16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum a evoluat piaţa muncii în mediul privat

Cum a evoluat piaţa muncii în mediul privat

În 2013, s-au creat 3.084 de locuri de muncă în tot judeţul, faţă de decembrie 2012, dar au dispărut alte locuri de muncă, de la alţi angajatori. Evoluţia pe judeţ arată un plus, în sensul că 3.440 de firme au avut angajaţi în plus faţă de anul 2012, dar scăderi ale numărului de contracte de muncă s-au înregistrat la 2.700 de firme. Îmbucurător este că 320 de companii au angajat câte cinci persoane şi chiar mai mult.

De la 1 ianuarie 2013 şi până la începutul lunii noiembrie, în Dolj au apărut cu 3.084 salariaţi activi mai mult, potrivit datelor publicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Dacă am compara datele din octombrie 2013, cu cele din octombrie 2012 se observă că în a zecea lună a acestui an în Dolj existau mai mulţi cu 2.100 de angajaţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În cifre absolute, dacă în octombrie 2012 existau în Dolj 134.826 de salariaţi activi, în octombrie 2013, numărul angajaţilor activi din Dolj crescuse cu 2.100 de persoane, la 136.926. Deci, efectiv, numărul persoanelor nou-angajate de la un an la altul este mai mare cu 2.100 de oameni, ceea ce înseamnă tot atâtea locuri de muncă reale create, cu acte, în 2013, faţă de aceeaşi perioadă din 2012.
Cum o persoană poate să aibă mai multe contracte de muncă, la mai multe firme, în Dolj a crescut şi numărul contractelor de muncă în acest an. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii noiembrie, contractele de muncă din Dolj au crescut cu 4.111, ajungând la 150.338 de contracte de muncă în octombrie 2013, potrivit datelor de la ITM Dolj. Raportat la octombrie 2012, creşterea numărului de contracte de muncă este de 4.923 în acest an, dar nu toate acestea înseamnă locuri de muncă noi, ci persoane care erau deja angajate şi au mai încheiat cu alte firme contracte de muncă pentru una, două sau mai multe ore pe zi.

Unele firme au angajat personal, altele au dat afară oameni

Din statisticile ITM Dolj reiese că pe parcursul anului 2013 (până în noiembrie) au efectuat angajări de personal 3.440 de firme. În acelaşi timp, au disponibilizat personal, înregistrându-se scăderi ale locurilor de muncă la 2.700 de societăţi. Îmbucurător pentru economia Doljului este faptul că firmele care au operat angajări sunt mai multe decât cele care au disponibilizat. Cele mai multe companii doljene nici nu au angajat, dar nici nu au disponibilizat, ci au menţinut numărul locurilor de muncă. Circa 7.000 de firme doljene au rămas cu acelaşi număr de salariaţi ca şi anul trecut. De asemenea, din cele circa 4.000 de societăţi comerciale nou-înfiinţate în decursul anului 2013, doar 1.888 de firme au angajaţi, în timp ce restul societăţilor care s-au înfiinţat nu au nici măcar un contract de muncă înregistrat.
Practic, aproximativ jumătate dintre firmele care au făcut angajări anul acesta au fost firme nou-înfiinţate, care în 2013 şi-au început activitatea. „Dintre cele 3.440 de firme care au efectuat angajări, 1.888 de firme au fost dintre cele nou-înfiinţate care au încheiat şi contracte de muncă, adică au făcut angajări. Au fost înfiinţate 4.000 de firme noi în Dolj, dar doar 1.888 dintre ele sunt cu angajaţi, restul fiind fără angajaţi“, a declarat Cătălin Mohora, inspectorul-şef al ITM Dolj.

320 de firme au angajat peste cinci persoane fiecare

În analiza efectuată de ITM Dolj, din totalul celor 3.440 de societăţi private care au creat locuri de muncă în perioada analizată din 2013, sunt foarte multe societăţi care au creat un singur loc de muncă, dar sunt şi sute de firme care au creat peste cinci locuri de muncă. 1.369 de firme au creat un singur loc de muncă, în timp ce 320 de companii au angajat câte cinci sau mai multe persoane de fiecare. Diferenţa până la 3.440 sunt firme care au creat sau poate că doar acum au evidenţiat în acte mai mult decât anul trecut cu doi, trei sau patru angajaţi. Acestea nu sunt toate locuri de muncă noi, ci doar o repartizare a numărului de salariaţi pe firme. Este posibil ca o persoană care a lucrat la o firmă ce acum figurează cu diminuări de personal să se fi transferat la altă societate, care a făcut angajări. Dacă se pierde un loc de muncă într-o parte şi se angajează omul respectiv în altă parte, numărul de salariaţi pe judeţ rămâne la fel, nu se schimbă.
Domeniile de activitate în care activează cele 320 de companii care au angajat câte cinci sau mai multe persoane anul acesta sunt dintre cele mai variate: comerţ, IT, agricultură, servicii de pază, jocuri de noroc, plasare de forţă de muncă, industria textilă, construcţii, distribuţie, publicitate, industria alimentară, media etc.
La alte firme, au apărut peste noapte foarte mulţi salariaţi în 2013. De exemplu, cei de la ITM au scos la iveală faptul că o firmă care avea anul trecut 778 de salariaţi, figurează anul acesta cu 1.318 angajaţi. Este posibil ca firma să fi avut angajaţii pe un punct de lucru deschis în alt judeţ, iar acum aceştia să fie înregistraţi la Dolj, unde este sediul social al companiei. Deci, în statistici figurează cu un plus de câteva sute de locuri de muncă, dar nu sunt locuri de muncă noi, ci aceiaşi oameni lucrează la aceeaşi firmă, dar sunt înregistraţi în alt judeţ faţă de cel în care erau declaraţi anul trecut.

1.274 de firme au rămas fără nici un angajat

Din toate analizele ITM Dolj reiese şi că 1.274 de societăţi care figurau anul trecut cu angajaţi, în noiembrie 2013 nu mai figurează cu nici un angajat în evidenţele legale (REVISAL). „Acestea pot fi firme în insolvenţă, care nu mai desfăşoară activitate sau pot fi firme la care chiar patronii, asociaţii sau acţionarii desfăşoară activitatea, fără a fi şi angajaţi“, a mai explicat inspectorul-şef al ITM Dolj.

Şomajul, tot în creştere

Dacă anumite companii au creat locuri de muncă în acest an, există foarte multe persoane care şi-au pierdut locul de muncă în 2013. Potrivit datelor de la AJOFM Dolj, în noiembrie 2013, rata şomajului a crescut la 9,58%, de la 9,03% cât se înregistrase în luna octombrie. În cifre absolute, şomajul a crescut de la 26.560 de persoane la 28.170 de şomeri la finele lunii noiembrie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS