21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDuelul ideilor de afaceri

Duelul ideilor de afaceri

http://www.youtube.com/watch?v=oN9zfmV_7d8

\n

Patru echipe calificate în concurs s-au „luptat“ în idei de afaceri, în studioul alege TV, la emisiunea „Economia Sudului“. Până să ajungă în finală, ideile de afaceri au trecut de la o extremă la alta: s-a renunţat la o fermă de şerpi veninoşi în favoarea unui centru pentru sprijinirea firmelor din sectorul IT. Echipele au prezentat avantajele şi dezavantajele creării unei ferme de melci, a unei ferme de creştere a viermilor de mătase, precum şi necesitatea unei companii care să ofere servicii de taxi VIP.

Elevii de la liceele craiovene iau parte la o amplă competiţie ce are drept scop dezvoltarea ideii de antreprenoriat în rândul tinerilor din judeţul Dolj.
Vă prezentăm, şi astăzi, alte idei inedite de afaceri ale elevilor care participă la concursul „Cea mai bună idee de afaceri“, iniţiat de Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

O fermă de melci

În prima parte a emisiunii „Economia Sudului“, elevele Maria Ilie şi Anca Niţă, de la Colegiul Naţional (CN) „Nicolae Titulescu“, şi-au înfruntat ideea de afaceri cu cea propusă de echipa coordonată de profesorul Vasile Voinescu şi din partea căreia a participat elevul Alexandru Ioana, de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“.
Echipa de la „Nicolae Titulescu“ s-a calificat în finala concursului „Cea mai bună idee de afaceri“ cu o fermă virtuală de melci. „Am ales să dezvoltăm o crescătorie de melci pentru că se consumă foarte mulţi melci în străinătate“, a spus Anca Niţă, una dintre finaliste. Tot ce le trebuie pentru a demara afacerea este „un sol fertil, care să nu aibă chimicale“, a spus şi Maria Ilie. Foarte curajoase şi stăpâne pe situaţie, elevele respective au studiat foarte mult despre ce înseamnă o fermă de melci, a cărei producţie exclusivă va fi exportată în Italia. Uşurinţa cu care se întreţine o fermă de melci le-a determinat pe fete să aleagă acest gen de afacere.

IT-ul a „bătut“ ideea crescătoriei de şerpi veninoşi

Cei de la CN „Ştefan Velovan“ intenţionează să creeze un centru pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), concretizat într-un cluster pentru firmele din sectorul IT. Elevii de la acest colegiu au intenţionat, iniţial, să dezvolte o fermă de creştere a şerpilor veninoşi, pentru a recolta veninul acestora, atât de des folosit în medicină, dar au ales, în cele din urmă, să creeze un centru de sprijin pentru IMM-uri, pornind de la necesitatea unei astfel de firme care să sprijine sectorul IT, aflat în expansiune în Craiova. „În general, când selectăm o idee de afaceri avem mai multe criterii. Dar cel mai important aspect este acela al oportunităţii afacerii, adică să observăm modul în care elevii reuşesc să identifice o nevoie care se manifestă pe piaţă“, a explicat profesorul Vasile Voinescu. El a explicat de ce s-a optat pentru o societate de administrare a unui cluster: „Am optat pentru această idee pentru că nevoia de un suport pentru IMM-urile din domeniul IT din Craiova este foartă actuală, din moment ce nu există o astfel de societate care să reunească aceste firme. Deci nevoia este acută pe piaţă!“. Alexandru Ioana a explicat că ideea de a sprijini firmele de software a apărut şi ca urmare a faptului că aceste firme sunt în continuă dezvoltare în zonă.
Elevul îşi doreşte să urmeze studii economice. El a fost cel cu calculele, în sensul că a aprofundat planul financiar al afacerii.

V-aţi plimba cu „taxi VIP“?

În partea a doua a emisiunii s-au „confruntat“ echipele formate din Daniela Popa, profesor la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, alături de Ştefania Alina Duluman – elevă la acelaşi liceu, cu echipa coordonată de Tinca Tina Călin, cadru didactic la CN „Fraţii Buzeşti“, şi din care face parte Larisa Truşcă, elevă în cadrul aceluiaşi colegiu.
Elevii de la CN „Fraţii Buzeşti“ s-au gândit să înfiinţeze o companie de „taxi VIP“, după o „luptă“ acerbă între candidaţii din colegiu. „Mie mi s-a părut cam costisitoare ideea în prima fază, dar ei, elevii, au spus că, pe lângă serviciul de taxi pentru toată lumea, trebuie să fie şi un serviciu pentru cei cu dare de mână, care să petreacă timpul de acasă şi până la destinaţie într-un alt mod“, a spus Tinca Tina Călin. Eleva Larisa Truşcă a explicat că ea şi colegii ei militează pentru schimbarea socială, în sensul îmbunătăţirii calităţii serviciilor din Craiova. Taxi VIP presupune şi transportarea persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a persoanelor însoţite de animale. Afacerea necesită un efectiv de 20 de maşini, precum şi un serviciu de dispecerat pe bază de SMS.
De la Colegiul „Fraţii Buzeşti“ mai participă în concurs încă o echipă, cu o altă idee de afaceri: restaurant cu specific turcesc.

Crescătorie de viermi de mătase

Daniela Popa, profesor în cadrul Liceului Teoretic „Tudor Arghezi“, a explicat că echipa de la acest liceu a ales să înființeze o crescătorie de viermi de mătase pentru că în ultima perioadă foarte multe persoane se îndreaptă către produsele bio, eco, dar şi pentru că agricultura merită o atenţie deosebită. „Noi ne-am bazat pe o afacere tradiţională. În România este medievală creşterea viermilor de mătase, dar mai puţin folosită în ultimii ani. Această afacere este inedită pentru că nu necesită costuri mari, iar cererea pe piaţa textilelor este din ce în ce mai mare pentru materialele naturale. Este un trend, un curent de alimentaţie eco, bio, de bună calitate, iar mătasea este una dintre aceste variante“, a spus Daniela Popa.
Alina Duluman a explicat că afacerea necesită şapte angajaţi sezonieri. Crescătoria de viermi de mătase se va dezvolta în zona Orşova (Mehedinţi), într-un spaţiu de 100 mp, în zonă existând foarte multe plantaţii de dud – singura hrană pentru viermii de mătase.
Emisiunea poate fi urmărită pe site-ul www.gds.ro.

Se apropie selecţia finală

Finala concursului „Cea mai bună idee de afaceri“ va avea loc pe 9 mai. Elevii celor 16 echipe calificate îşi vor prezenta ideile de business în prezenţa unor oameni de afaceri reali, care vor selecta cea mai bună idee a copiilor care s-au calificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS