10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBobby Păunescu investeşte, alături de China, în energie

Bobby Păunescu investeşte, alături de China, în energie

\n

Oficiali chinezi şi români au semnat ieri la Palatul Victoria 13 acorduri de colaborare în domeniile energiei, sanitar-veterinar, industriei, societăţii informaţionale şi al culturii.
Printre companiile chineze interesate să investească în proiectele româneşti se numără China General Nuclear Power Corporation (CGN), China Huadian Corporation, China National Electric Engineering şi Sinohydro Corporation.
Singurul acord semnat între oficialii chinezi şi o companie privată românească priveşte colaborarea dintre MINGYANG Wind Power Group şi Romanian PAUNESCU Corporation.

Întâlnirile bilaterale româno-chineze, care au precedat Forumul economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, care a început ieri, au fost deosebit de fructuoase, la Palatul Victoria fiind semnate, 13 memorandumuri de colaborare. Acordurile au fost semnate în cadrul vizitei pe care Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, o efectuează în România şi au în vedere cooperarea bilaterală în domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.
Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze este însoţit de o importantă delegaţie guvernamentală şi de oameni de afaceri. Aceasta este prima vizită în România a unui premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze după 19 ani.
Vizita are drept obiectiv consolidarea relaţiilor politice bilaterale, atât în plan politic, economic, cât şi în alte domenii, în cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi Republica Populară Chineză şi în contextul pregătirilor pentru aniversarea, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi a zece ani de la semnarea Parteneriatului.
În domeniul energiei, singurul acord semnat între oficialii chinezi şi o companie privată românească a fost cel între MINGYANG Wind Power Group şi Romanian PAUNESCU Corporation pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export. Acordul a fost semnat de domnul Zhang Chuanwei, preşedinte MINGYANG Wind Power Group, şi de către domnul Bobby Păunescu, preşedinte al Romanian PAUNESCU Corporation.
Alte acorduri deosebit de importante pentru cele două state vizează înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.
Conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.
Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.
A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.
Reprezentanţii guvernelor român şi chinez au convenit şi un program cultural pentru perioada 2013 – 2016, un acord de înfiinţare şi funcţionare a Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti şi un memorandum de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.

Li Keqiang: Semnarea documentelor arată o colaborare din ce în ce mai puternică

Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, a declarat ieri, la Palatul Victoria, că în discuţiile avute cu reprezentanţii României s-a ajuns la consensuri importante şi s-au semnat documente importante de cooperare economică. „Vreau să mulţumesc guvernului şi întregii Românii pentru primirea făcută. România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est pe care o vizitez după ce am preluat funcţia de prim-ministru“, a afirmat Li Keqiang.
Acesta a mai spus că este convins că ambele ţări pot dezvolta o relaţie pe bază de respect reciproc.
„Prezenţa mea dovedeşte că există o importantă încredere politică între China şi România, iar semnarea documentelor arată o colaborare din ce în ce mai puternică“, a mai spus primul-ministru al Chinei.
Acesta a mai spus că a discutat cu Victor Ponta despre dezvoltarea infrastructurii, despre dezvoltarea din domeniul energiei şi agroalimentar. „Toate acestea sunt domenii foarte importante de dezvoltare“, a continuat Li Keqiang.
Primul-ministru al Chinei nu a precizat suma investiţiilor care vor fi realizate în România, explicând că vrea să „facă o surpriză“ ţării noastre.

Ponta: „Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE“

„China este pentru România un partener privilegiat. Avem o relaţie de 65 de ani, o relaţie excelentă din punct de vedere economic, cultural, politic şi educaţional. Au avut loc schimbări politice, dar relaţia dintre România şi China a rămas la fel de apropiată şi aşa ne dorim şi pentru viitor. Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune“, a spus Victor Ponta.
„Dincolo de relaţiile politice, care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relaţiile economice. China este un partener important pentru noi şi pentru ţările din regiune, însă trebuie să dezvoltăm această relaţie. Semnarea acestor documente se referă la proiecte foarte concrete în care China şi România pot coopera în viitor. E vorba, în primul rând, de energie“, a completat premierul, apreciind că există şi un mare potențial de dezvoltare în infrastructură cu tehnologia chineză. „O porţiune din România va avea o cale ferată realizată cu tehnologie chineză“, a spus Ponta, explicând că acest proiect va prinde contur cât mai repede.

Cooperarea internaţională şi relaţiile politice

Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe vizează atât relaţiile politice, cât şi cooperarea economică, relaţiile interumane, relaţiile Chinei cu UE şi cooperarea internaţională.
În afara cooperării economice în domeniile deja amintite şi pentru care s-au încheiat acordurile de colaborare, memorandumurile semnate ieri au în prim-plan şi sprijinul pentru colaborarea directă dintre organizaţiile şi structurile de resort în vederea intensificării şi diversificării relaţiilor culturale, educaţionale, cu precădere în învăţământul superior şi cercetarea tehnico-ştiinţifică, şi în alte domenii.
În acest sens, activităţi avute în vedere pentru 2014 sunt promovarea schimburilor de cercetători şi experţi în domenii de interes comun, înfiinţarea de tabere de creaţie ale tinerilor şi de reţele de comunicare între reprezentanţii elitelor intelectuale, organizarea unor festivaluri de filme şi artă.
În ceea ce priveşte relaţia China – ECE/UE-China, oficialii români şi chinezi sunt convinşi că „Formatul „16+1“ oferă noi oportunităţi pentru dezvoltarea în profunzime a relaţiilor bilaterale, complementar cadrului de cooperare strategică UE-China; este benefic promovării cooperării în toate domeniile pentru cele 17 state participante şi impulsionează dezvoltarea largă şi echilibrată a relaţiilor dintre UE şi China”.
Capitolul „Cooperarea internaţională“ vizează, de asemenea, respectarea strictă a scopurilor şi principiilor „Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite“ şi a principiilor de drept internaţional unanim recunoscute, precum şi opoziţia fermă faţă de orice forme de terorism, disponibilitatea de a întări cooperarea antiteroristă şi de a promova în comun cooperarea antiteroristă internaţională, colaborarea pentru prevenirea schimbărilor climatice şi promovarea dezvoltării durabile.

Memorandum între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din China

Ministrul economiei, Andrei Dominic Gerea, şi omologul său, Gao Hucheng, ministrul comerţului din Republica Populară Chineză, au semnat ieri, la Palatul Victoria, două Memorandumuri de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză.
Cele două documente sunt Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea în comun a Parcului Tehnologic şi Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză privind promovarea cooperării investiţionale.

Schimburi comerciale de 3,27 miliarde de dolari în primele zece luni

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele zece luni din acest an.
Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008 la aproape un miliard de dolari anul trecut.
Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.

A doua reuniune a prim-miniştrilor din Europa Centrală şi de Est şi China

În perioada 25-28 noiembrie 2013, Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, efectuează o vizită oficială în România, ca răspuns la invitaţia adresată de Victor Ponta, prim-ministrul României, cu ocazia vizitei întreprinse la Beijing în luna iulie 2013.

Zilele acestea se desfăşoară la Bucureşti cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China. Alături de prim-ministrul României, Victor Ponta, şi de premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, la reuniunea la nivel înalt participă şefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei şi ministrul de externe din Letonia.
Aceasta este a doua reuniune a şefilor de guverne din ţările Europei Centrale şi de Est şi China, după cea organizată în 2012 la Varşovia.
Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Bucureşti, prim-miniştrii vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Varşovia, vor aborda domeniile şi mijloacele concrete de dinamizare a relaţiilor comerciale şi investiţionale între cele două zone, prin proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT şi turism.
Prin prezenţa a zece prim-miniştri din statele membre UE şi a ministrului de externe leton, dialogul dintre Europa Centrală şi de Est cu China asigură complementaritatea şi susţine consolidarea relaţiilor mai ample dintre UE şi China.
Organizarea la Bucureşti a reuniunii politice la nivel înalt oferă o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea relaţiilor politice şi economice ale României cu China, a celor în plan regional, precum şi a celor între regiunea noastră şi partenerul chinez, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

Diana Mateescu, 

Andreea Stoica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS