“ de 30 de metri, împrăștia un erbicid total. „Ne grăbim să dăm pe o suprafață cât mai mare, acum, de dimineață, pentru că este foarte volatil și nu vrem să ne prindă căldura mare. După ce erbicidăm, în maximum zece zile intrăm la semănat de rapiță. Având în vedere că avem o suprafață însemnată de rapiță de însămânțat anul acesta, vom intra la semănat pe 20-22 august, pentru a prinde perioada optimă“, a precizat șeful fermei care va înființa 2.000 de hectare de rapiță în zona Radovan-Perișor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS