13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRuşeţ îşi schimbă părul, dar năravul ba

Ruşeţ îşi schimbă părul, dar năravul ba

Liderii a cinci sindicate din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au pus miercuri la Mătăsari bazele Sindicatului Mine Energie Oltenia. Fostul primvicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, Ion Ruşeţ, a fost desemnat preşedinte al noului sindicat, care înglobează sindicate ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Sindicatele care alcătuiesc noua organizaţie reprezintă salariaţi din zonele: Lupoaia, Roşiuţa, Jilţ, Craiova I şi Craiova II. Pentru înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia a fost semnat un protocol între liderii sindicatelor din fiecare zonă amintită. Preşedinţii sindicatelor au fost de acord să înfiinţeze noua structură şi să-l desemneze pe Ion Ruşeţ în postul de preşedinte. Potrivit sindicaliştilor, Sindicatul Mine Energie Oltenia numără peste 9.000 de membri.

Aşteaptă adeziuni

Fosta mână dreaptă a lui Marin Condescu, actualul preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, respectiv Ion Rușeț, a declarat că până la sfârşitul acestei săptămâni se așteaptă ca sindicatul pe care îl conduce să numere peste 12.000 de membri. În prezent, Complexul Energetic Oltenia are peste 18.500 de salariaţi, ceea ce înseamnă că Sindicatul Mine Energie Oltenia este reprezentativ, având mai bine de jumătate din angajaţii companiei. Va putea să negocieze contractul colectiv de muncă, pachetele de performanţă şi alte drepturi pentru mineri şi energeticieni. Surse din rândul sindicatelor au precizat că şi alte sindicate mai mici din cadrul Complexului Energetic Oltenia le recomandă membrilor să îşi depună adeziuni la noua structură sindicală. În aceste condiţii, Federaţia Naţională Mine Energie şi Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia, conduse de Marin Condescu, trebuie să îşi modifice strategia în ceea ce priveşte propriul obiect de activitate.

Ruşeţ a devenit preşedintele noii structuri după ce sâmbătă a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), funcţie care îi conferea statutul de mână dreaptă a lui Marin Condescu. Ruşeţ spunea că una dintre cauzele demisiei sale a fost dezacordul care exista între el şi colegi de-ai săi pe diferite teme: „Am demisionat pentru că era un dezacord evident între mine şi colegi. S-a constatat şi că am fost acuzat că sunt prea diplomat în relaţiile cu administraţia. Au venit şi câteva acuzaţii privind o anumită incompatibilitate morală şi era normal să iau o astfel de decizie. Aceasta a fost luată cu o seară înainte şi am comunicat-o colegilor din Colegiul Director. Nu au existat şi alte demisii. A fost un act de comunicare pe care l-am făcut la şedinţa Colegiului Director. A fost ultima şedinţă la care am participat“, a menţionat Ion Ruşeţ, care a fost patru ani şi senator în Parlamentul României.

A demisionat şi Bălăceanu

Între timp, miercuri a fost înregistrată o nouă demisie a unuia dintre liderii de sindicat care făceau parte din organizaţia lui Marin Condescu. Este vorba de preşedintele Sindicatului Liber din cadrul Carierei Tismana I, Gabriel Bălăceanu. Fostul sindicalist a declarat că nu mai deţine nici un fel de funcţie pe linie de sindicală şi le-a explicat foştilor săi colegi că nu a mai dorit să facă parte din aceeaşi organizaţie cu Marin Condescu: „Mi-am depus demisia de la sindicat. Oamenii cred că au înţeles. Reprezentam peste 400 de salariaţi. Nu putem să trecem cu tot cu sindicat la noua structură sindicală, dar i-am îndemnat pe oameni să depună adeziuni la sindicatul care a apărut. Era momentul să se schimbe ceva în mişcarea sindicală. Este nevoie şi de alt tip de abordare“, a declarat Gabriel Bălăceanu. Printre cei care şi-au dat demisia din sindicatele lui Condescu se află atât Ion Ruşeţ, cât şi Gabriel Căldăruşe, liderul Sindicatului de la Cariera Tismana II. Şi-a mai anunţat demisia şi Gheorghe Peptan, liderul de sindicat de la Mentenanţă Rovinari. În timpul în care rămâne fără membri, Marin Condescu anunţă lansarea astăzi, la Bucureşti, a unei strategii privind viitorul mineritului şi energiei în Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS