11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri1.600 de plângeri penale pentru administratori de firme

1.600 de plângeri penale pentru administratori de firme

Deţinătorii de firme care le reţin angajaţilor din salarii contribuţiile la şomaj, la sănătate şi la pensii, dar care nu virează banii către stat, sunt daţi pe mâna organelor de control penale. „Au fost înaintate circa 1.600 de plângeri penale pe numele administratorilor de firme care au avut stopaj la sursă, dar nu au plătit la timp contribuţiile pentru angajaţi la stat. Dintre cele 1.600 de plângeri pe tot judeţul, 1.127 sunt pe numele reprezentanţilor unor firme din Craiova, iar restul sunt din judeţ“, a spus directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova, Mihai Antonescu. Deşi anul trecut au fost înregistrate şi mai multe plângeri penale pentru stopaj la sursă, în jur de 2.000, numărul de plângeri este destul de mare şi anul acesta, din cauză că multe firme nu îşi plătesc dările la stat. Reprezentantul Fiscului susţine că sumele totale ce reprezintă contribuţii neplătite la timp, pentru care s-au făcut plângeri penale pe numele responsabililor respectivelor societăţi, se ridică la aproximativ 10% din totalul arieratelor bugetare din judeţ. După primul trimestru al anului, arieratele recuperabile ale firmelor din Dolj erau de 295 de milioane de lei.
Legislaţia în domeniul evaziunii spune că este caz penal să le reţii angajaţilor din salariu şi să nu plăteşti la stat cu bună ştiinţă debitele respective. Mulţi angajaţi se trezesc că nu au sumele virate la sănătate, la pensii sau la şomaj, deşi lor li se reţinuseră banii din salariu. Angajaţii respectivi figurează ca asiguraţi, chiar dacă patronii nu le plătesc contribuţiile, din moment ce ei figurează pe declaraţiile depuse de firmele respective la Fisc. Dacă oamenii nu sunt trecuţi în declaraţii (în special în Declaraţia 112), atunci nu sunt asiguraţi. Practic, ei nu există în evidenţele firmelor, iar aceasta este muncă „la negru“.

Nimeni nu face puşcărie

Deşi nu există dubii în ceea ce priveşte numărul de plângeri penale înaintate în 2013 de către Fisc spre organele de cercetare penală, din practica judiciară a anilor anteriori se ştie că nimeni nu va face închisoare pentru că nu a plătit la stat contribuţiile reţinute de la angajaţi. Reprezentanţii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj declarau, pentru GdS, că nu există o practică la nivelul ţării pentru a fi reţinuţi administratorii care nu au achitat sumele aferente stopajului la sursă. De regulă, spun aceiaşi specialişti, administratorii datori la stat plătesc o amendă proporţională cu suma nevirată la Fisc, iar dacă pe parcursul anchetei încep să plătească din datorii scapă basma curată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS