12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectrica se listează pe bursele din Bucureşti şi Londra

Electrica se listează pe bursele din Bucureşti şi Londra

Oferta publică iniţială de acţiuni noi va începe în a doua parte a lunii iunie. Se aşteaptă noile clarificări pentru micii investitori. Din experienţa listărilor anterioare pe Bursă de companii de stat, micii investitori s-au arătat interesaţi de acţiunile companilor din sectorul energiei.

Compania de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica este la un pas de a fi listată pe piaţa de capital, atât în ţară, cât şi la Londra. Vineri dimineaţă a fost publicat pe pagina oficială a Bursei de Valori de la Londra anunțul privind intenția Electrica de a lansa o ofertă publică iniţială de noi acţiuni şi de Certificate Globale de Depozit şi de a lista acţiunile pe Bursa de Valori Bucureşti şi Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra, ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte „Intention to Float“ (ITF). Statul va face această listare prin emiterea de acţiuni noi, deci prin majorare de capital.
„Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti. În acelaşi timp însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjuctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament pe termen mediu şi lung“, a declarat ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, potrivit unui comunicat de presă transmis către GdS.

Listarea va avea loc la finalul lunii iunie

Statul scoate la vânzare 51% dintre acţiunile gigantului din zona energiei, reprezentând acţiuni noi. Potrivit ultimelor informaţii, la jumătatea lunii iunie va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie.
Electrica intenţionează să solicite admiterea acțiunilor la tranzacţionare pe Piața Spot Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pentru ca GDR-urile să fie admise la Londra.

La ce se pot aştepta micii investitori

Deşi încă nu au fost publicate oficial condiţiile de participare a investitorilor la această ofertă, în presa centrală au fost publicate informaţii privind intenţia statului (fiind citate surse oficiale) de a garanta achiziţia de acţiuni a primilor 10.000 de mici investitori care subscriu pentru această ofertă. Aceasta ar fi o premieră, în ceea ce priveşte listările companiilor de stat, care au avut loc în ultimii ani. Ar urma să fie garantate până la 1.000 de acţiuni de fiecare investitor, pentru a nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat la listarea Romgaz la Bursă. În cazul Romgaz, din cauză că a fost mult suprasubscrisă oferta pe segmentul micilor investitori, aceştia au primit foarte puţine acţiuni, faţă de cât subscriseseră iniţial.
Până acum, statul a listat la Bursa de Valori Bucureşti câteva dintre cele mai puternice companii de stat din domeniul energiei: Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.

Electrica distribuie 39% din energia din România

Potrivit Ministerului Energiei, care a cerut datele de la ANRE, în 2013, Grupul Electrica a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori. De asemenea, potrivit ANRE, anul trecut, Grupul Electrica a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România. Electrica furnizează energie în Transilvania şi Nordul Munteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS