10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScumpiri în lanț, de la începutul anului 2014

Scumpiri în lanț, de la începutul anului 2014

De astăzi, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru carburanți, gaze naturale, energie electrică, dar și pentru țigări, bere și altele. Benzina va costa în jur de șase lei, iar prețul motorinei va sări la circa 7 lei, fapt ce va conduce la noi scumpiri, în lanț, ale produselore și serviciilor livrate, din cauza scumpiorii costurilor de transport al mărfurilor.

Acciza plătită de populaţie pentru fiecare litru de carburant cumpărat va fi calculată în baza unui curs valutar dezavantajos pentru consumatorii finali. Astfel că, din cauza diferenţei de curs, vom plăti cu 9 bani în plus pentru fiecare litru de carburant, potrivit b1.ro. Acciza, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată, va duce preţul pentru un litru de benzină de la aproape 5 lei şi 60 de bani, cât era la sfârșitul anului 2013, la aproape 6 lei. Motorina va fi şi mai scumpă – de la 5 lei şi 90 de bani va ajunge la 6 lei şi 30 de bani. Cel mai scump sortiment de carburant se va apropia de un prag greu de acceptat – 7 lei pe litru. Şi gazul se va scumpi cu 1% de la 1 ianuarie, așa cum a anunţat Autoritatea de Reglementare în Energie. Dacă încălzirea unui apartament cu trei camere pe parcursul iernii înseamnă o factură la gaz de 300 de lei, de anul acesta, familia respectivă plătește cu trei lei mai mult pentru încălzirea locuinței. Prețul gazelor urcă în fiecare an pentru toate categoriile de consumatori (casnici și firme) până în 2017, când se preconizează liberalizarea completă a prețurilor în România, astfel încât să ajungem la prețurile din UE, în condițiile în care România utilizează o cantitate importantă de gaze din producția internă – gaze mai ieftine decât cele importate.
Scumpiri se anunţă şi la energia electrică

 

Majorările vor avea loc, în urma deciziei Guvernului de a introduce celebra taxă pe stâlp, pe care furnizorii o vor adăuga la factură. Este posibilă o scumpire de 1%, prin urmare, în cazul unui apartament cu trei camere, pentru care se plăteşte o factură de 200 de lei lunar, creşterea de preţ va fi de 24 de lei pentru tot anul. Preţul ţigărilor va creşte şi el. Un pachet de ţigări va costa şi cu 50 de bani mai mult anul acesta. De asemenea, berea ar putea să se scumpească, în funcţie de inflaţie, şi cu 10 bani pe litru, potrivit b1.ro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS