13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul forfetar sau birul pe concurenţa neloială

Impozitul forfetar sau birul pe concurenţa neloială

Mediul de afaceri poartă ultimele negocieri cu guvernanţii, pentru diminuarea impozitului forfetar ce le-ar reveni de la anul celor cu afaceri în domeniul hotelier, alimentaţie publică, service-uri auto şi altele.

Barurile, restaurantele, pensiunile, hotelurile, spălătoriile auto, vulcanizările, service-urile vor plăti un impozit nou de la anul, dacă actul normativ va intra în vigoare în timp util. Legea impozitului forfetar a trecut de guvern şi se află în parlament. Dacă va fi aprobată, noul impozit ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2014. Noul bir a fost introdus pentru a reduce evaziunea fiscală din domeniile de activitate vulnerabile la ilegalităţi. Domeniile de activitate enumerate sunt suspectate că nu înregistrează toate veniturile în contabilitate, ci îşi bagă în buzunar sume mari, fără a fi fiscalizate.
Impozitul forfetar reprezintă o sumă fixă, care se va plăti de către service-uri auto, unităţi de alimentaţie publică, hoteluri şi pensiuni, în locul impozitului pe profit de 16% sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de 3%. Acest nou impozit va depinde de locul unde este amplasată unitatea economică, de numărul de locuri, de paturi etc. Dar în această perioadă au loc dezbateri între reprezentanţii mediului de afaceri şi cei de la Ministerul Economiei, pentru a pune la punct unele detalii. Unii dintre deţinătorii unor afaceri în aceste domenii de activitate au fost nemulţumiţi de cuantumul impozitului care reieşea din formula de calcul stabilită prin proiectul de act normativ care există în acest moment, din cauză că „aşa cum s-ar face calculele, după formulele acestea ar ieşi un impozit mai mare de plată pentru anumite firme decât impozitul plătit în acest moment“, a precizat Valentin Cristea, vicepreşedinte la nivel naţional al Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Privaţi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Zilele trecute, reprezentanţii mediului de afaceri s-au întâlnit cu cei ai Ministerului Economiei, pentru a diminua anumiţi coeficienţi din formula de calcul a impozitului forfetar.

Impozit mai mic pentru vulcanizări, service-uri şi spălătorii auto

Pentru anumite categorii de firme, dintre cele care vor plăti „forfetarul“, CNIPMMR a obţinut promisiunea de diminuare a coeficientului ce stă la baza calculului impozitului. „Ni s-a promis că pentru vulcanizări, service-uri şi spălătorii, coeficientul care arată valoarea impozitului standard va fi diminuat la jumătate. Deci, automat şi impozitul final de plată va fi mai mic. Ministerul a agreat această propunere a noastră şi reprezentanţii ministerului au promis că vor face modificările de rigoare. Altă propunere a noastră a fost aceea de a reduce coeficientul (k) şi la pensiunile, barurile şi restaurantele care se află în zone de agroturism, pentru a încuraja astfel de activităţi, dar această propunere încă se analizează la minister. Dacă forfetarul este foarte mare în zonele de agroturism, atunci mai investeşte cineva în astfel de zone? Mai sunt încurajate astfel de pensiuni în zonele rurale? Erau vizate de forfetar inclusiv familiile care fac agroturism, or, cine ar mai avea interesul pentru o astfel de activitate dacă ar fi impozitată excesiv?“, a mai spus Valentin Cristea.
Încă o propunere a mediului de afaceri ar fi fost agreată de reprezentanţii Ministerului Economiei, potrivit spuselor vicepreşedintelui CNIPMMR. „S-a luat hotărârea de a se diminua presiunea fiscală pentru cei care au în acelaşi loc şi hotel, şi restaurant. Cei care deţin şi hotel sau pensiune şi au şi restaurant ataşat vor plăti impozit forfetar doar pentru hotel, nu şi pentru restaurant. Dacă le-ar plăti pe amândouă, atunci impozitul final ar fi foarte mare“, a declarat Cristea.
Ministrul economiei, Andrei Gerea, spunea, la începutul lunii noiembrie, că impozitul forfetar care va intra în vigoare în 2014 va fi diferit de ceea ce a fost până acum şi va fi un impozit pe concurenţa neloială. Introducerea unui astfel de impozit nu este catalogată ca fiind un bir nou, ci o extensie a bazei de impozitare, pentru acele domenii de activitate în care se suspectează evaziunea, prin ascunderea veniturilor.

Cum se calculează forfetarul

În funcţie de specificul unităţilor vizate de forfetar, legiuitorul a stabilit câte o formulă de calcul a noului impozit. De exemplu, pentru contribuabilii care desfăşoară activităţile corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 „Restaurante“; 5621 „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente“; 5629 „Alte servicii de alimentaţie“, impozitul forfetar anual/unitate=k*(x+y*q)*z, unde k-1.400 valoarea impozitului standard (lei); x- variabila în funcţie de rangul localităţii; y- variabila în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei; z – coeficient de sezonalitate; q- 0,8 reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiul tehnic. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS