12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri1.574 de doljeni au plătit impozitul pe arendă

1.574 de doljeni au plătit impozitul pe arendă

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova informează că până săptămâna aceasta au plătit impozitul pe arendă 1.574 de persoane din Dolj. Suma totală pe care au achitat-o către stat aceştia se ridică la 1.432.983 de lei. Suma plătită de fiecare persoană diferă în funcţie de suprafaţa de teren pe care o deţine şi pe care a dat-o în arendă firmelor. Plăţile au fost efectuate la un preţ de 0,98 lei pe kilogramul de grâu, înmulţit cu cantitatea de grâu pe care a primit-o arendatorul. Din suma totală se scade cota forfetară de 25%, apoi se calculează impozitul de 16%.
Şi la Dolj, ca şi în alte judeţe, a fost diminuat preţul grâului luat în calcul la stabilirea impozitului pe arendă de la 0,98 lei pe kilogram cât era iniţial, la 0,56 lei pe kilogram. Deciziile de diminuare a preţurilor la care se calculează impozitul nu se aplică în nici un judeţ din ţară, astfel că pe site-ul ANAF sunt publicate tot preţurile vechi (mai mari decât preţurile pieţei), care au fost adoptate de la începutul anului sau sfârşitul anului trecut. Finanţele doljene au cerut lămuriri la ANAF dacă să aplice sau nu hotărârea Consiliului Judeţean Dolj în care s-a aprobat un nou preţ mediu de 0,56 lei pe kilogram. Momentan, Codul Fiscal nu permite schimbarea acestor preţuri, astfel că oamenii plătesc în continuare impozitul pe arendă la preţurile uriaşe stabilite la început de an, în discordanţă cu preţurile pieţei.
Dacă ANAF acceptă scăderea preţurilor, cei 1.574 de arendatori îşi vor primi înapoi aproape jumătate din impozitul pe arendă plătit deja până acum. De la 1 ianuarie 2014, aceşti oameni care obţin venituri din terenuri agricole date în arendă vor plăti, pe lângă impozitul de 16%, şi contribuţia la Sănătate, de 5,5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS