10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBulgaria reduce din nou preţul la electricitate

Bulgaria reduce din nou preţul la electricitate

Comisia bulgară de reglementare în domeniul energiei (DKEVR) a anunțat o reducere a prețurilor la electricitate de până la 5%, o măsură care încearcă să calmeze tensiunile sociale și protestele antiguvernamentale care durează de 46 de zile, scrie AFP.
Reducerea de prețuri va fi operată pentru clienții a trei operatori – austriecii de la EVN și cehii de la CEZ și Energo-Pro – și a fost aprobată luni seară, urmând să intre în vigoare la 1 august.
Prețurile la electricitatea consumată în timpul zilei vor scădea cu 4,12% – 4,90%, în timp ce prețul pentru curentul consumat noaptea scade cu 3,43% – 6,82%. Facturile foarte ridicate la electricitate au antrenat un val de manifestații populare împotriva sărăciei, a șomajului și a costului vieții în cea mai săracă țară a Uniunii Europene, provocând demisia guvernului conservator de la acel moment.
Tensiunile au renăscut după ce la putere a ajuns, în mai, un guvern de tehnocrați, susținut de socialiști, și care se confruntă cu cea de-a 46-a zi de proteste populare.
Bulgarii plătesc în medie opt eurocenți pe kilowatt-oră, respectiv jumătate din prețul din țările bogate ale UE. Veniturile bulgarilor sunt însă net inferioare în raport cu restul UE, respectiv un salariu mediu de circa 400 de euro și o pensie medie de 138 de euro.
Reducerea puternică a consumului și exporturile au pus în dificultate sectorul energetic bulgar, în acest an, autoritățile limitând capacitățile de producție, în timp ce contracte scumpe în energiile regenerabile au împiedicat reducerea prețurilor pentru consumatori.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS