27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAnul 2014 începe cu o anchetă structurală în agricultură

Anul 2014 începe cu o anchetă structurală în agricultură

În debutul anului 2014, angajaţii de la Statistică vor bate la porţile sătenilor şi fermierilor, pentru a le număra utilajele din exploataţia agricolă deţinută, numărul de hectare lucrate, dar şi păsările din gospodărie. Institutul Naţional de Statistică (INS) începe de pe data de 10 ianuarie efectuarea Anchetei Structurale în Agricultură (ASA), în toată ţara, prin care se verifică structura exploataţiilor agricole, pe eşantioane reprezentative din fiecare judeţ. Vor fi luate în analiză, prin sondaj, atât exploataţii deţinute de firme, cât şi ferme dezvoltate pe persoană fizică şi chiar gospodării individuale. „Perioada de culegere a datelor pentru ASA 2013 este 10 ianuarie – 10 februarie 2014. ASA 2013 va fi realizată pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, macroregiune, regiune de dezvoltare şi judeţ, format din circa 31.000 de exploataţii agricole cu personalitate juridică şi 313.000 exploataţii agricole fără personalitate juridică”, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj. Sunt vizaţi agricultorii care au ferme atât pe firmă, cât şi pe persoană fizică.

Directoarea Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj, Mariana Tănase, a declarat pentru GdS, că doar anumite ferme şi exploataţii doljene vor face parte din această anchetă structurală şi că nu este vorba despre un recensământ agricol, aşa cum s-a mai făcut la noi. Vor fi completate date despre destinaţia producţiei agricole dintr-o fermă , suprafaţa agricolă din exploataţie, câte hectare sunt în proprietatea fermierului, câte sunt arendate, ce culturi sunt înfiinţate şi pe ce suprafeţe, dotarea fermei cu maşini agricole şi şi utilaje, precum şi numărul de salariaţi pe care îl au fermele cuprinse în eşantionul Statisticii şi nivelul de instruire al acestora în sectorul agricol. Vor fi cerute date despre „capul exploataţiei”, inclusiv adresa acestuia de domiciliu. Fermierii vor răspunde la un chestionar în care există o rubrică prin care se clarifică dacă vânzarea directă către consumatorii finali reprezintă sau nu mai mult de 50% din vânzările totale ale respectivei exploataţii agricole. Angajaţii de la Statistică vor pune întrebări şi despre grădinile familiale, animalele pe care le cresc oamenii, păşuni, fâneţe existente în localitate. 

Rezultatele anchetei din agricultură vor fi disponibile la sfârşitul anului 2014. Datele rezultate din această procedură ce se va desfăşura la nivel naţional se vor transmite şi Eurostat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS