17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEO are profit după primul semestru

CEO are profit după primul semestru

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a publicat pe site rezultatele financiare după primele şase luni ale anului. Potrivit datelor, compania cu 18.700 de salariaţi a realizat un profit brut de 110 milioane de lei, din care 26 de milioane de lei reprezintă profitul din exploatare şi 84 de milioane este profitul din activităţi financiare. Conform aceloraşi date, Complexul Energetic Oltenia a vândut de la începutul anului 4,5 milioane MWh, respectiv 57,3% din planul pe care s-a fundamentat bugetul de venituri şi cheltuieli. Totodată, Complexul Energetic Oltenia şi-a propus să livreze 16,4 milioane MWh, însă la şase luni nu a reuşit să vândă decât un sfert din producţia planificată. În ceea ce priveşte activitatea extractivă, pentru prima jumătate a anului 2013 a fost planificată pentru extracţie cantitatea de 14,7 milioane de tone şi a fost extrasă efectiv cantitatea de zece milioane de tone. Pe întreg anul, Complexul Energetic Oltenia şi-a propus să realizeze o producţie de lignit de 30 de milioane de tone.

Greu de recuperat până la sfârşitul anului

În ciuda faptului că după primul semestru înregistrează un profit brut de 110 milioane de lei, conducerea CEO a recunoscut public faptul că activitatea economică a companiei a fost salvată în acest an de profitul rezultat din activităţi financiare: diferenţe de curs valutar, rate de schimb şi aşa mai departe. Faptul că mai bine de 80% din activitatea Complexului se bazează pe activităţi financiare şi nu pe exploatare este un semnal de alarmă pentru miile de angajaţi angrenaţi direct în activitatea de producţie. De altfel, planul de management al directorului Laurenţiu Ciurel este fundamentat pe disponibilizarea a peste 2.000 de salariaţi în următorii trei ani, cât mai durează mandatul managerului CEO. Astfel, începând cu anul viitor, vor fi disponibilizaţi anual câte 600 de salariaţi, jumătate urmând să fie angajaţi care mai au un an sau doi până la pensie. Se discută, de asemenea, ca viitorii disponibilizaţi să beneficieze de un program de plăţi compensatorii.

Au făcut economii

Pentru ca firma să nu înregistreze pierderi şi să intre în discuţie planul FMI privind privatizarea majoritară, managerul Laurenţiu Ciurel a declarat că a redus cheltuielile din foarte multe sectoare de activitate. Cu toate acestea, nici până în prezent nu s-a reuşit stoparea tuturor scurgerilor de bani de la Complexul Energetic Oltenia. În ultima perioadă au apărut o serie de plângeri penale împotriva unor foşti directori şi a unor salariaţi din minerit şi s-a pus în discuţie stoparea până la finalul acestui an a finanţării către Clubul de fotbal Pandurii din Târgu Jiu. Există însă anumite compartimente care consumă în continuare resurse, cum ar fi cel în care activează personalul care nu este direct productiv, contractele-cadru cu anumite firme de transport şi reparaţii, contractele cu firmele de pază şi altele. Cu toate acestea, dacă CEO nu îşi va axa activitatea în mare parte pe producţia de energie la un preţ competitiv, politica de reduceri de cheltuieli sau veniturile din activităţi financiare nu vor salva compania de la un final previzibil în ceea ce priveşte lipsa de competitivitate pe o piaţă în care energia verde are prioritate. De altfel, săptămâna trecută, ministrul energiei, Constantin Niţă, a anunţat că va selecta prin licitaţie o firmă care să elaboreze strategia energetică a României şi în care să fie prezent un punct de vedere neutru în ceea ce priveşte Sistemul Energetic Naţional şi piaţa de energie. Cert este că, până la elaborarea unei strategii energetice, angajaţii CEO nu vor mai beneficia în acest an de cele două pachete de beneficii stabilite prin contractul colectiv de muncă, în condiţiile atingerii unor indicatori de performanţă. Mai mult decât atât, se discută ca angajaţii CEO să îşi plătească din propriul buzunar cota anuală de cărbune pe care o primeau până acum gratuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS