10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHaos la ajutorul de minimis

Haos la ajutorul de minimis

Aşteptată cu nerăbdare de întreprinderile mici şi mijlocii, demararea înregistrării on line a cererilor pentru ajutorul de minimis s-a dovedit a fi un fiasco total, odată ce aplicaţia a funcţionat efectiv numai cinci minute, fiind inaccesibilă majorităţii aplicanţilor.

Concret, potrivit discuţiilor de pe forumurile de specialitate, pagina de net pe care puteau fi încărcate cererile de finanţare on line ar fi trebuit deschisă la ora 8.30, dar site-ul a fost blocat pentru majoritatea potenţialilor aplicanţi, până la ora 8.50, când deja era afişat mesajul „sesiune de înregistrare on line închisă“.
În tot acest timp, mii de reprezentanţi sau consultanţi ai IMM-urilor au încercat în zadar să acceseze aplicaţia Ministerului de Finanţe, site-ul fonduri-structurale.ro indicând faptul că Registrul Comerţului a eliberat doar în Bucureşti peste 4.000 de certificate constatatoare pentru această schemă.
„La ora 8.30, site-ul Ministerului Finanţelor nu încărca pagina de înregistrare a cererii de acord de finanţare. Site-ul a rămas blocat până după ora 8.45. Am reuşit să accesez pagina de înregistrare în jurul orei 8.50, când, deja, era afişat mesajul: Sesiunea de înregistrare on line este închisă. Conform listei cu proiectele înregistrate, publicată pe site-ul ministerului, între orele 8.30:48 şi 8.35:54 au fost încărcate 714 proiecte. Este foarte interesant cu câtă viteză se mişcă unii, pe un site care nu funcţionează. Probabil sunt mai norocoşi… Concluzia: fondurile au fost epuizate în cinci minute“, notează pe forum unul dintre cei care au dorit să acceseze ajutorul de minimis acordat de minister.

Unele firme au fost admise, fără a avea angajaţi…

Dintre cei 714 norocoşi care au reuşit să acceseze pagina pe care puteau fi încărcate cererile de finanţare, 644 au fost admişi şi 70 respinşi, unii dintre cei 644 admişi reuşind să depună chiar şi două proiecte, deşi cifra lor de afaceri în ultimii doi ani a fost… zero. Spre exemplu, firma Ozana Apemin, din judeţul Neamţ, a reuşit să depună cererea de finanţare la ora 08.31:38, fiind admisă cu numărul de ordine 10 şi respinsă la ora 08.35:31, când a înregistrat cererea cu numărul 615.

…deşi legea le cere să sporească numărul lor

Conform ultimei variante a H.G. nr. 274/2013, prin schema de ajutor de minimis se introduce condiţia de a menţine locurile de muncă existente la data înregistrării Cererii de acord pentru finanţare, precum şi crearea până la finalizarea investiţiei şi menţinerea, pe o perioadă de minimum trei ani de la finalizarea investiţiei (cinci locuri de muncă, dintre care cel puţin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 de euro, inclusiv; şapte locuri de muncă, dintre care cel puţin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 de euro până la 200.000 de euro, inclusiv).
Firma nu trebuie să înregistreze debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat şi nici să se afle în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare; să nu intre în categoria „întreprinderilor în dificultate“ şi să nu se fi emis împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.

Se acceptau şi firme cu pierderi

Modificările succesive aduse legislaţiei privind ajutorul de minimis acordat IMM-urilor, cumulate cu modificările aduse pe şest Ghidului solicitantului, cu numai 36 de ore înaintea începerii sesiunii de depunere a cererilor, ar putea însemna că suplimentarea fondurilor destinate întreprinderilor mici şi mijlocii este doar praf aruncat în ochii acestora. Concret, termenul de demarare a sesiunii de depunere a cererilor a fost amânat succesiv de la 1 iulie, termen iniţial, la 16 august, 26 august, ultimul termen stabilit fiind ieri, 28 august. În plus, conform ultimei variante a Ghidului solicitantului, datată 26 august, condiţia de eligibilitate a proiectelor depuse de întreprinderile mici şi mijlocii, conform căreia acestea ar fi trebuit să înregistreze profit în ultimii trei ani, a fost abrogată, acceptându-se ca acestea să aibă pierderi sau să fie decapitalizate total sau parţial, cu condiţia depunerii unei garanţii (calculate nu se ştie pe ce criterii) simultan cu depunerea cererii de finanţare.

Justificare economico-financiară a dificultăţilor firmei

Conform ultimei variante a Ghidului solicitantului, întocmită la 26 august, cu numai două zile înaintea demarării procesului de depunere a cererilor de finanţare, în cazul în care solicitantului i-au crescut pierderile sau datoriile sau i-a scăzut cifra de afaceri, la momentul depunerii cererii de finanţare acesta trebuie să depună o justificare a situaţiei economico-financiare în care se află firma.
„În cazul în care din analiza situaţiilor financiare anuale corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat reiese că întreprinderea înregistrează simptomele de: 1) creşterea pierderilor, 2) scăderea cifrei de afaceri, 3) creşterea stocurilor, 4) îndatorare crescută, 5) scăderea sau dispariţia activului net, se va lua în considerare, în procesul de soluţionare a Cererii de acord pentru finanţare, o justificare a situaţiei economico-financiare a întreprinderii realizată pe baza unei analize a evoluţiei acesteia în ultimii trei ani fiscali anteriori înregistrării Cererii de acord pentru finanţare. Întreprinderea solicitantă de ajutor de minimis anexează această justificare la situaţiile financiare corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat“, se arată în ghid.

500 de milioane de lei pentru 2.000 de proiecte prognozate

Ministerul Finanţelor Publice a majorat plafonul ajutorului de minimis acordat IMM de la 400 de milioane de lei, la 500 de milioane de lei, iniţiatorul previzionând o creştere semnificativă a numărului de întreprinderi mici şi mijlocii beneficiare de ajutor de minimis, la aproximativ 2.000, ceea ce impune prelungirea termenelor de soluţionare a cererilor de acord pentru finanţare, respectiv a cererilor de plată a ajutorului de minimis aprobat, de la 30 de zile lucrătoare la 60 de zile lucrătoare.
Potrivit hotărârii pentru modificarea HG nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii, „se propune majorarea bugetului alocat schemei de la 400 de milioane de lei la 500 de milioane de lei (…), prelungirea termenelor de soluţionare a cererilor de acord pentru finanţare de la 30 de zile lucrătoare la 60 de zile lucrătoare“, perioada de plată a ajutorului de minimis urmând să fie redusă până la 31 decembrie 2015, cu eşalonarea corespunzătoare a creditelor bugetare necesare pentru plata ajutorului de minimis.
Ministerul Finanţelor Publice explică într-un comunicat postat pe site motivele nefuncţionării paginii de internet pe care ar fi trebuit înregistrate cererile de ajutor de minimis pentru IMM-uri: „limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă“. Ministerul condus de Daniel Chiţoiu susţine ca „la ora 8.30, serverele Ministerului Finanţelor Publice au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis“, ceea ce ar fi dus la suprasolicitarea sistemului IT.

Agenţia Română de Consultanţă cere premierului anularea sesiunii de înregistrare a proiectelor de minimis

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, Agenţia Română de Consultanţă s-a arătat surprinsă de „modalitatea prin care Ministerul Finanţelor Publice a organizat depunerea on line a cererilor de acord pentru finanţare în baza HG nr. 274/2013“, solicitând de urgenţă anularea sesiunii.
Agenţia Română de Consultanţă a solicitat, de asemenea, „trimiterea de urgenţă a Corpului de Control al Primului-Ministru, în vederea verificării modalităţii de apariţie subită a listei înscrierilor pentru obţinerea unui număr de ordine pentru aprobarea Cererii de ajutor de stat (minimis)“.
„Atragem atenţia că solicitanţii (IMM-urile) nu au putut înregistra on line cererea de ajutor de stat, pe site-ul ministerului fiind disponibilă permanent menţiunea Sesiune de înregistrare on line închisă. Cu toate acestea, în aproximativ 30 de minute a apărut pe site-ul Ministerului Finanţelor o listă cu 714 aplicaţii on line. Solicităm de urgenţă luarea tuturor măsurilor ce se impun!“, se arată în documentul remis premierului.

Afrodita Cicovschi –
Curierul Național

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS