10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGorjenii îşi cumpără porc de pe internet

Gorjenii îşi cumpără porc de pe internet

Cetăţenii care nu au putut să își crească un porc de Crăciun au posibilitatea să achiziționeze unul, la prețuri destul de bune, direct din curtea crescătorilor sau țăranilor. Mulți oameni din mediul rural, care au porci de vânzare, postează anunțuri online, iar de clienţi nu duc lipstă. Ofertele sunt numeroase şi din diferite localităţi ale judeţului Gorj, precum: Slivilești, Scoarța, Baia de Fier, Turcineşti, Dăneşti. Un porc viu se vinde cu zece lei kilogramul. „Vând porc, din rasa Marele Alb, de aproximativ 150 kilogramul. Crescut natural 100% (lucernă, porumb, ovăz). Preț FIX 1.500 de lei. comuna Scoarța, județul Gorj“, se menţionează pe unul dintre site-urile de specialitate. Cei care nu au posibilitatea să publice anunţurile pe internet folosesc metodele tradiţionale, afişând anunţul la poarta gospodăriei.

Preferă metoda tradiţioală

Ca în fiecare an, mulți gorjeni preferă să sacrifice în mod tradiţional porcii de Crăciun. Cei care optează totuşi pentru asomare trebuie să se adreseze medicului veterinar din localitatea în care domiciliază. „Asomarea nu împiedică în nici un fel înjunghierea. Toţi medicii veterinari au asomatoare încă din 2006. Asomarea unui porc înseamnă o stare de inconştienţă a animalului de câteva zeci de secunde, timp în care este înjunghiat. Nu este interzisă înjunghierea sau sacrificarea porcului în mod tradiţional, mai ales că această tradiţie este recunoscută în Europa“, a declarat Ion Iliuţă, medic-şef la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Gorj. În judeţul Gorj, există 46 de cabinete medical-veterinare care au aparatură de depistare a trichinelozei la carnea de porc, examenul având o durată de maximum cinci minute.

Două cazuri de trichineloză la porci mistreţi

Medicii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj vor controla în această perioadă carmangeriile, patiseriile, dar şi activitatea alimentară de la hotelurile şi pensiunile din zonele Rânca, Novaci şi Baia de Fier. Au fost deja depistate şi primele cazuri de trichineloză, însă la porci mistreţi. Deocamdată, nu a apărut nici un caz de carne infestată la porcii sacrificaţi până acum în gospodăriile populaţiei.
„Au fost depistate două cazuri de trichineloză la porci mistreți. La porcii sacrificați în gospodării nu avem. La colegii noștri din teritoriu au fost lucrate un număr semnificativ de probe de la porcii sacrificați în gospodării, dar nu a fost înregistrat nici un caz de trichineloză. Este foarte important pentru toți consumatorii de carne de porc, care sacrifică animalele, să meargă să facă analizele cărnii. Nu trebuie să își pună în pericol sănătatea“, a declarat Mircea Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al DSV Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS