A patra ediţie a proiectului DEZBATERILE CURIERUL NAŢIONAL – „Medierea în business“ – Întâlnire între autorităţi şi oameni de afaceri la Slatina

Autori


A patra ediţie a proiectului Dezbaterile Curierul Naţional, „Parteneri pentru dezvoltare“, cu tema „Medierea în business“, a avut loc marți la Slatina, aducând în atenţie subiecte de interes pentru guvern, autorităţi locale şi investitori.

Așa cum a declarat Ștefan Rădeanu, secretarul general al Uniunii Generale a Industriașilor din România – UGIR, rolul patronatului este de a deveni un liant între mediul de afaceri şi autorităţile locale și de a milita pentru un parteneriat public, pentru o dezvoltare a zonelor din întreaga ţară. În acest sens, un exemplu sunt orașele Ploieşti (judeţul Prahova), Piteşti, Buzău.

În cadrul evenimentului au vorbit Florin Jianu, ministru delegat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, Silviu Neacşu, prefect judeţul Olt, Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Minel Prina, primarul Slatinei. La eveniment au participat Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere, Andreea Răduţ, prim-vicepreşedinte UNMR Bucureşti, reprezentanți ai patronatelor, precum Aykut Akbulut – preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) sau Tommaso Busini – director general Confindustria România și industriași precum Ciprian Chiţoiu – Parcul Industrial Slatina sau Serhan Yazcici – preşedinte Delta Aluminium.

În cadrul conferinţei de presă ce a precedat dezbaterea, ministrul delegate pentru întreprinderile mici şi mijlocii, Florin Jianu, a declarat: „A fost un forum lung cu dezbateri active. Reprezintă un început, un prim exerciţiu cu ajutorul căruia am reuşit să tragem într-un timp foarte scurt pe reprezentanţii patronatelor din Italia şi din Turcia, şi în toamnă ne propunem un forum mai larg în care să vină ataşaţi economici, respectiv ambasadori ai diverselor ţări, pentru a prezenta posibilităţile de investiţii în judeţul Olt. Cred că România oferă stabilitate, cifrele macroeconomice arată o stabilitate economică fără precedent, o creştere a PIB-ului pe primul trimestru cu 3,8%, o creştere a investiţiilor străine directe, în primul trimestru ajungând la peste 5,7 miliarde de euro, mai mari cu 1,3 miliarde de euro faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, am avut o creştere a exportului, astfel că toate aceste date arată stabilitate şi atunci cred că România, respective judeţul Olt, se poate poziţiona pentru atragerea de investiţii, pentru crearea de noi locuri de muncă şi pentru creşterea întreprinderilor mici şi mijlocii“.

Crearea de noi locuri de muncă

este prioritară

De asemenea, acesta a adăugat că ministerul va începe în luna iulie un program de locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţii 2014, astfel încât întreprinzătorii din judeţul Olt vor putea beneficia de subvenţii pentru absolvenţii de liceu, în cuantum de 900 de lei net, adică se plătesc şi contribuţiile angajatului, şi ale angajatorului, ceea ce înseamnă că tot salariul va fi plătit din fonduri europene, respectiv pentru absolvenţii de studii superioare se va oferi 1.300 de lei.

„Este foarte important să susţinem crearea de noi locuri de muncă. Pentru zona sud-vest Oltenia avem un proiect de 1.000 de locuri de muncă. Pregătim o reluare a programelor de ajutor de stat şi o serie de reglementări care să ajute la crearea unui mediu de afaceri predictibil şi prietenos“, a declarat ministrul Florin Jianu.


„Am fost extrem de încântat să văd că primarii au ridicat foarte multe oportunităţi şi îşi cunosc foarte bine nevoile şi mediul din care provin. Cu toţii am recunoscut necesitatea de atragere de investiţii şi sunt convins că în toamnă vom avea şi alte instrumente la dispoziţia investitorilor, de tipul biroului unic de atragere de investiţii sau un material cu investiţii şi cu necesităţi de investiţii ale fiecărui primar şi ale judeţului în ansamblu şi, de ce nu, şi o hartă a investiţiilor pe care s-o putem vizualiza cu toţii aici sau online, astfel încât fiecare investitor sau potențial investitor să simtă acest parteneriat aşa cum l-am prezentat şi astăzi guvernul prin mine“, a încheiat ministrul Jianu.   

De asemenea, primarul Slatinei, Minel Prina, a declarat că oraşul este interesat de orice loc de muncă, de orice investitor: „Am încercat să arătăm că suntem o administraţie publică ce se pliază pe necesităţile investitorilor. Încercăm să încheiem un parteneriat, astfel încât din acest parteneriat, atât municipalitatea, cât şi investitorii să aibă de câştigat. Principalul lucru pe care îl consider esențial este că noi ca şi administraţii locale trebuie să fim deschişi, pentru că numai aşa vom fi şi convingători. Sper că ceea ce ne-am propus noi prin parcul industrial, prin realizarea de investiţii acolo şi prin schema de minimis să creăm noi locuri de muncă“.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Aykut Akbulut, a fost mulţumit de realizarea acestei dezbateri declarând că a putut să cunoască mai bine această zonă, alături de autoritățile din Slatina şi judeţul Olt şi astfel vor putea oferi sprijinul de care va avea nevoie.

A patra ediție a proiectului „Parteneri pentru dezvoltare“ a fost organizată în parteneriat cu Gazeta de Sud, alege Tv, Pro Training Mediation, Patronatul de Comerţ, Turism, Industrie şi Servicii, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR).

Diana Mateescu

diana.mateescu@curierulnational.roComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 19 iunie 2014

Actualitate

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» S-a oprit cu mașina în vitrina unei covrigării
» CAO – apa curge, prețul crește, salariile merg
» Protest spontan la UM Sadu
» Dan Radu Floarea, implicat în afaceri cu boşii din energie
» Gorj: Despăgubiri de 5.000 de lei pentru nouă luni de închisoare
» Un șofer acuză de neglijență Compania de Drumuri Naționale
» Mehedinţi: Gospodărie afectată de viitură
» Un concediu medical nu strică în perioada şomajului
» Lidl deschide astăzi un nou magazin în Craiova
» România, pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte egalitatea dintre bărbaţi şi femei
» Gorj: Simulare de viitură pe râul Jiu
» Olt: Finala Campionatului de Volei al MAI, la Slatina
» Comisarul european pentru energie: Proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit
» Deputatul Florin Popescu, trimis în judecată pentru conflict de interese
» Craiova: Astăzi se lansează cea de-a treia cursă aeriană săptămânală spre Londra

Local

» Mircea Băsescu și Marian Căpățînă, reţinuți pentru trafic de influență – UPDATE
» Delicii tradiţionale româneşti la restaurantul Casa cu Flori
» Spectacolul „Profu’ de religie“ se joacă la Wiesbaden
» Proiectul AGRICONS, la bilanț
» „Scorpionii Negri“, la final de misiune
» Stație RAT cu leagăne
» Aproape 17 milioane de lei pentru disponibilizaţii de la CFR Marfă
» Vâlcea: Tineri reținuți după ce au furat un kilogram de aur

Dolj

» Câini suspectați că au fost otrăviți, găsiți morți pe stradă
» Pauză de cinci zile pentru cererile de eliberare a actelor de identitate
» Dolj: A încercat să achite taxa de pod cu o bancnotă falsă

Gorj

» Târgu Jiu: Expoziţie de pictură organizată cu sprijinul CEO
» Doi romi din Târgu Jiu, reţinuţi în dosarul evaziunii de 100.000 de euro
» Gorj: Parlamentari în vizită la Hobiţa, la casa sculptorului Constantin Brâncuși

Sport

» Fotbal – Columbia a făcut un pas important pentru calificarea în optimi
» Paul Răducan mizează pe Brazilia
» Buleică: Vrem, din nou, în Europa
» Chera, așteptat mâine la lot
» CSU a primit undă verde pentru Liga I
» Florin Pătrașcu: „Craiova rămâne echipa mea de suflet“
» Bodișteanu scrie file de istorie pentru CSU
» Karatiste din Bănie, pe podium la Istanbul
» Buget mai mic pentru voleibaliști
» Fotbal: Lucian Munteanu – amenință, Felix Grigore – râde
» Fotbal – Matache, în cantonamentul Concordiei Chiajna

Bani & Afaceri

» A patra ediţie a proiectului DEZBATERILE CURIERUL NAŢIONAL – „Medierea în business“ – Întâlnire între autorităţi şi oameni de afaceri la Slatina
» CEO a înregistrat pierderi din activitatea de exploatare
» Victor Ponta: Banii pentru ajutoare de stat vor fi suplimentaţi

Sanatate

» Olt: Proiectul de modernizare a ambulatoriului SJU Slatina a ajuns la final

Educatie

» Universitatea din Craiova a premiat excelența

Magazin

» Horoscop
» Craiova: O parte din cartierul George Enescu, fără apă marţi
» Programul filmelor la Colours Cinema în săptămâna 20-26 iunie

Top