21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEvaziune sub nasul autorităţilor, la Sala Polivalentă

Evaziune sub nasul autorităţilor, la Sala Polivalentă

http://www.youtube.com/watch?v=Uk6SibAYhBA

La manifestările sportive găzduite de Sala Polivalentă din Craiova se poate cumpăra apă sau suc doar de la o singură firmă, care are contract să vândă în incintă. Un cititor GdS ne-a sesizat că firma respectivă nu dă bon fiscal nici dacă îl cer clienţii. Finanţele au amendat societatea pentru evaziune.

Un craiovean ne-a sesizat la redacţie faptul că firma care comercializează apă şi băuturi răcoritoare în incinta Sălii Polivalente din Craiova nu oferă bon fiscal clienţilor. Omul a fost plimbat de la un vânzător la altul, atunci când a solicitat în mod expres eliberarea unui bon fiscal sau când a întrebat ce firmă lucrează acolo.
„Vreau sa vă aduc la cunoştinţă faptul că, de când a început să funcţioneze noua Sală Polivalentă din Craiova, o societate vinde în incinta acesteia produse alimentare (sucuri, apă minerală, floricele, snacks-uri etc.). Marţi, 29.10.2013, în pauza meciului de baschet organizat la Sala Polivalentă, am fost să cumpăr un suc cu 5 (cinci) lei de la unul din punctele de vânzare. Am întrebat vânzătoarea dacă au casă de marcat, iar răspunsul acesteia a fost unul foarte revoltat, solicitându-mi o legitimaţie. I-am răspuns că nu am nevoie de aşa ceva atâta timp cât solicit un bon fiscal, pentru un produs achiziţionat de la un vânzător din România (vezi reclama cu «cetăţeanul european»). I-am cerut apoi să-mi spună măcar numele societăţii pentru care lucrează. De asemenea, răspunsul a fost acelaşi: «Întrebaţi şefii de la sală!». Orice am întrebat, am fost îndrumat să întreb şefii Sălii Polivalente. Am întrebat un poliţist local dacă e normal să nu primesc bon fiscal de la acest punct de vânzare, iar acesta a zis că nu are atribuţiuni în acest sens“, a scris craioveanul care ne-a sesizat la redacţie.
Nu doar că nu i s-a eliberat bon fiscal omului, dar nu i s-a spus nici numele firmei care activa în incinta Sălii Polivalente. Nici măcar personalul Sălii Polivalente nu l-a lămurit pe cetăţeanul cu un puternic simţ civic.
„Am mers apoi la un domn Moise, care prin ecusonul pe care îl purta la gât dovedea că face parte din staff. I-am pus aceleaşi întrebări şi acestuia şi, spre surprinderea mea, a dat aceleaşi răspunsuri, inclusiv că nu ştie ce societate vinde produsele (în «ograda» sa).
Nu am considerat de datoria mea de această dată să fac cercetări în continuare, aşa că vă invit să verificaţi şi dumneavoastră duminică seara modul cum se face comerţ în Sala Polivalentă“, a mai spus craioveanul.
Sesizarea ne-a fost transmisă către finalul lunii octombrie. Pe 1 noiembrie, înainte de începerea spectacolului „Mozart Rocks“, coada la ghişeele firmei din Sala Polivalentă se întindea pe mai multe şiruri. Am încercat şi noi să obţinem bon fiscal, dar răspunsul vânzătoarei a fost tăios: „În aglomeraţia asta vreţi dumneavoastră bon fiscal?“.
Având în vedere că, la intrarea în Sala Polivalentă, spectatorii sunt controlaţi şi nu au voie să intre cu lichide în clădire, singura modalitate de a cumpăra apă pentru copii, sucuri sau alte produse este aceea de a apela la firma care desfăşoară activitate comercială în incintă. Orice produs achiziţionat (de la un pahar de apă – care este echivalentul unei sticle de 0,5 litri – şi până la o pungă de pop-corn, fiecare costă fix 5 lei).

Spiritul civic iese la iveală în rândul consumatorilor

Revoltat, omul care cumpărase produse de la firma respectivă fără să i se elibereze bon fiscal nici măcar la cerere ne-a scris la redacţie, precizând că la următorul eveniment sportiv organizat la Sala Polivalentă ne va trimite şi „dovada“ că firma în cauză nu emite bon fiscal. El a filmat cu telefonul mobil cum stăteau mai mulţi oameni la coadă la standul firmei ce vinde în incintă. Din imaginile realizate de cititorul GdS în data de 3 noiembrie 2013, se vede clar cum vânzătorul bagă banii în sertar şi dă produsele clienţilor fără să elibereze bon fiscal.
Noi am reuşit, în seara de 3 noiembrie 2013, să obţinem un bon fiscal, după ce am fost trimişi la singurul stand care putea să elibereze bonul (deşi stătusem la rând la alt stand). Pe baza bonului am aflat că firma care activează în acel spaţiu se numeşte Anamagda Com SRL. Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, sediul social al firmei este pe strada Afinelor, nr. 8, iar unic asociat în firma respectivă este Georgeta-Măgduţa Flory.
Ieri, la sediul social al societăţii, în Bariera Vâlcii, pe strada Afinelor, la nr. 8, era prezent doar soţul patroanei. Acesta ne-a spus că o găsim pe soţie în noul târg municipal, de lângă Bănie. În târg, femeia are deschisă o terasă, unde se prepară mici, şi un chioşc cu alimente, apă şi sucuri. „Am eliberat bon fiscal, dar le-am eliberat a doua zi, pentru că era aglomeraţie în seara aceea“, a spus Ana, fiica celei ce deţine firma.

Firma, amendată de Fisc cu 8.000 de lei

În cele din urmă, în cursul zilei de ieri, am reuşit să luăm legătura cu proprietara afacerii, Georgeta-Măgduţa Flory, care a recunoscut că din cauza aglomeraţiei la ghişeele sale nu a dat bonuri fiscale: „Am avut control inopinat de la ANAF şi pentru că nu am eliberat bon fiscal pe 1 şi pe 3 noiembrie am primit amendă de 8.000 de lei, aşa că pentru mine este încheiat cazul. (…) A fost foarte mare aglomeraţie acolo, timp de zece minute, şi nu am tăiat bonuri fiscale“. Întrebată dacă ştie că acest lucru (neemiterea bonului către client) este evaziune fiscală, Georgeta-Măgduşa Flory a precizat: „Pentru acest lucru am plătit sancţiunea. Ştiu ce înseamnă, dar eu am emis bonurile fiscale a doua zi. Nu am făcut nici o evaziune“. De asemenea, întrebată dacă de acum înainte va elibera bon fiscal în incinta Sălii Polivalente, femeia a spus că „noi tot timpul eliberăm bon fiscal“, că are nouă angajaţi pe firmă şi nu are nici o datorie către stat.

Fiscul spune că este… o formă de evaziune

Am redirecţionat sesizarea primită la redacţie către Fiscul doljean, care a efectuat un control inopinat la firma Anamagda Com SRL.
„În urma sesizării primite de la dumneavoastră am efectuat un control inopinat la firma  care are activitate în incinta Sălii Polivalente, şi s-a constatat că firma nu a respectat prevederile OG nr. 28/1999 şi a fost amendată cu suma de 8.000 de lei, pentru neemiterea de bonuri fiscale. Este o formă de evaziune… Firma emisese 215 bonuri fiscale în ambele zile (1 şi 3 noiembrie). Din cauza aglomeraţiei, bonurile au fost bătute în casă în următoarea zi. Vom monitoriza firma respectivă în continuare“, a declarat şeful adjunct al Activităţii de Inspecţie Fiscală, din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj, Ilie Ioana. Acesta a mai spus că firma îşi depune declaraţiile fiscale şi este la zi cu plăţile la stat, dar a menţionat că ar putea fi supusă unui control de fond, în urma unei analize de risc.
Cumulat, în serile de 1 şi 3 noiembrie au fost prezenţi la Sala Polivalentă circa 7.000 de oameni (chiar după estimările autorităţilor), ceea ce înseamnă că măcar un sfert sau jumătate dintre ei au consumat produse puse la vânzare de firma respectivă. Societatea a eliberat însă doar 215 bonuri fiscale pentru cele două zile, bonuri ce au fost emise ulterior, după cum au confirmat şi reprezentanţii AJFP Dolj.

Cum a ajuns firma în Sala Polivalentă?

Am întrebat Primăria Craiova cu care dintre instituţiile din subordinea sa a încheiat contract firma care desfăşoară activităţi comerciale în incinta Sălii Polivalente, dar mai ales cum a fost selectată firma respectivă. Însă până ieri, la închiderea ediţiei, municipalitatea nu ne-a răspuns pe ce criterii a fost aleasă firma Anamagda Com să vândă diverse produse la Sala Polivalentă.
Patroana firmei Anamagda Com SRL a precizat, pentru GdS, că a câştigat contractul cu RAADPFL „în urma unei licitaţii“, fără a da alte detalii.

În aglomeraţie, se face plata cu jetoane sau carduri

În lumea civilizată, în timpul spectacolelor sau manifestărilor sportive se folosesc anumite jetoane, care se dau la intrare într-o sală de spectacole sau chiar pe stadion, contra unei sume de bani, pentru care se eliberează bon fiscal. Cu ajutorul jetoanelor se pot cumpăra diverse produse din incintă, fără a folosi cash la comercianţii din interior. Plata acelor jetoane la intrare (unde ţi se dă şi bon fiscal) de către client/spectator înseamnă fiscalizarea veniturilor firmei abilitate să desfăşoare activităţi comerciale într-o incintă. Şi în Craiova există modalităţi moderne de comerţ în spaţii aglomerate. La noul SPA deschis anul acesta în municipiu, abonaţilor li se dă un card la intrarea în parcul acvatic, pentru care se plăteşte o sumă de bani. În incintă poţi folosi cardul la comercianţi pentru a achiziţiona diverse produse, fapt ce arată că veniturile respective realizate de firmă sunt fiscalizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS